Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 28, 2011

Αρχίζει σήμερα η εφεδρεία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Εισιτήριο εξόδου από το Δημόσιο παίρνουν σήμερα 16.000 υπάλληλοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι 4.000 από
αυτούς συνταξιοδοτούνται άμεσα, καθώς έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Για τους υπόλοιπους, θα ισχύσει το λεγόμενο «προσυνταξιοδοτικό» καθεστώς μέχρι τα τέλη του 2013, χωρίς όμως καμία ελπίδα να επανενταχθούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο, αφού δεν θα ενταχθούν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ.


Άλλοι 15.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα βγουν σε εφεδρεία. Σε αυτή την κατηγορία, η αποζημίωση θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.


Από αύριο αναμένεται να δηµοσιευθούν σταδιακά στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως οι πράξεις κατάργησης οργανικών θέσεων, οι οποίες ήδη κοινοποιήθηκαν και σε 12.000 µόνιµους υπαλλήλους που τίθενται σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» έως τις 31 ∆εκεµβρίου του 2013. Πρόκειται για εργαζόμενους που έως την 31η ∆εκεµβρίου του 2013 συµπληρώνουν τουλάχιστον τριάντα πέντε έτη πραγµατικής και συντάξιµης υπηρεσίας και έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Μέχρι τα τέλη του 2013 η αναμόρφωση του Δημοσίου, υπό την καθοδήγηση ξένων συμβούλων, θα έχει ολοκληρωθεί. Οι μετατάξεις προσωπικού, συγχωνεύσεις και αλλαγές στις υπηρεσίες έχουν ως στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ένα μικρότερο και αποδοτικότερο Δημόσιο.

Δεκάδες υπηρεσίες θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, με τους υπαλλήλους να απολύονται. Μέχρι το 2014, όπως έχει απαιτήσει η τρόικα, στο Δημόσιο θα υπηρετούν 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι. Δεδομένου ότι οι συνταξιοδοτήσεις υπολογίζονται περί τις 50.000, οι εργαζόμενοι που θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στη συνταξιοδότηση ή στην απόλυση θα είναι περί τις 100.000.

«Δεν θα δοθεί παράταση»

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη, να εξαιρεθούν από το μέτρο ορισμένοι υπάλληλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας τού πρότεινε να εντοπίσει πού ακριβώς υπάρχουν ελλείψεις και να καταθέσει την πρότασή του για το πώς ακριβώς πρέπει να καλυφθούν, αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

«Αν τελικά ο κ. Βορίδης επιµείνει να υπάρξουν εξαιρέσεις, τότε θα πρέπει να διαπραγµατευθεί µε το Υπουργείο Οικονοµικών, που έχει και τον πρώτο λόγο κυρίως όσον αφορά στο δηµοσιονοµικό όφελος που θα προκύψει από την εφεδρεία» λένε με νόημα συνεργάτες του κ. Ρέππα.

Ποιοι εξαιρούνται


Από την εφεδρεία εξαιρούνται:

• οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες

• οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του Υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή

• οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

• οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης

• το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων

• το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης

• οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενταχθεί σε εφεδρεία

• οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%

• οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά

• οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θέλουν δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν εξαιρούνται από την εφεδρεία οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που προαναφέρονται.

Προβλήματα κατά την καταγραφή

Η διαπίστωση όµως του χρόνου ασφάλισης των εργαζοµένων που πρόκειται να ενταχθούν στην εφεδρεία απεδείχθη σοβαρό πρόβληµα. Αν και η κυβέρνηση υποχρέωσε τους υπαλλήλους να υποβάλουν έως τις 20 Νοεµβρίου του 2011 υπεύθυνες δηλώσεις για τον χρόνο ασφάλισής τους, αυτοί ακολουθώντας και την προτροπή των συνδικαλιστικών τους οργάνων, όπως της Α∆Ε∆Υ, αρνήθηκαν να τις υποβάλουν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, μία διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως χρονοβόρα.


Κοινωνική έκρηξη;

Η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των υπαλλήλων που πρόκειται να ενταχθούν στην εφεδρεία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι επί δύο έτη θα αµείβονται µε το 60% του βασικού µισθού που ελάµβαναν όταν εργάζονταν στο ∆ηµόσιο, ο οποίος όµως από την 1η Νοεµβρίου του 2011, που ισχύει το νέο µισθολόγιο, έχει µειωθεί.


Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι, όσο οι υπάλληλοι βρίσκονται υπό το καθεστώς εφεδρείας, δεν θα µπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τοµέα. Σε αυτή την περίπτωση, αν βρουν δηλαδή κάπου αλλού δουλειά, τότε οι αµοιβές τους θα µειωθούν ανάλογα µε τις αποδοχές που θα λαµβάνουν από τη νέα τους εργασία.

Την οικονομική κατάστασή τους αναμένεται να επιδεινώσει το γεγονός ότι οι υπάλληλοι δεν θα πάρουν την αποζηµίωση η οποία καταβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις απολύσεων, αφού αυτή συµψηφίζεται µε τις αποδοχές που λαµβάνει στα δύο χρόνια ο υπάλληλος που εντάσσεται σε αυτήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου