Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 22, 2013

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Το μαχαίρι στον λαιμό της Κύπρου βάζει (και) η Ελλάδα, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας χθες τη Βουλή, επανέλαβε
πολλές φορές ότι η Κύπρος πρέπει "εντός ωρών" να διατυπώσει σχέδιο Β.


Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά ταυτίζεται με την πολιτική Μέρκελ και ξεχνά την πολιτική στήριξης της κυπριακής κυβέρνησης... Την ίδια ώρα κατέστη φανερό ότι τουλάχιστον ένα τμήμα της Ν.Δ. προτιμά να χρεωκοπήσει η Κύπρος παρά να βρεθεί λύση εκτός Μνημονίου!

Εμμένει στη γραμμή Μέρκελ: "Δεν υπάρχει λύση εκτός από δασμό στις καταθέσεις"

Με κυνικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές πως "δεν θέλω να πω ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο, πρέπει όμως να διατυπώσει σχέδιο Β εντός των επομένων ωρών". "Δεν βρέθηκε άλλη λύση πέραν του δασμού στις καταθέσεις" επέμεινε ο Γ. Στουρνάρας, που έστειλε το μήνυμα ότι "η Ευρωζώνη έχει τους δικούς της κανόνες που πρέπει να τηρούν όλα τα μέλη".

Συγχορδία με Βορίδη - Άδωνι...

Ο Γ. Στουρνάρας υιοθέτησε την εκτίμηση ότι από τα 17 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος θα πρέπει τα 10 να προέλθουν από δανεισμό και τα 7 από μη δανειακούς πόρους, σύμφωνα με το ερώτημα - πάσα που του έκανε ο Μάκης Βορίδης. Απέρριψε δε ο Γ. Στουρνάρας κάθε άλλη λύση που εξετάζει η Λευκωσία, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, ομολογιακό δάνειο, τα ασφαλιστικά ταμεία, η πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους.

Υιοθέτησε μέχρι και την κινδυνολογία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι "η απόφαση της κυπριακής Βουλής, εφόσον δεν συνοδεύεται από αξιόπιστο σχέδιο Β, θέτει σε αμφισβήτηση τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνισμού"! "Είναι μεγάλο ζήτημα και θίγει τα ελληνικά συμφέροντα να μην υπάρχει άλλο σχέδιο" απάντησε ο υπουργός.

Αποκάλυψε ότι ο δασμός στις καταθέσεις προέκυψε μετά από απευθείας επαφές Eurogroup - Αναστασιάδη, ότι η αποδοχή του ήταν ομόφωνη, ενώ οι προτάσεις για δασμό μόνο σε όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν συγκέντρωσαν συμφωνία καθώς ο δασμός θα ήταν στο 15%-16%.

Τι θα γίνουν τα υποκαταστήματα

Όσον αφορά την Ελλάδα, επανέλαβε ότι είναι θωρακισμένη, αλλά προειδοποίησε για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. "Όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμένουν κλειστές και στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Εδώ υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω τώρα", σημείωσε.

Κριτική

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε την απουσία συμμαχιών με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και την ταύτισή του με την Μέρκελ (όλη η παρέμβαση στις "Ρήσεις").

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών άσκησαν και τα άλλα κόμματα, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ζητούν πρόταση μομφής. Η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜ.ΑΡ.) ρώτησε πώς θα στηριχθεί το "όχι" της Κύπρου, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) απέρριψε το δίπολο Βορράς - Νότος, εκτιμώντας ότι "είναι σαν να επιλέξουμε με ποιον δραγουμάνο θα πάμε".

Π. Λαφαζάνης: Υπαλληλίσκοι

"Έχουμε να κάνουμε με ανιστόρητους ανθρώπους, που πηγαίνουν ως υπαλληλίσκοι να χειροκροτούν αποφάσεις που λαμβάνουν άλλοι. Η τελική απόφαση στην οποία συναινέσατε ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού;" ρώτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι "ή δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα και την ιστορία ή υπηρετείτε ένα σχεδιασμό να καταστρέψετε την Κύπρο και την Ελλάδα". "Μην επικαλείστε ότι είστε εθνικό κέντρο όταν όλα πάνε καλά και, όταν είναι δύσκολα, να κρύβεστε πίσω από την κυβέρνηση Αναστασιάδη", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ζητώντας "να φύγει ο υπουργός και η επικίνδυνη κυβέρνηση".

Ν. Βούτσης: Αυτά είναι τα επιχειρήματα Σόιμπλε

"Δεν θα ήθελα να ήμουν Κύπριος και να έβλεπα την απόλυτη ειλικρίνεια, έως κυνισμού, της ομιλίας σας. Θα τους κόπηκαν τα πόδια. Υπονομεύσατε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων. Ενστερνιστήκατε όλα τα επιχειρήματα Σόιμπλε", τόνισε ο Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός "ήθελε να δημιουργήσει περιβάλλον αδιεξόδου, καταστροφής για την Κύπρο".

"Ποιος θέτει τον κανόνα των 10 δισ. που πρέπει να προέλθουν από δανεισμό; Τα μαθηματικά του ΔΝΤ;" ρώτησε ο Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "οικονομετρική αντιμετώπιση".

"Είναι προτιμότερο να αποδεχθείς μία καταστροφή στο όνομα ότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη εναλλακτική λύση; Αυτό είναι κομφορμισμός της υποταγής" επεσήμανε η Νάντια Βαλαβάνη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου