Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 18, 2011

Ελληνική εμπλοκή στο μέτωπο της Λιβύης

Την συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.




Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την εμπλοκή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που θα περιπολούν στην εμπόλεμη περιοχή, αλλά και τη διατήρηση της παρουσίας δύο φρεγατών στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, με την πιθανή προοπτική ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Η Ελλάδα θα συμμετέχει παρέχοντας ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ θα διαθέσει και ιπτάμενο ραντάρ.



Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πάντως πως οι εμπλεκόμενες ελληνικές δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς επί λιβυκού εδάφους, αλλά πρόκειται να αναλάβουν ρόλο επιτήρησης και συνδρομής στις επιτιθέμενες νατοϊκές δυνάμεις.



Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παύλος Μπεγλίτης, απέκλεισε το ενδεχόμενο της συμμετοχής σε βομβαρδισμούς, επισημαίνοντας πως η Σούδα δε θα καταστεί ορμητήριο νατοϊκών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, δεδομένου ότι υπάρχουν πλησιέστερες προς την Λιβύη νατοϊκές βάσεις οι οποίες θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο, υπονοώντας την Ιταλική βάση Σιγκονέλα στην Σικελία και τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.



Ο τελικός σχεδιασμός της ελληνικής εμπλοκής θα αποφασιστεί και θα σχεδιαστεί το Σάββατο σε συνάρτηση με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο Κεντρικό επίπεδο του αρχηγείου του ΝΑΤΟ.



Ποιές χώρες εμπλέκονται



Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία ήδη στέλνει τα βομβαρδιστικά της σε προωθημένες βάσεις στην Μεσόγειο και την Γαλλία που πρωτοστατεί στις επιχειρήσεις, η Ιταλία ανακοίνωσε την πλήρη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς με όλα τα μέσα που διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία ανακοίνωσε πως είναι σε θέση να μπλοκάρει με ηλεκτρονικά αντίμετρα τον γεωγραφικό χώρο της Λιβύης αλλά και πως θέτει στην διάθεση της συμμαχίας όλα τα μέσα τα οποία θα χρειαστούν.



Το Βέλγιο, η Δανία και η Νορβηγία αλλά και η Πολωνία, ανακοίνωσαν την διάθεσή τους να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ η Ισπανία, θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ, δύο στρατιωτικές βάσεις καθώς και ναυτικές μονάδες αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, υπό την προϋπόθεση πως η συμμετοχή αυτή θα εγκριθεί από το ισπανικό Κοινοβούλιο.



Το Σάββατο το πρωί μεταβαίνει εσπευσμένα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο με τον Νικολά Σαρκοζί, τις λεπτομέρειες της πολεμικής αυτής δραστηριότητας. Στις δυνάμεις αυτές πρέπει να προστεθούν και στρατιωτικές ενισχύσεις που θα αποσταλούν από το Κατάρ και στην Σαουδική Αραβία, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να παρουσιαστεί η επιχείρηση κατά του Καντάφι, ως μια επίθεση αποκλειστικά από χριστιανούς.



Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των στρατιωτικών αυτών δυνάμεων, εκτός από την Σικελία, θα διαδραματίσει και η Μάλτα.



Το βράδυ της Παρασκευής, και μετά το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, θα ξεκαθαριστεί και ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις, ρόλος, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι αρκετά αμφίσημος, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές.



Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφής ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία από το πρωί της Παρασκευής, επιχειρεί να διαχωρίσει την θέση της ως προς την στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Καντάφι κάλεσε την Άγκυρα να διαδραματίσει ρόλο επιθεωρητή της κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης.



Ως προς την ίδια τώρα ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός, πολιτικές και στρατιωτικές πηγές από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν πως αυτή η ανακοίνωση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της συμμαχίας από τη στιγμή μάλιστα που τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως οι μάχες συνεχίστηκαν και την Παρασκευή σε όλα τα ενεργά μέτωπα στη βόρεια και ανατολική Λιβύη.



Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν



Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν, έχοντας προφανώς διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα. Ο Ερντογάν και η Τουρκία, λένε «όχι» στην επέμβαση, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ελλάδα φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση.



Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να έχουν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή



ΠΗΓΗ: ZOUGLA.GR



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου