Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 21, 2024

Γλυκισματοποιείον Παυλίδη

Είναι μάλλον το παλαιότερο ονομα ελληνικού προϊόντος. Η ρομαντική γλύκα της πρωτεύουσας ήταν κλεισμένη στη γωνία των οδών Βυσσής και Αιόλου στην Αθήνα στο "Γλυκισματοποιείον". Εκεί
το 1841 ο Σπυρίδων Παυλίδης εμφανίζει την πρώτη "τσοκολάτα" και κάνει τους αθηναίους να θέλουν να δοκιμάσουν "βακλαβά" "κομφέτα" και λουκούμια. Η πινακίδα του καταστήματος ανακοινωνε στην διακεκριμένη πελατεία "Με βανίλιαν, η οκά 8 δρχ, η υγείας, η οκά 6 δρχ. Γεμιστή με πραλίνα, με πιστάκι, εις παστίλαις, κρυσταλλυμένους".


Το 1852 ένας πρωτόγονος μύλος καφές επιτρέπει την παραγωγή της γνωστής Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη. Η σοκολάτα είχε ιδιαίτερη ζήτηση στην αθηναϊκή αστική τάξη. Οι δουλειές αυξάνονταν και έστι το 1876 η οικογένεια Παυλίδη δημιουργεί δικό της εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς. Το κτίριο του Εργοστασίου σοκολάτας ανακαινίζεται την δεκαετία του `20. Για να επιταχθεί από τη γερμανική κατοχή για την παραγωγή φαρμακευτικού υλικού.

Με μηχανήματα που εισάγονται από το Παρίσι ξεκινάει το 1960 η μαζική παραγωγή της σοκολάτας. Έτσι η υγείας Παυλίδη κατακτά το πρώτο βραβείο στην Έκθεση του Παρισιού το 1967. Τα πολλά βραβεία που αποκτά η σοκολάτα στη συνέχεια θα κοσμούν μέχρι σήμερα την συσκευασία της και γίνονται το σήμα κατατεθέν της
Το 1988 η εταιρεία εξαγοράζεται από διεθνή ομιλο. Το όνομα Παυλίδης κλείνει 150 χρόνια στην Ελλάδα και μαζί με αυτό το "Γλυκισματοποιείο" μπαίνει σε περίοδο εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης.


Το εργοστάσιο Σοκολάτας στην οδό Πειραιώς άνοιξε τις πόρτες του το 1999. Καλώντας ανανεωμένο μικρούς και μεγάλους θαυμαστές των προϊόντων του να ξεναγηθούν στους χώρους του σε μια μεγάλη Γιορτή Σοκολάτας.

Το εργοστάσιο με ανανεωμένη την όψη χαρίζει ακόμα τις γλυκές μυρωδίες του στην γύρω περιοχή των Πετραλώνων. Κάποια παλαιά μηχανήματα του εργοστασίου έχουν τοποθετηθεί στο πεζόδρομο που υπάρχει ακριβώς δίπλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου