Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 19, 2012

10 τρόφιμα για να τρώμε καλύτερα και φτηνότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Την ίδια ώρα που διαβάζουμε για πείνα και λοιμούς στις αναπτυσόμενες χώρες οι υπέρβαροι, και ιδίως τα υπέρβαρα παιδιά, αυξάνονται στις «αναπτυγμένες» περιοχές του πλανήτη μας.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαβάζουμε για υποσιτισμό ταυτόχρονα με στατιστικές που μιλούν για υπερβολικό βάρος! Χρειαζόμαστε λοιπόν οργάνωση για να προμηθευτούμε τα σωστά και απαραίτητα τρόφιμα στην σωστή ποσότητα, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα αλλά και τιμή.

Ποια είναι τα δέκα προϊόντα που η Ελλάδα διαθέτει σε ικανοποιητική ποσότητα,καλή ποιότητα και χαμηλότερη τιμή από τα υποκατάστατα τους


Λεμόνι – παρέχει την βασικότατη βιταμίνη C και το έχουμε εκτοπίσει χρησιμοποιώντας τα μοντέρνα ξίδια. Τα λεμόνια είναι άφθονα, συχνά και δωρεάν απο κήπους φίλων, αντικαθιστούν το αλάτι και προσθέτουν γεύση στα ψάρια, στα κοτόπουλα κτλ.

Σταφίδα – μπορεί να προστεθεί στο πρωϊνό των παιδιών για περισσότερη ενέργεια, να αντικαταστήσει στα κέϊκ ένα ποσοστό ζάχαρης, μαζί με ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα εξαιρετικό σνάκ για τις απογευματινές ώρες.

Γιαούρτι – ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε «εξωτικές» συνταγές για μαρινάδα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της φρέσκιας κρέμας για ελαφρύτερο φαγητό. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι με μιά κουταλιά μέλι (ή και περισσότερο

Μαϊντανός – φυτρώνει παντού, ακόμα και κει που δεν τον σπέρνουν και έχει πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα. Ξέρατε ότι περιέχει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C με ένα πορτοκάλι ανά μιά κούπα του τσαγιού? Το πιο ωραίο όμως είναι ότι ταιριάζει παντού επίσης: από τις σαλάτες ωμός μέχρι το ινδικό κάρυ!

Δημητριακά για το πρωϊνό το δικό μας ή των παιδιών: μπορούμε να τα αγοράζουμε ξεχωριστά και να τα αναμειγνύουμε μόνοι μας: τα δικά μας δημητριακά θα έχουν όση ζάχαρη και όσο αλάτι θέλουμε.

Φασόλια παντός είδους αν και τα φρέσκα πράσινα φασόλια πρέπει να τα πλένουμε ιδιαίτερα πολύ για τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων. Ενώ εμείς την φασολάδα μας την υποτιμούμε τα ξερά φασόλια αποτελούν βασικό συστατικό σε διάφορες εθνικές κουζίνες.

Κατσικίσιο κρέας – σύμφωνα με την έκδοση « The best food for your money” ενός οικολογικού αμερικάνικου μπλόγκ αναφέρεται ότι το κατσικίσιο είναι το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο! Δεν το έλεγξα αλλά σίγουρα θα έχετε ακούσει και σεις ότι έχει λιγότερα λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο. Μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση του μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα του κόκκινου κρέατος που τρώμε.

Ελιές: Αλλο ένα ταπεινό υλικό που είναι μπαλαντέρ στην κουζίνα: στις σαλάτες, στις πίτσες αλλά ακόμα και σε φαγητά κατσαρόλας.

Μικρά ψάρια: οι σαρδέλλες και ο γάβρος, τα ταπεινά ψάρια του Αιγαίου, είναι πολύ πιο φρέσκα αλλά και πολύ πιο φτηνά από τους «ευγενέστερους» συγγενείς τους
.
Φαντασία, δημιουργικότητα και χιούμορ. Απαραίτητα συστατικά για ένα καλό και φτηνό δείπνο. Τα χθεσινά μακαρόνια μπορούν να αποκτήσουν καινούργια γοητεία αν καλυφθούν με ένα χτυπημένο με γάλα αυγό, πράσινες πιπεριές και μαϊντανό και μείνουν στο γκριλ για 10 λεπτά. Τα στριφτά μακαρόνια γίνονται μιά δροσερή «κινέζικη μακαρονάδα» αν τα περάσουμε από το τηγάνι και τους προσθέσουμε μπρόκολο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μιά κουταλιά του γλυκού σάλτσα σόγιας. Το κοτόπουλο που έχει περισσέψει γίνεται «μεξικάνικη σαλάτα» με την προσθήκη μαρουλιού, καλαμποκιού, πιπεριάς και ό,τι άλλο έχετε στο σπίτι που θυμίζει Μεξικό. Οι πατατοσαλάτες επίσης δέχονται «αναβάθμιση» με την προσθήκη όποιου ψαριού έχει επίσης περισσέψει. Εμείς οι Ελληνες ξέρουμε ότι η σαλάτα μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα με την προσθήκη

Καίτη Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου