Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 17, 2023

Τελικά ήταν καλύτερα με δραχμές; Με 2 ευρώ έπαιρνες τυρόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα και κουλούρι


Έσοδα και έξοδα της Ελλάδας του 2002 όταν ήρθε το ευρώ και σύγκριση με το σήμερα.

Η συζήτηση σχετικά με το αν ήταν καλύτερα με τις δραχμές είναι πολύπλοκη και υποκείμενη σε διάφορες απόψεις. Η αξιολόγηση του κατά πόσον ήταν «καλύτερα» είναι συχνά υποκειμενική και εξαρτάται από το πλαίσιο αναφοράς και τις προτεραιότητες κάθε ατόμου.

Η Ελλάδα εισήγαγε το ευρώ το 2002, και πολλοί είναι αυτοί που αναπολούν την περίοδο της δραχμής. Ιδιαίτερα μεγαλύτεροι άνθρωποι αναπολούν τις… εποχές ΠΑΣΟΚ και τα πεντοχίλιαρα, αναφέροντας πως τότε όλα ήταν φθηνότερα.

Πολλές φορές μάλιστα πέφτουν και στο λάθος να μετατρέπουν σε ευρώ τις απόλυτες τιμές της δεκαετίες του 1980 ή του 1990 και να συγκρίνουν με το σήμερα. Κάτι που φυσικά είναι εντελώς λάθος καθώς για να γίνει σωστή σύγκριση να πρέπει να υπολογιστούν πολλοί παράμετροι, όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός.

Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μια τέτοια σύγκριση, με 22 χρόνια πριν, όταν έμπαινε το 2002 και μαζί το ευρώ στη ζωή μας. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια όσο πιο «ορθή» προσέγγιση στο κόστος διαβίωσης στις αρχές του 2000 και να κάνουμε τη σύγκριση με το σήμερα, θα λάβουμε υπόψιν μας τον κατώτατο μισθό που ίσχυε τότε αλλά και τώρα.

Παράλληλα με τη… βοήθεια ενός ενθέτου που είχε κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, με τις ισοτιμίες της αλλαγής από τη δραχμή στο ευρώ, θα εντοπίσουμε κατά πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ζωής.
Κατώτατος μισθός

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 780 ευρώ με την προοπτική της νέας αύξησης από το 2024. Το 2002 όταν περάσαμε από τη δραχμή στο ευρώ ο βασικός μισθός ήταν στις 161.090 δραχμές ή αλλιώς 472,75 ευρώ. Αντίστοιχα το ημερομίσθιο τώρα είναι στα .34,84 ευρώ ενώ πριν από 22 χρόνια στα 21,17 ευρώ








Ενοίκια

Όπως διαβάζουμε στο συγκεκριμένο αφιέρωμα μία γκαρσονιέρα στους Αμπελόκηπους τότε είχε περίπου 250 ευρώ ενοίκιο, ένα τριάρι στο Μαρούσι 880 ευρώ, ένα οροφοδιαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη 528 ευρώ και μία μεζονέτα στο Χαϊδάρι 440 ευρώ.



Αναζητώντας αντίστοιχα σπίτια σήμερα θα δούμε πως τα σπίτια μέχρι 35-40 τετραγωνικά στους Αμπελόκηπους κυμαίνονται από 400 ως 450 ευρώ, οι τιμές για ένα τριάρι στο Μαρούσι πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, όπως και τα οροφοδιαμερίσματα στη Νέα Σμύρνη.
Μετακινήσεις

Το 2002 το εισιτήριο του Μετρό είχε 250 δραχμές που αντιστοιχούσαν σε 0,73 ευρώ ενώ πλέον είναι στο 1,20 με την αύξηση κι εδώ να είναι ανάλογη με εκείνη του κατώτατου μισθού.



Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές στα ταξί με την ελάχιστη διαδρομή το 2002 να είναι στα 1,47 και την «ταρίφα» για το αεροδρόμιο στο 1,18 ευρώ, ενώ πλέον η τιμή είναι φιξαρισμένη.



Παράλληλα, οι τιμές στα καύσιμα ήταν… ονειρικές. Η αμόλυβδη κόστιζε 237 δραχμές, δηλαδή 0,69 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή του λίτρου φτάνει το 1,7 ευρώ.


Φούρνοι

Ένα κιλό ψωμί, κανονικό κιλό, κόστιζε το 2002 λιγότερο από ένα ευρώ τη στιγμή που πλέον η φραντζόλα (περίπου 350 γρ.) κάνει ως και 1,2 ευρώ!

Στα 0,29 ήταν το κουλούρι Θεσσαλονίκης, στα 0,82 η τυρόπιτα και λίγο πάνω από το 1 ευρώ η ζαμπονοτυρόπιτα. Στα περισσότερα είδη των αρτοποιείων, δηλαδή, οι αυξήσεις είναι δυσανάλογες με τις αυξήσεις στους μισθούς.


Τεχνολογία

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στα ηλεκτρικά και ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά είδη, καθώς τα τεχνολογικά άλματα που έχουν γίνει έχουν αλλάξει πλήρως τις τιμές τους. Για παράδειγμα μία 25άρα (ναι υπήρχαν και τέτοιες στα σαλόνια) τηλεόραση είχε 770 ευρώ, ένα καλό laptop ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ, ενώ ένα dvd player είχε μέση τιμή πάνω από 200 ευρώ.

Σε πολλά προϊόντα οι τότε τιμές είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες από ό,τι τα τώρα, επιβεβαιώνοντας την «πτώση» στις τιμές τους με την πάροδο των χρόνων.
Σούπερ Μάρκετ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου