ιστοσελίδα προκειμένου να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες προσωπικές μαρτυρίες και να στηρίξει την θέση του στο δικαστήριο.
Η αντιδικία ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2011, όταν ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Δ. Σπινέλλης, αποκάλυψε σε δημόσια ομιλία του την ύπαρξη διαφθοράς στους ελεγκτές εφοριακούς υπαλλήλους και σόκαρε το κοινό προσδιορίζοντας την αναλογία 4:4:2 επί των προστίμων, η οποία αντιστοιχεί στο 40% για την "κατανόηση" του ελεγκτή (βλ. μίζα), στο 40% για την "έκπτωση" επί του επιβεβλημένου ποσού και στο 20% που καταλήγει τελικά στα ταμεία του κράτους, ως τον γενικό κανόνα συνδιαλλαγής των πολιτών με τον εισπρακτικό μηχανισμό.
Όπως επικαλούταν ο ίδιος, ανάλογα στοιχεία είχαν παρουσιάσει τόσο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λεονάρδος Ρακιντζής, το 2011, όσο και η ΜΚΟ, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, το 2010.
Τρεις μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, 9/3, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών Υπαλλήλων, μέσω του προέδρου της Χαράλαμπου Νικολακόπουλου κατέθεσε μήνυση εναντίον του Σπινέλλη, προκειμένου να υπερασπιστούν "την τιμή και την υπόληψη των σκληρά εργαζομένων εφοριακών" και να "καταλάβουν το μήνυμα όσοι (για πολλά χρόνια) μετέθεσαν στους εφοριακούς τις βαρύτατες πολιτικές και υπηρεσιακές τους ευθύνες", σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Η αντίδραση του Διομήδη Σπινέλλη ήταν η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για την υποδοχή καταγγελιών χρηματισμού εφοριακών υπαλλήλων, στον προσωπικό του σάιτ, www.spinellis.gr/istoria, όπου καλεί τους εμπλεκόμενους σε ανάλογες υποθέσεις να καταθέσουν την εμπειρία τους είτε ως μάρτυρες, είτε ως θύματα συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα αναφοράς.
"Είναι κρίμα που η ΠΟΕ ΔΟΥ, αντί να υιοθετήσει και να εφαρμόσει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας και ηθικής που να δεσμεύει όλα τα μέλη της και να απομονώσειέτσι τους (εύχομαι λίγους)επίορκους υπαλλήλους, προχωρά σε μηνύσεις κατά αυτών που μίλησαν για ένα πρόβλημα που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ίδιος στο εισαγωγικό σημείωμα της φόρμας:
"Μέσω αυτής της φόρμας συλλέγω πρόσθετα στοιχεία για περιστατικά διαφθοράς που σχετίζονται με το φοροεισπρακτικό μηχανισμό προκειμένου να μπορέσω να υπερασπιστώ αποτελεσματικότερα τον εαυτό μου. Διευκρινίζω ότι οι υπάλληλοι των εφοριών δεν υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία υπηρετούσα και έτσι δεν μπορούσα να έχω εύκολα εικόνα της κατάστασης ούτε δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για τη βελτίωσή της.
...Θεωρώ ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που παρουσίασα. Αντίστοιχες προτάσεις είχα καταθέσει και κατά το διάστημα στο οποίο υπηρετούσα στο Υπουργείο Οικονομικών. Μπορείτε να καταχωρήσετε στοιχεία επώνυμα ή ανώνυμα, αλλά οι επώνυμες αναφορές είναι σίγουρα περισσότερο χρήσιμες. Μέχρι τώρα έχουν επισκευτεί αυτή τη σελίδα πάνω από 7200 άτομα και έχουν αναφερθεί δεκάδες περιστατικά", καταλήγει το σημείωμα.
Το νέο για την ιστοσελίδα καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών υπαλλήλωνδιαδόθηκε αρχικώς μέσω της προσωπικής σελίδας του Δ. Σπινέλλη στο Twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου