Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 10, 2012

9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας και σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Συνοδεύονται από συμπτώματα, η ένταση και ο συνδυασμός των οποίων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι η διάγνωσή και η αντιμετώπισή τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι... σχετικά απλή, μπορεί να καθυστερήσει. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω, ίσως είναι ώρα να ελέγξετε το θυρεοειδή σας.

1. Κόπωση

Ίσως δε φταίει το φορτωμένο πρόγραμμά σας. Αν ακόμα και ο πολύωρος ύπνος δε σας ξεκουράζει, αν εξαντλήστε εύκολα, αν οι καθημερινές δραστηριότητες φαντάζουν δυσβάσταχτες, ίσως ο θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά.

2. Μεταβολές βάρους

Δυσκολία ρύθμισης του βάρους (αύξηση ή μείωση) παρά τη σωστή διατροφή, αίσθημα «φουσκώματος» ή «πρηξίματος», απώλεια μυϊκής μάζας συχνά οφείλονται σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς.

3. Κατάθλιψη και άγχος

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς σχετίζονται στενά με τη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός κλασικά συνδέεται με κατάθλιψη. Αγχώδης διαταραχή ή κρίσεις πανικού συναντάμε στον υπερθυρεοειδισμό.

4. Διαταραχές λιπιδίων

Η υψηλή χοληστερίνη, ιδίως όταν δεν ελαττώνεται με τη δίαιτα, την άσκηση ή τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.

5. Οικογενειακό ιστορικό

Όταν ήδη υπάρχει στην οικογένεια θυρεοειδοπάθεια, η πιθανότητα εμφάνισης και στα άλλα μέλη αυξάνεται, και έτσι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο να συλλέξετε πληροφορίες από τους συγγενείς. Μήπως οι όροι «βρογχοκήλη», «όζος», «ιώδιο» τους είναι οικείοι;

6. Διαταραχές έμμηνου ρύσης, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία

Τόσο η συχνότητα της εμμήνου ρύσης όσο και η ποσότητα της απώλειας αίματος επηρεάζονται από τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν λοιπόν ο κύκλος σας έχει αλλάξει, ίσως υπεύθυνος να είναι ο θυρεοειδής. Αν επίσης προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς επιτυχία, μια από τις πρώτες εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός σας είναι αυτή για το θυρεοειδή. Αντίστοιχα για τους άντρες, είναι απαραίτητη η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς για την καλή ερωτική ζωή.

7. Διαταραχές εντερικής λειτουργίας

Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που εμφανίστηκαν ξαφνικά; Ελέγξτε και το θυρεοειδή!

8. Μεταβολές στο δέρμα και τα μαλλιά

Στον υποθυρεοειδισμό είναι συχνή η τριχόπτωση. Οι τρίχες γίνονται εύθραυστες, άγριες και ξηρές. Χαρακτηριστική στις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι η ελάττωση των τριχών στην εξωτερική μεριά των φρυδιών. Το δέρμα γίνεται ξηρό και παχύ.

9. Δυσφορία ή διόγκωση στο λαιμό

Αν παρατηρήσατε διόγκωση στο λαιμό, αίσθημα δυσφορίας κατά τη χρήση ζιβάγκο ή γραβάτας, ανεξήγητο βράχνιασμα, πρέπει να εξετάσετε το θυρεοειδή σας. Κάποιες φορές η διόγκωση του θυρεοειδούς γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ευνοεί την ανάπτυξη των όζων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου