
Του Γιώργου Ροδάκογλου
Πολύ ορατό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της χώρας για δεύτερη φορά τον λόφο Καστά. στην Αμφίπολη. Η επίσκεψη αυτή
δεν αποκλείεται να γίνει μια ή δυο ημέρες πριν από την παρουσία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Ο Αντώνης Σαμαράς λάτρης της ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει εκδηλώσει από την πρώτη στιγμή προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος δεν θέλει να το συνδέσει με τα εγκαίνια της έκθεσης ,όπως έχουν προδικάσει πολλά δημοσιεύματα.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον έχει να κάνει πέραν του θεσμικού του ρόλου, με προσωπική επιλογή. Ωστόσο το Μαξίμου δεν ανακοίνωσε επίσημα ακόμα το πρόγραμμα του στην Βόρεια Ελλάδα
Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μπορεί να επισκεφθεί το χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος Έτσι η επίσκεψη αυτή δεν αποκλείεται να γίνει από κοινού και χωρίς επισημότητες.
Έως τότε η επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών Κατερίνα Περιστέρη θα έχει να παρουσιάσει τα νέα στοιχεία που θα έχουν προκύψει καθώς οι εργασίες διεξάγονται με πυρετώδεις ρυθμούς και ήδη θα έχουν προχωρήσει αρκετά .
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στον λόφο Καστά ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός
«Έτσι και αλλιώς είναι σημαντικά τα ευρήματα και μαρτυρούν για μια ακόμα φορά ότι η Μακεδονία του Αλεξάνδρου είναι η Μακεδονία που εμείς ζούμε ,και όλοι όσοι έχουν στα όνειρα τους διεκδικήσεις θα πρέπει να τις ξεχάσουν- δηλώνει στο Thousandnews,gr και επισημαίνει- το δεύτερο είναι ότι από αρχαιολογική άποψη είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας . Μόνο ο όγκος του είναι πολύ μεγαλύτερος από το τάφο της Βεργίνας αναδεικνύει πως μια πλούσια πολιτεία όπως μετά τον Αλέξανδρο ήταν η Μακεδονία τίμησε κάποιον υψηλά ιστάμενος νεκρός της. Θα δούμε. Έτσι και αλλιώς είναι μια μεγάλη έρευνα που ξαναβάζει την Ελλάδα στο κέντρο της επικαιρότητας ,στο κέντρο των συζητήσεων και αναδεικνύει όλα όσα εμείς υποστηρίζουμε ιστορικά».
Η αγωνία πάντως επιτείνεται για τα αποτελέσματα των ανασκαφών που αναμένονται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εντός των ερχόμενων δυο εβδομάδων. Μαζί και το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης. Η είδηση για την ανακάλυψη του μεγαλύτερου Μακεδονικού τάφου που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα κάνει το γύρο του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου