Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 08, 2014

Προσοχή στο νέο ιό «Simplelocker»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσοχή στο νέο ιό «Simplelocker»: «Χτυπά» συσκευές με Android
Προσοχή στο νέο κακόβουλο λογισμικό που «χτυπάει» τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets που έχουν λειτουργικό σύστημα Android, συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή προειδοποιεί τους πολίτες για το νέο ιό ο οποίος, με την εγκατάστασή του στη συσκευή, σκανάρει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία του χρήστη της (φωτογραφίες, ταινίες, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια την κλειδώνει αποκρυπτογραφώντας τα αρχεία της.

Για το ξεκλείδωμα της συσκευής και την αποκρυπτογράφηση των αρχείων της, εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη της συσκευής και ζητείται από τους χρήστες να καταβάλουν χρηματικό ποσό.
Πώς μολύνονται κινητά και tablets
Το κακόβουλο λογισμικού, που ονομάζεται «Simplelocker», κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους. Όταν «χτυπήσει» ο ιός, γίνεται στη συσκευή ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου .jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4.
Αφού εντοπίσει τα εν λόγω αρχεία, αλλάζει την κατάληξή τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην μπορεί πλέον να τα χρησιμοποιήσει, ενώ στην οθόνη του κινητού ή του tablet που μολύνθηκε εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κτλ και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία.
Εκτός από την Ελλάδα, το «Simplelocker» έχει «χτυπήσει» και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Πώς μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες
Για την προστασία από το κακόβουλο λογισμικό, οι χρήστες του Android πρέπει:
-να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID
-να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα
-να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο
-να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές
-να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 και στα e-mail ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου