Στη μέση της ζούγκλας του Γιουκατάν, στο Μεξικό, και κάτω από το νερό βρίσκονται υπόγειες σπηλιές και πηγάδια.
Μέσα από λίμνες και πηγάδια.
Αν για τους αρχαίους Έλληνες οι πύλες για τον Κάτω Κόσμο ήταν μόνο μία λίμνη, η σκοτεινή Αχερουσία, για τους Μάγια ήταν χιλιάδες υπόγειες σπηλιές, και τρύπες γεμάτες με νερό. Τις αποκαλούσαν dzonot, που σύμφωνα με τα ιερογλυφικά τους σημαίνει "αχανή και βαθιά" ενώ οι Ευρωπαίοι τις μετέφρασαν ως "cenotes".
Αχερουσίες ή dzonot, το πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο ήταν πάντα, φαίνεται, υπόθεση νερού.
Το νερό της ζωής.
Οι Μάγια ήταν αινιγματικός λαός της Κεντρικής Αμερικής που ανέπτυξε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της Δύσης πριν κατακτηθεί από τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Στην ευημερία του πολιτισμού τους τα "dzonot"ή "cenotes" έπαιζαν σημαντικό ρόλο, ως η μόνη πηγή γλυκού νερού στη ζούγκλα του Γιουκατάν. Γι αυτό και θεωρήθηκαν μέρη ιερά. Ορισμένα μάλιστα έκρυβαν στα βάθη τους μεγάλες ποσότητες από αρχαίες προσφορές και κοσμήματα που πετούσαν εκεί οι Μάγια.
Τα μυστικά ποτάμια.
Η χερσόνησος του Γιουκατάν δεν έχει στην επιφάνειά της φανερά ποτάμια. Αυτό σημβαίνει επειδή μέχρι πριν από 5.000 χρόνια ήταν υποθαλάσσια και το πέτρωμά της έχει σχηματιστεί από κοράλλια και άλλα ζώα με ασβεστολιθικά κελύφη. Έτσι το έδαφός της είναι πολύ πορώδες - όπως όλα τα ασβεστολιθικά εδάφη - και στραγγίζει τα νερά της βροχής δημιουργώντας το μεγαλύτερο σύστημα από υπόγεια ποτάμια και σπηλιές στον κόσμο.
Με το χρόνο, κάποιες από τις οροφές των υπόγειων σπηλαίων κατέρρευσαν και εμφανίστηκαν τα "cenotes".
Μαγικά καλειδοσκόπια.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σήμερα γνωρίζουμε μόνο μικρό μέρος των cenotes και ότι πολλά παραμένουν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Υπολογίζεται ότι μόνο στις πολιτείες του Γιουκατάν και του Κουιντάνα Ρου υπάρχουν πάνω από 6.000 !
Τα cenotes θεωρούνται φυσικά έργα τέχνης.
Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διακοσμούνται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Πολλά έχουν και ανοίγματα στην οροφή, απ όπου φιλτράρεται το φως του ήλιου δίνοντας την εντύπωση πολύχρωμου καλειδοσκόπιου.
Κάποια μπορούμε να τα επισκεφτούμε και να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε κατάδυση στα νερά τους, αλλά, επειδή είναι δημιουργήματα εκατομμυρίων ετών, απαγορεύεται η χρήση αντηλιακών αρωμάτων ή σπρέι που θα μπορούσαν να διαβρώσουν τον ασβεστόλιθο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου