Με ένα χαμόγελο μπορούμε να κάνουμε πολλά: να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, να σπάσουμε τον πάγο, να κρύψουμε την αμηχανία…
Κι όμως, παρόλο που κρύβει τόση δύναμη, δεν κάνουμε τίποτα για να το διατηρήσουμε λαμπερό. Αντίθετα, πολλές φορές με όσα υιοθετούμε το θέτουμε σε κίνδυνο. Εμείς ξεδιαλύνουμε 10 λανθασμένες απόψεις σε ό,τι αφορά την καθημερινή φροντίδα της υγιεινής του στόματος, που είναι το Α και το Ω για ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.
ΜΥΘΟΣ: Αφού δεν τρώω γλυκά, δεν κινδυνεύω από τερηδόνα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για μια λανθασμένη εντύπωση, που έχει στοιχίσει σε πολλούς. Δεν είναι μόνο τα γλυκά που προκαλούν τερηδόνα. Η ζάχαρη στον καφέ, τα αναψυκτικά, το σοκολατούχο γάλα, οι τσίχλες με ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, σνακ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια, που «κολλάνε» στην επιφάνεια των δοντιών, έχουν σημαντική τερηδονογόνο δράση.
ΜΥΘΟΣ: Το οδοντικό νήμα είναι προαιρετικό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός θεωρείται ελλιπής, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα είναι απαραίτητο σε στραβά δόντια και συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα. Αντίθετα, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για δόντια με αρκετά μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ή για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.
ΜΥΘΟΣ: Εφόσον χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα, το βούρτσισμα είναι περιττό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά ούτε την οδοντόβουρτσα ούτε το οδοντικό νήμα. Λανθασμένα ακολουθούμε αυτή την τακτική, εξαιτίας της προσωρινής αίσθησης φρεσκάδας που δημιουργεί. Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν θεωρείται υποχρεωτική για τη στοματική υγιεινή και καλό είναι να συστήνεται από τον οδοντίατρο. Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν να αγοράζουμε όσα δεν περιέχουν οινόπνευμα και να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση.
ΜΥΘΟΣ: Είναι φυσιολογικό να ματώνουν τα ούλα μου κατά το βούρτσισμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή τη χρήση οδοντικού νήματος υποδεικνύουν φλεγμονή (ουλίτιδα). Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε βουρτσίζοντας καλά τα δόντια και επιμένοντας στα σημεία που τα ούλα ματώνουν, ώστε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν, ωστόσο, η αιμορραγία επιμένει για περισσότερο από 3-4 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας, ο οποίος θα κάνει καθαρισμό των ούλων. Έναν λόγο παραπάνω να σπεύσουν γρήγορα στον οδοντίατρο έχουν οι διαβητικοί, λόγω της αυξημένης τάσης να εμφανίζουν φλεγμονές, και οι καρδιοπαθείς, επειδή η αιμορραγία αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος.
ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου μόλις ξυπνήσω.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο λόγος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν είναι για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας, αλλά για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα των τροφών. Γι’ αυτό, λοιπόν, το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να γίνεται μετά το πρωινό γεύμα και όχι μόλις ξυπνήσουμε. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ακόμη και όταν δεν έχουμε καταναλώσει τροφή, δεδομένου ότι η οδοντική μικροβιακή πλάκα δημιουργείται και από μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο για τους περισσότερους, οι ειδικοί συστήνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως, μία το πρωί μετά το πρωινό και μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.
ΜΥΘΟΣ: Οι οδοντόβουρτσες που έχουν σκληρές τρίχες είναι οι καλύτερες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Καλό είναι να προτιμάμε τις οδοντόβουρτσες που έχουν μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, διότι δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, ειδικά όσα έχουν ευαίσθητες περιοχές λόγω διαβρώσεων, αποτριβών ή ρωγμών. Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες ενδείκνυνται μόνο σε όσους έχουν βάλει γέφυρες ή θήκες πορσελάνης.
ΜΥΘΟΣ: Η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια της γυναίκας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες είναι οι συχνοί εμετοί, καθώς τα οξέα του στομάχου αδυνατίζουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Γι’ αυτό, συστήνεται να βουρτσίζουν τα δόντια τους περίπου 30΄ μετά τον εμετό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι επίφοβες είναι οι γυναίκες που έχουν κακή στοματική υγιεινή. Ένα μικρό πρόβλημα πριν την κύηση, εξαιτίας των έντονων ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιδεινωθεί. Ηπεριοδοντίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των δοντιών.
ΜΥΘΟΣ: Τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν χρειάζονται πλύσιμο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν είναι μόνιμα, δεν χρειάζονται φροντίδα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν κατά τη βρεφική ηλικία η μητέρα να καθαρίζει τα πρώτα (νεογιλά) δόντια του παιδιού με μια βρεγμένη γάζα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Από την ηλικία των 3 ετών, που έχουν εμφανιστεί όλα τα νεογιλά δόντια, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν το βούρτσισμα των δοντιών με παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόπαστα. Η επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο καλό είναι να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 ετών.
ΜΥΘΟΣ: Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν η λεύκανση γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο και εφαρμόζεται σε δόντια υγιή και σε ενδιαφερόμενους που προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή, είναι απολύτως ασφαλής. Αν η μέθοδος της λεύκανσης εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος για την ακεραιότητα των δοντιών και χωρίς να υπάρξει προστασία από τερηδονικές αλλοιώσεις και άλλα προβλήματα, τότε όχι μόνο καλό αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα δώσει, αλλά επιπλέον θα προκαλέσει ζημιά στα δόντια και στους μαλακούς ιστούς του στόματος.
ΜΥΘΟΣ: Εάν κάνω λεύκανση, τα δόντια μου θα παραμείνουν για πάντα λευκά.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα δόντια με την πάροδο του χρόνου έχουν την τάση να επανακτούν το φυσικό τους χρώμα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε διάστημα 3 ετών το 60% των περιπτώσεων λεύκανσης εμφανίζει κάποιου βαθμού υποτροπή, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό δοντιών στα οποία η λεύκανση διατηρείται μόνο για ένα έτος. Οι κύριοι ένοχοι για την αλλοίωση του αποτελέσματος της λεύκανσης είναι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες (π.χ. κεράσια, παντζάρια, κόκκινο κρασί, καφές), το κάπνισμα, καθώς και η ίδια η ποιότητα των δοντιών. Κάνοντας έναν καλό καθαρισμό και κατόπιν μια επανάληψη της λεύκανσης ανά εξάμηνο, το λευκό χρώμα αυξάνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα της λεύκανσης γίνεται πιο σταθερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου