Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 28, 2013

Τα βήματα για τη διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο

Από την αξιολόγηση δομών ως το προσοντολόγιο και τη μοριοδότηση

Τον προγραμματισμό του για τις απολύσεις,
αναγκαστικές αποχωρήσεις, κινητικότητα υπαλλήλων -διαθεσιμότητα, μετατάξεις- ξεδιπλώνει στις συσκέψεις του το κυβερνητικό επιτελείο. Εν όψει και της επίσκεψης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές -συρρίκνωση δομών και μείωση προσωπικού- για τη δημόσια διοίκηση, γνωρίζοντας ότι το κλιμάκιο των δανειστών θα αξιολογήσει και αυτόν τον τομέα για το αν τηρούνται όσα συμφωνήθηκαν.

Το σχέδιο με τα κριτήρια και τις ρυθμίσεις των διαδικασιών μετάταξης και μεταφοράς προσωπικού του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των υπαλλήλων θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Το πρόγραμμα κινητικότητας, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων και των συμφωνιών κυβέρνησης - τρόικας, αφορά 25.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως τον Δεκέμβριο του 2013, εκ των οποίων οι 12.500 μέσα στο καλοκαίρι.

Ουσιαστικά θα περιγράφεται η μεθοδολογία και τα θεσμικά βήματα που θα ακολουθηθούν για να γίνουν μετατάξεις προσωπικού - είτε πλεονάζοντος λόγω των αλλαγών στα νέα οργανογράμματα υπουργείων, υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εποπτευόμενων φορέων τους, είτε και στη βάση αξιολόγησης προσόντων.

Θα υπάρχει αναλυτική διατύπωση για όλες τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να υπάρχει ενημέρωση του προσωπικού. Τα θεσμικά βήματα ακολουθούν τη διαδρομή που έχει ξεκινήσει με την αξιολόγηση δομών των υπηρεσιών και φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων ΟΤΑ, και θα εστιάζει στα περιγράμματα θέσεων, περιγραφή καθηκόντων (job description), προσοντολόγιο αλλά και στους κανόνες του μηχανισμού μοριοδοτήσεων με βάση τα προσόντα για τις μετατάξεις.

Μετατάξεις και κενά λόγω συνταξιοδότησης

Η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα οδηγήσει χιλιάδες υπάλληλους στην ουρά για να καλύψουν κενά σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, λαμβάνοντας ως τη στιγμή της τοποθέτησής τους σε νέα θέση το 75% του μισθού. Πάντως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εάν μια μετάταξη δεν γίνει ή δεν καταστεί δυνατόν να βρεθούν νέες θέσεις προς κάλυψη μέσα σε 12 μήνες, οι υπάλληλοι μπορούν να βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Πάντως, στελέχη από ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρούν να πείσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μετατάξεις, μια και υπάρχουν πολλά κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιμένουν ότι θα υπάρχουν θέσεις προς κάλυψη μέσω των μετατάξεων, δεδομένου ότι υπήρξαν πολλές συνταξιοδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια - από το 2010 ως το 2012 έχουν αποχωρήσει 128.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο ενώ άλλοι 30.000 προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν το 2013.

Η «δεξαμενή» των υποψηφίων και τα χρονοδιαγράμματα

Οι προς ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα προκύψουν από τα υπουργεία, από οργανισμούς που θα συγχωνευθούν και από τα νέα οργανογράμματα στους ΟΤΑ.

Το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα θα έχει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα επί διαδικασιών και θα δοθεί στη δημοσιότητα είτε με τη μορφή υπουργικής απόφασης και διευκρινιστικών εγκυκλίων είτε με στοιχεία του ενταγμένα στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 17 Μαΐου έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με τη δημόσια διοίκηση ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται η τελική επεξεργασία του -αλλαγές, τροποποιήσεις, ακόμα και αφαίρεση άρθρων- και ετοιμάζεται η αιτιολογική έκθεση.

Διχάζει το άρθρο με τις υπερεξουσίες υπουργού

«Αγκάθι» αποτελεί μεταξύ άλλων το άρθρο 4 με το οποίο εξουσιοδοτείται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (μαζί με καθ' ύλην αρμοδίους υπουργούς) να φέρει μέσω Προεδρικού Διατάγματος αλλαγές στους φορείς του στενού και ευρύτερου τομέα όσον αφορά τη σύστασή τους (μετατροπή νομικού καθεστώτος) και την οργάνωσή τους.

Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, ενώ δίνεται η δυνατότητα να αλλάζει κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού. Η ανησυχία είναι διάχυτη στους εργαζομένους ενώ πολλές είναι οι αντιδράσεις από συνδικαλιστές, στελέχη της διοίκησης αλλά και των ΟΤΑ που βλέπουν να «κλειδώνουν» μέσω των θεσμικών παρεμβάσεων τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για 4.000 απολύσεις ως τον Δεκέμβριο του 2013 και 11.000 το 2014, χρονιά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μεγάλο κύμα εξόδου θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων στους ΟΤΑ μέσω καταργήσεων νομικών προσώπων των δήμων.

Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να επανεξετάζει το περιεχόμενο του άρθρου 4 για τα νομικά πρόσωπα στο νομοσχέδιο περί δημόσιας διοίκησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστεί τροποποιήσεις ή ακόμα και να αφαιρεθεί.

Καμίνης: Να φύγουν όσοι δεν μπορούν για να έρθουν άλλοι

Στο θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα (27.5.2013). Μάλιστα εμφανίστηκε υπέρμαχος της ποιοτικής αναβάθμισης του προσωπικού και της αποχώρησης όσων εξ αντικειμένου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, όπως μεγάλης ηλικίας υπάλληλοι σε υπηρεσίες αιχμής.

Ο κ. Καμίνης τόνισε: «Αυτό που απαιτείται σε ό,τι αφορά το προσωπικό του δήμου είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Έχω πει κατ' επανάληψη ότι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως το πράσινο και η καθαριότητα, υπηρετούν εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας που εξ αντικειμένου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Έδωσα στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων στον Δήμο Αθηναίων. Απαιτείται ένας εξορθολογισμός στον τομέα των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων. Εάν πρόκειται να απομακρυνθεί αριθμός υπαλλήλων για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες, θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα αντικατάστασή του με τον ίδιο αριθμό προσλήψεων. Και φυσικά αυτό που ενδιαφέρει είναι οι δεξιότητες του προσωπικού».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου