Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2011

Οι Ελληνικές ρίζες της Άνγκελα Μέρκελ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Η Ελληνοφρένεια, σήμερα, αποκαλύπτει μία ιστορία που αναμένεται να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου πολιτικοικονομικού συστήματος. Η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχει καταγωγή από την Ελλάδα. Ο παππούς, της κ. Μέρκελ, από την πλευρά του μπαμπά της, ήταν Έλληνας.



Η ιστορία ξεκινά το 1908 όταν ο Ιγνάτιος Μερκελίδης, Έλληνας του Πόντου, εξαναγκάζεται από το κίνημα των Νεοτούρκων να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα και να εγκατασταθεί στο Κιλκίς. Ο Μερκελίδης, την περίοδο των βαλκανικών πολέμων πολέμησε στο πλευρό του πρίγκιπα Κωνσταντίνου και μπήκε θριαμβευτής στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι ιστορικοί καταγράφουν, ότι όταν το καλοκαίρι του 1912 λίγο πριν την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας, ο πρίγκιπας, καταπονημένος από την ζέστη και τις μάχες ζήτησε ένα δροσερό ρόφημα για να ανακουφιστεί από τον καυτό ήλιο. Ο Ιγνάτιος Μερκελίδης, που εν το μεταξύ είχε μετατεθεί στην βασιλική φρουρά, προσέφερε στον βασιλιά ένα καφέ ο οποίος ήταν άψητος, αφρώδης και πολύ δροσιστικός. Πρόκειται για τον πασίγνωστο φραπέ, τον οποίο ο νεαρός Ιγνάτιος εφηύρε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο παππούς της κ. Μέρκελ συνέχισε να ζει στη Θεσσαλονίκη. Κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού όμως τάχθηκε στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Κωνσταντίνος, που στο μεταξύ είχε γίνει βασιλιάς δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Τον κυνήγησε βίαια και του αφαίρεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον καφέ που επινόησε. Έτσι ο Ιγνάτιος αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον Βενιζέλο μέχρι την Κρήτη προκειμένου να προστατευθεί από τη Βασιλική οργή.

Το 1918, στην Κρήτη, η γυναικά του Αγγελική, φέρνει στον κόσμο τον πρώτο τους γιο, τον Ιωάννη Μερκελίδη. Κατά σύμπτωση την ίδια μέρα γεννά και η αγαπημένη ανίψια του Βενιζέλου, Σταυρούλα, ένα υγιέστατο αγοράκι το οποίο το ονόμασαν Κωνσταντίνο. Η Σταυρούλα ήταν παντρεμένη με τον αγωνιστή της δημοκρατίας και βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα δύο παιδιά, Γιάννης και Κώστας, έγιναν αχώριστα μέχρι το 1931. Τότε η οικογένεια Μερκελίδη αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Γερμανία. Οι διωγμοί από την Βασιλική οικογένεια σε συνδυασμό με το κραχ του 1929, ανάγκασαν την οικογένεια να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Γερμανία.

Εκεί ο Ιγνάτιος Μερκελίδης άλλαξε το όνομα του σε Ίγκμαρ Μέρκελ και δούλεψε σε ένα εργαστήριο που κατασκεύαζε τα καλύτερα στρούντελ του Αμβούργου. Ο γιος του Ιωάννης ασπάστηκε τον λουθηρανισμό, άλλαξε το όνομα του σε Γιόχαν και έγινε πάστορας. Το 1954 ο Γίόχαν αποκτά την πρώτη του κόρη. Την ονομάζει Ανγκέλα Δωροθέα και ένα χρόνο αργότερα μετακομίζει στο Βερολίνο μαζί με τους γονείς του, την νεογέννητη κόρη του και την γυναίκα του.

Τα χρόνια κυλούσαν ήρεμα στη Γερμανία, ώσπου το 1970 στο σπίτι των Μέρκελ βρίσκεται ένας φίλος από τα παλιά. Ο Κώστας Μητσοτάκης και η οικογένεια του κυνηγημένοι από τη χούντα, ζητούν καταφύγιο στο σπίτι του παιδικού τους φίλου. Στο μυαλό του Ίγκμαρ Μέρκελ ξυπνούν οι μνήμες των διώξεων του από τον βασιλιά και δέχεται αμέσως να τους φιλοξενήσει. Μια μέρα η Μαρίκα για να τους ευχαριστήσει για την φιλοξενία μαγειρεύει παστίτσιο, ρίχνει, όμως, κατά λάθος παραπάνω αλάτι στο φαγητό. Ο γηραιός Μερκελίδης, που έπασχε από χρόνιο πρόβλημα υπέρτασης, αφήνει λίγες ώρες μετά την τελευταία του πνοή.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Ανγκέλα Μέρκελ αναρχήθηκε στα υψηλότερα αξιώματα της Γερμανικής πολιτικής ζωής και το 2005 έγινε Καγκελάριος της ισχυρότερης Ευρωπαϊκής οικονομίας.


Την ιστορία των προγόνων της, φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η κυρία Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Του ζήτησε, όμως, να την κρατήσει σαν επτασφράγιστο μυστικό. Η ίδια, θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί αθόρυβα τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς να κατηγορηθεί από κανέναν για ευνοϊκή μεταχείριση στη χώρα μας.



Ελληνοφρένεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου