Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 11, 2012

ΟΤΑ: Τρεις δρόμοι για τη συνταξιοδότηση

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Τρία διαφορετικά «μοντέλα» συνταξιοδότησης ισχύουν για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μόνιμοι υπάλληλοι ακολουθούν το καθεστώς του δημοσίου, οι αορίστου χρόνου ακολουθούν τις διατάξεις του ΙΚΑ, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που
καλύπτονται από τα βαρέα.


Oπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου: στους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των ΟΤΑ ανήκουν όλοι οι υπάλληλοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου που απασχολούνται στους Δήμους και προέρχονται από τις παλαιότερες ενότητες τοπικής αυτοδιοίκησης (προ Καποδίστρια).


Το καθεστώς συνταξιοδότησης που διέπει τους εν λόγω εργαζομένους διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Αυτό γίνεται καθώς πολλοί από τους ασφαλισμένους έχουν διατηρήσει το καθεστώς του αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα η ασφάλισή τους να έχει διατηρηθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Αλλες περιπτώσεις έχουν μονιμοποιηθεί και το καθεστώς συνταξιοδότησής τους είναι εκείνο του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα (καθαριότητα).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό στους εργαζομένους στους ΟΤΑ εφαρμόζονται με την έξοδό τους στη σύνταξη οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σπανίζουν οι περιπτώσεις που έχουν ενιαίο χρόνο ασφάλισης σε έναν και μόνο φορέα.

Τέλος, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου και στις περιπτώσεις των δημοτικών υπαλλήλων εφαρμόστηκε ο ενιαίος υπολογισμός των αποδοχών. Ομως και σε αυτή την περίπτωση ως βάση υπολογισμού της σύνταξης θα ληφθεί το ενιαίο μισθολόγιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Μέχρι τότε οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά κλιμάκια.

Το διαβατήριο για τους άνδρες

Οι άνδρες που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις αντίστοιχες διατάξεις ανάλογα με το καθεστώς υπό το οποίο βρίσκονται. Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι με ασφάλιση Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου. Οσοι υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ. Σημειώνεται πως όσοι ανήκουν στις διατάξεις του Δημοσίου θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετίας, ενώ για τους αορίστου χρόνου απαιτείται η συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης.

Μόνιμοι

Για τους μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους ως έναρξη του χρόνου προσμέτρησης της υπηρεσίας ως δημόσιας λαμβάνεται υπόψη το σχετικό ΦΕΚ διορισμού. Στις περιπτώσεις που υφίσταται έστω μία ημέρα απασχόλησης στον Δήμο ή στην Κοινότητα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 με οποιοδήποτε καθεστώς, τότε οι εργαζόμενοι ανήκουν στους πριν από το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο και ακολουθούν τα αντίστοιχα όρια ηλικίας.

Στις περιπτώσεις που η έναρξη απασχόλησης στον Δήμο ή στην Κοινότητα τοποθετείται μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας, ανάλογα με το πότε έχει γίνει η θεμελίωση του δικαιώματος (νόμος 3865/2010).

Για τους ασφαλισμένους της κατηγορίας αυτής κρίσιμος χρόνος είναι ο χρόνος συμπλήρωσης της 25ετίας. Ετσι όσοι συμπλήρωσαν ή δικαιούνται να εξαγοράσουν χρόνο και να συμπληρώσουν την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 κατοχύρωσαν δικαίωμα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία σε ηλικία 58 ετών.

Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι -που δεν είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010- θα θεμελιώσουν δικαίωμα ανάλογα με το πότε συμπληρώνονται τα 25 έτη ασφάλισης. Τέλος, όσοι εργαζόμενοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ανήκουν στους «νέους ασφαλισμένους» και ακολουθούν τα όρια ηλικίας και τους χρόνους ασφάλισης που προβλέπονται γι' αυτούς.

Αορίστου χρόνου

Οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ που ανήκουν στην κατηγορία των αορίστου χρόνου έχουν διατηρήσει έως σήμερα φορέα Κύριας Ασφάλισης το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς που διέπει τους κοινούς ασφαλισμένους. Για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτούνται 10.500 ημέρες ασφάλισης, οι οποίες και μπορούν να συμπληρωθούν με εξαγορές - αναγνωρίσεις πλασματικών ετών που προβλέπονται στον ν. 3863/2010.

Γυναίκες μόνιμες και αορίστου

Οι γυναίκες που έχουν μονιμοποιηθεί συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του Δημοσίου, ενώ όσες ανήκουν στην κατηγορία των αορίστου με βάση το καθεστώς του ΙΚΑ (όπως ισχύει και για τους άντρες). Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Mόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι

Για τις παλαιές ασφαλισμένες που έχουν απασχοληθεί πριν από το 1983 με οποιοδήποτε καθεστώς στο Δημόσιο ισχύουν διαφορετικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις από ό,τι για τις υπόλοιπες εργαζόμενες. Οι προϋποθέσεις διαφοροποιούνται για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983. Για τις ασφαλισμένες της κατηγορίας αυτής κρίσιμη είναι η συμπλήρωση της 25ετίας, ώστε να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επομένως, οι ασφαλισμένες θα μπορέσουν να αποφύγουν τη μεταβατική περίοδο με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας όσο το δυνατόν νωρίτερα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 25 έτη. Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο μπορεί να εξαγοράσουν πλασματικά έτη.

Τέλος, «νέες ασφαλισμένες» θεωρούνται όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993. Η «έξοδος» γίνεται με 40 έτη υπηρεσίας στα 60 ή εναλλακτικά με 15ετία στα 65 (μειωμένη στα 60).

Yπάλληλοι αορίστου χρόνου

Οι εργαζόμενες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ΙΚΑ για τις περιπτώσεις αυτές.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεμελιωθεί το δικαίωμα με εξαγορά των πλασματικών χρόνων που προβλέπει ο νόμος 3863/2010.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εργαζόμενη που συμπληρώνει φέτος 4.500 ημέρες ασφάλισης μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών και μειωμένη στα 57.



Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου