Η Sonia Barkallah είναι μία νέα δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Το 2007 αποφάσισε να οργανώσει το Α' συνέδριο με θέμα τις επιθανάτιες εμπειρίες.
Επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης διατύπωσαν τις επιστημονικές τους απόψεις, παρουσίασαν τις μελέτες τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες ατόμων που μέσα από μία επιθανάτια εμπειρία κατάφεραν να ξεπεράσουν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους: Τον φόβο για το θάνατο.
Το Pyles.tv και η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη επικοινώνησαν μαζί της και της ζήτησαν την εμπειρία της γύρω από τις επιθανάτιες εμπειρίες.
"Μια τέτοια εμπειρία θανάτου, αλλάζει εντελώς τον άνθρωπο".
Μαργαρίτα Τζαγκαράκη: Είναι προφανές ότι έχετε συναντήσει πολλούς ανθρώπους που έχουν ζήσει μία επιθανάτια εμπειρία, όπως για παράδειγμα μετά από κάποιο ατύχημα. Τι σας περιέγραψαν και ποια ήταν τα συναισθήματά τους μετά από αυτή τους την εμπειρία;
Sonia Barkallah: Οι άνθρωποι αυτοί που είχαν κάποιο ατύχημα, αρχικά βγήκαν από το σώμα τους, είδαν ένα τούνελ με ένα πολύ λαμπερό φως αγάπης. Για τους ανθρώπους αυτούς η ζωή τους άλλαξε ριζικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν φοβούνται πια το θάνατο, επανεξετάζουν την αξία της ζωής, δηλαδή δεν είναι πια τόσο υλιστές, αλλάζουν συμπεριφορά και στάση απέναντι στους συνανθρώπους τους και σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο θετικοί. Και αυτή η αλλαγή , στην πραγματικότητα έχει μία θεραπευτική σημασία.
Μ.Τ.: Θεωρείτε ότι μία τέτοια εμπειρία σημάδεψε τη ζωή τους; Για παράδειγμα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν άθεοι και μετά από μία επιθανάτια εμπειρία πίστεψαν σε μία ανώτερη δύναμη, στο Θεό;
Sonia Barkallah: Φυσικά. Άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν σε τίποτα, μετά από μία τέτοια εμπειρία πιστεύουν θα λέγαμε, σε μία άλλη μορφή ζωής. Ο Θεός όμως είναι κάτι διαφορετικό. Λένε ότι πιστεύουν σε μία ανώτερη δύναμη, η οποία θα έλεγα ότι είναι μία πνευματική δύναμη.
"Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι μετεγκατάσταση της συνείδησής μας".
Μ.Τ.: Δε θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η έξοδος από το σώμα είναι μία επινόηση της φαντασίας, ένα κατασκεύασμα του εγκεφάλου που μπορεί να εξηγηθεί από επιστημονικής πλευράς;
Sonia Barkallah: Όχι. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι αυτή η κατάσταση δεν ήταν μία ψευδαίσθηση, δεν προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου, ούτε ήταν κάποιο κατασκεύασμα του εγκεφάλου.
Σήμερα μιλάμε για μία μετεγκατάσταση της συνείδησης. Πάντα πιστεύαμε ότι η συνείδηση βρίσκεται μέσα στο εγκέφαλο, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είχε αποδειχτεί ποτέ. Οι επιστήμονες πάντα ξεκινούσαν από το ίδιο σημείο, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορούσε να λειτουργεί σαν παραλήπτης και ότι η συνείδηση θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου αλλού.
Μ.Τ.: Ο λόγος που κάνω αυτήν την ερώτηση είναι γιατί οι άνθρωποι αυτοί που έχουν ζήσει μία επιθανάτια εμπειρία είναι κλινικά νεκροί, δεν έχουν συνείδηση.
Sonia Barkallah: Αυτό είναι το πρόβλημα με τις επιθανάτιες εμπειρίες. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνταν κλινικά νεκροί, μπορούσαν να περιγράψουν τέλεια τη σκηνή της αναβίωσής τους. Είδαν, άκουσαν, κατέγραψαν με απόλυτη ακρίβεια ό,τι συνέβη ενώ βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση.
Τηλεπαθητική επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή!
Μ.Τ.: Ο γιατρός – αναισθησιολόγος, Ζαν-Ζακ Σαρμπονιέ, υποστήριξε ότι μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους που είναι κλινικά νεκροί. Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα είδος τηλεπαθητικής επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα γιατρό και σε έναν ασθενή που βρίσκεται σε κώμα;
Sonia Barkallah: Θα έλεγα ότι είναι απόλυτα εφικτό. Γιατί έχουμε κάποιες μαρτυρίες και πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν έχουμε μόνο τη μαρτυρία ενός ατόμου, αλλά υπάρχουν και πολλοί γιατροί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί γιατροί που έχουν συλλέξει τέτοιες μαρτυρίες, δε θα πρέπει να διατηρούμε καμία αμφιβολία σήμερα.
"Οι επιθανάτιες εμπειρίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες"!
Μ.Τ.: Σε γενικές γραμμές, η ζωή σας καθώς και οι αντιλήψεις σας άλλαξαν μέσα από την ενασχόλησή σας με τις επιθανάτιες εμπειρίες;
Sonia Barkallah: Απόλυτα. Πιστεύω πάνω από όλα στην θεραπευτική ιδιότητα αυτών των εμπειριών. Δηλαδή ο καθηγητής Κενετρίν έχει ήδη ερευνήσει αυτά τα φαινόμενα. Θέλω να πω ότι όσοι ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα, αλλάζουν συμπεριφορά, με έναν περίεργο τρόπο βέβαια, αλλά αλλάζουν συμπεριφορά και αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή, τη σχέση τους με τους συνανθρώπους του κ.α. Θεωρώ ότι μία τέτοιου είδους εμπειρία είναι ένα δώρο.
Pyles.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου