Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Οκτωβρίου 15, 2021

Οι ζητιάνοι με τα ακρωτηριασμένα άκρα έξω από το Σαράι στο Βραχώρι του 1816



Του Λίνου Υφαντή,

Σε πολλές περιπτώσεις κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο κατακτητής συμπεριφέρονταν βάναυσα και σκληρά στους υπόδουλους Έλληνες. Μία από αυτές τις εικόνες περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από τον περιηγητή Πουκεβίλ και αφορά το Βραχώρι του 1816. Ο περιηγητής αφού σταμάτησε τον ξυλοδαρμό του Χριστιανού τον οποίο ο Μουσελίμης υποχρέωσε να φιλοξενήσει διότι ο τελευταίος νόμισε ότι ο Πουκεβίλ δεν ήταν ευχαριστημένος, εισέρχεται στην σκληρή όψη της καθημερινότητας.

Μία από αυτές ήταν στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο Σαράι όπως το ονομάζει, το οποίο αντιστοιχεί με το σημερινή διοικητήριο και βρίσκονταν πιθανότατα στη θέση του σημερινού Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής ( Παναγία). Συγκεκριμένα περιγράφει πλήθος ανθρώπων με κομμένες μύτες και αυτιά που τον περικύκλωσαν ικετεύοντας βοήθεια.

Μερικοί από αυτούς είχαν υποστεί δεινά από ληστές, ενώ άλλοι είχαν στα χέρια τους διαταγή ( μπουγιουρντί) του ίδιου του Αλή Πασά, ο οποίος ενώ τους είχε κατηγορήσει δήθεν για κατοχή θησαυρών η διάπραξη εγκλημάτων και τους κρατούσε στα μπουντρούμια όπως ο ίδιος ο περιηγητής αναφέρει, στη συνέχεια τους έδινε επίσημα χαρτιά για να ζητιανέψουν χρήματα τα οποία στη συνέχεια θα έφερναν σε αυτόν! Μάλιστα ένας εξ αυτών διηγήθηκε στον Πουκεβίλ ότι ο Αλή Πασάς τον έβαλε να μαζέψει 8000 πιάστρες ( 400 λίρες) προκειμένου να ελευθερώσει τον ιερέα πατέρα του δήθεν για έναν θησαυρό που έκρυψε στον κήπο του σπιτιού του.

Αυτή ήταν η πραγματική εικόνα του κέντρου του Βραχωρίου λίγο πριν την απελευθέρωση. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που όταν μετά από πέντε χρόνια οι Έλληνες επαναστάτησαν, δεν δέχτηκαν την προσέγγιση που τους έκανε ο Αλή Πασάς για να συμπράξουν. ( Δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο: https://www.agrinionews.gr/apotychimeni-mystiki-apostoli-ali-pasa-vrachori-to-mesologgi-ton-oktovri-1821/).

Με πληροφορίες από: François Charles Hugues Laurent Pouqueville, Travels in Southern Epirus, Acarnania, Aetolia, Attica, and Peloponesus, London: Richard Phillips and CO, 1822.



agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου