Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τη σαρκοφάγο του Δημάρχου Ptahmes της Αρχαίας Μέμφιδας, της μητρόπολης του αρχαίου βασιλείου της Αιγύπτου.
Το αρχαίο «φέρετρο» παραδόθηκε στην άμμο της ερήμου τον 19ο αιώνα και από τότε παραμένει καλά κρυμμένο και προστατευμένο.
Το 2005 έμελε να είναι χρονιά που ο τάφος θα γινόταν γνωστός στο ευρύ κοινό. Μία ομάδα ερευνητών από το τμήμα Αρχαιολογίας του Καΐρου ξεκίνησε εκ νέου ανασκαφές.
Ο τάφος εντοπίστηκε μετά από αναζήτηση πέντε ετών και θεωρείται ο μεγαλύτερος και ο αρχαιότερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη νεκρόπολη της Σακκάρα, το κύριο κοιμητήριο της αρχαίας Μέμφιδας, που βρίσκεται 30 χλμ νότια του Καΐρου.
Η ανακάλυψη του «χαμένου» τάφου στην Αίγυπτο, λύνει ένα ακόμα αίνιγμα που χρονολογείται από ��ο 1885, τότε που τα μοναδικά «πιστοποιητικά» της ύπαρξής του ήταν μερικά κομμάτια που φιλοξενούνταν σε εκθέσεις διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο, όπως σε μουσεία στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στην Ιταλία, καθώς επίσης και στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο. Αργά ή γρήγορα η αναζήτηση της ακριβής τοποθεσίας του «φέρετρου» πάγωσε.
Τα κρυμμένα μυστικά της Σακκάρα!
Η ανακάλυψη αυτή «δείχνει ότι η Σακκάρα εξακολουθεί να έχει κρυμμένα μυστικά που περιμένουν υπομονετικά να τα ανακαλύψουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου αρχαιοτήτων της χώρας, Ζάχι Χουάς.
«Από το 1885 που ο τάφος καλύφθηκε με άμμο και κανείς δεν γνώριζε τίποτα για αυτόν», λέει ο Ola el-Aguizy, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής των ανασκαφών. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη διότι όλα αυτά τα χρόνια ο τάφος του Δημάρχου της Αρχαίας Μέμφιδας θεωρείται ένας εξαφανισμένος τάφος».
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η μούμια εξακολουθεί να βρίσκεται στο εσωτερικό του τάφου και είναι θέμα χρόνου η ανακάλυψή της. Βρέθηκαν επίσης φυλαχτά και θραύσματα από αγάλματα και αρχαία αγγεία, ενώ οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν αντίκρισαν μία τοιχογραφία που έδειχνε ανθρώπους να ψαρεύουν από τις βάρκες τους.
απο pyles.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου