Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2024

Μελόπιτα μιλφέιγ



Υλικά (για 6 ποτήρια)
1 φύλλο σφολιάτας
750 ml πλήρες γάλα
180 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
60 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. θυμαρίσιο μέλι
5 γρ. κανέλα σε σκόνη
10 ml χυμό λεμονιού
300 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει. Τη βάζουμε σε μια λαμαρίνα, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Την αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη σπάμε με τα χέρια μας και την κρατάμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το κορν φλάουρ. Οταν βράσει το γάλα, προσθέτουμε ένα μέρος του
– περίπου ½ ποτήρι – στο μείγμα των αβγών. Ομογενοποιούμε και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Σε χαμηλή φωτιά και χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα βράζουμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με τη βοήθεια μιας μαρίζ, ώστε το μείγμα της κρέμας να είναι ομοιογενές.

Μοιράζουμε στα ποτήρια τη σπασμένη σφολιάτα και στη συνέχεια την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε, σχηματίζοντας όσες στρώσεις επιθυμούμε.

Η ορίτζιναλ μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με το φρέσκο τοπικό τυρί, την τυροβολιά. Εδώ, τη θέση του παίρνει μια πλούσια κρέμα μελιού και τα χωριάτικα φύλλα αντικαθίστανται με σφολιάτα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου