Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 21, 2023

Ποιοι οργάνωσαν το κίνημα για ελεύθερες παραλίες

Tι κοινό έχουν ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας χειριστής drone, μια γραφίστρια και μια γλωσσολόγος-μεταφράστρια; Όλοι τους είναι μέλη -και μάλιστα πρωταγωνιστικά- του κινήματος που ξεκίνησε την «επανάσταση» στις παραλίες. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών και σπουδών, που έχουν όμως έναν κοινό σκοπό: την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την αφαίρεση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων και τον τερματισμό των καταπατήσεων του αιγιαλού.
 Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ


Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του καλοκαιριού, έχει μετατραπεί σήμερα σε τσουνάμι, που «πνίγει» την αυθαιρεσία ορισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι στήνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες χωρίς άδεια. Σε πολλά νησιά, όπως είναι η Πάρος, η Ρόδος και η Νάξος, τα κινήματα αποκτούν καθημερινά περισσότερα μέλη, προκαλώντας πονοκέφαλο στους παραβάτες, αλλά και πιέζοντας την Αστυνομία και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να εφαρμόσουν τον νόμο.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, δεκάδες επιχειρηματίες και υπεύθυνοι beach bars έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ εκατοντάδες τετραγωνικά στρέμματα των παραλιών δόθηκαν και πάλι, δωρεάν, στους πολίτες. Μόνο αυτή την εβδομάδα, έγιναν τρεις συλλήψεις στη Νάξο, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλάμβαναν τμήματα αιγιαλού-παραλίας, όπου διαπιστώθηκαν εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή. Παράλληλα, στην Τήνο οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στην υπεύθυνη τουριστικής επιχείρησης για παρόμοια υπέρβαση σχετικής άδειας. Ακόμη ένας υπεύθυνος επιχείρησης συνελήφθη στη Μύκονο, δύο στην Πάρο και ένας στη Ρόδο. Μέλη του κινήματος μιλούν στη Realnews για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ περιγράφουν τον ρόλο τους σε αυτές.


Δαμιανός Γαβαλάς- Καθηγητής πανεπιστημίου

Από την έδρα του καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δαμιανός Γαβαλάς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του κινήματος πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες. Η συμμετοχή είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τα 11.500 μέλη που έχει η σελίδα του κινήματος στο Facebook και τις 2.500 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, αλλά και από την παρουσία εκατοντάδων ατόμων στις συνελεύσεις, καθώς και από την πρόσφατη δυναμική εμφάνισή τους στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού. Όπως εξηγεί στην «R» ο Δ. Γαβαλάς, μεταξύ των μελών, εκτός από απλούς πολίτες, είναι και πολλοί επιστήμονες, που βοηθούν ώστε να τεκμηριωθεί η παρανομία. «Στις δράσεις μας συμμετέχουν νομικοί, μηχανικοί, άνθρωποι που εξειδικεύονται στο να αποκρυπτογραφούν τις συντεταγμένες και άλλοι στο να “ψαρεύουν” τις συμβάσεις στη Διαύγεια και έτσι μπορούμε να σχηματίσουμε τον χάρτη της αυθαιρεσίας. Υπάρχουν ακόμη μοντέρ και σκηνοθέτες που μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε τις κινητοποιήσεις μας με σχετικά βίντεο», λέει χαρακτηριστικά.


Ανδριανός Παππάς – Χειριστής drone

Το κίνημα των πολιτών στην Πάρο μπορεί να εντοπίζει από αέρος τις παρανομίες χάρη στον Ανδριανό Παππά και στο drone του. Ο 32χρονος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέχρι πρότινος το χρησιμοποιούσε σε ερευνητικά προγράμματα των σπουδών του, όπως στην ψηφιοποίηση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι που εντάχθηκε στο κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες και πλέον φωτογραφίζει και παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και τις δράσεις του κινήματος. «Είδα τα πρώτα καλέσματα στις αρχές Ιουνίου, στη συνέχεια παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα και τελικά πήρα την απόφαση να βοηθήσω όπως μπορώ. Στις 23 Ιουλίου έλαβα μέρος στην κινητοποίηση στη Μικρή Σάντα Μαρία, όπου πέταξα το drone», περιγράφει ο ίδιος.


Ειρήνη Μπιζά – Γραφίστρια

Την ώρα που πολλές κοπέλες στην ηλικία της αναζητούν κάποια ξαπλώστρα για να απολαύσουν το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία τους, η 24χρονη Ειρήνη Μπιζά αγωνίζεται για το δικαίωμά της να μπορεί να απλώσει την πετσέτα της στην άμμο. «Συζητώντας με τις φίλες μου, λέγαμε ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα μείνει τίποτα. Το θεωρώ πολύ υποτιμητικό, ως Παριανή, να πληρώσω για να κάνω μπάνιο σε μια παραλία όπου μεγάλωσα. Οι ελεύθερες παραλίες μειώνονται δραματικά κάθε χρόνο», δηλώνει στην «R» η 24χρονη. Εκτός από την παρουσία της στις κινητοποιήσεις, σχεδιάζει τα φυλλάδια των δράσεων, ενώ βοηθά στη διαχείριση της σελίδας στο Facebook.


Ιάκωβος Γρύλλης – Πρώην πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου

Από τους πρωτεργάτες του κινήματος πολιτών στη Ρόδο είναι ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε ένα περιστατικό που συνέβη με τον γιο του. «Eβλεπα πού πήγαινε η κατάσταση και ότι σύντομα δεν θα έχουμε ελεύθερη πλαζ να βάλουμε την ομπρέλα μας για να κάνουμε μπάνιο. Στις αρχές Μαΐου, ο γιος μου πήγε σε μια παραλία και άπλωσε την πετσέτα του, όμως τον έδιωξαν οι υπεύθυνοι του beach bar», δηλώνει ο Ι. Γρύλλης. Τότε αποφάσισε να συγκαλέσει συνάντηση στο γραφείο του με άτομα που είχαν τις ίδιες οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες και ίδρυσαν το κίνημα «Ομπρέλα», που έχει στόχο να απομακρύνει τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες από τις παραλίες. Το πρωί κάποιος θα τον δει να φοράει κοστούμι και γραβάτα στα γραφεία εταιρείας συμβούλων που διατηρεί, ενώ το μεσημέρι να κρατά μια ντουντούκα και να δίνει τον παλμό στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στις παραλίες της Ρόδου.


Δημήτρης Γρηγοριάδης – Διευθυντής λυκείου

Μία από τις 700 υπογραφές υποστηρικτών που έχει συγκεντρώσει το κίνημα στη Ρόδο είναι και αυτή του διευθυντή Λυκείου Κρεμαστής, Δημήτρη Γρηγοριάδη. Ο εκπαιδευτικός ασχολείται από το 1990 με περιβαλλοντικά θέματα, όμως την τελευταία διετία το ποτήρι της αυθαιρεσίας στις παραλίες ξεχείλισε. «Μέχρι το 2021 υπήρχαν κάποια όρια, όμως στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Κάποιοι επιχειρηματίες αποθρασύνθηκαν», όπως λέει. Έτσι, ο εκπαιδευτικός αποφάσισε να «διδάξει» σε κάποιους ότι πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο και να σέβονται τα δικαιώματα των συμπολιτών τους. Ο Δ. Γρηγοριάδης έκανε ένα μικρό διάλειμμα από τις κινητοποιήσεις, όταν ξέσπασαν οι φωτιές στο νησί της Ρόδου, για να ανοίξει τις πόρτες του Λυκείου Κρεμαστής και να φιλοξενήσει τουρίστες που είχαν φύγει από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.


Ελένη Ανδριανοπούλου – Γλωσσολόγος-μεταφράστρια

«Σώστε τις παραλίες της Νάξου», ζητούν τα μέλη του κινήματος στο νησί των Κυκλάδων. Στη σελίδα στο Facebook έχουν δηλώσει συμμετοχή 6.500 άτομα, ενώ 1.500 υπέγραψαν την καταγγελία που εστάλη στην Εισαγγελία, η οποία περιγράφει το όργιο παρανομίας. Μεταξύ των ενεργών μελών είναι η γλωσσολόγος-μεταφράστρια Ελένη Ανδριανοπούλου. «Είμαι στο κίνημα από την πρώτη ημέρα. Με επηρέασε πολύ ένα θερινό σχολείο γεωλογίας που διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ και από ξένα πανεπιστήμια. Εκεί έμαθα ότι έχει χρονομετρηθεί η ζωή των παραλιών της Νάξου σε σχέση με την παρέμβαση του ανθρώπου. Για παράδειγμα, σε πέντε με έξι χρόνια, δεν θα υπάρχει η παραλία Πλάκα. Αυτό δεν οφείλεται μόνος στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες, αλλά και σε παρεμβάσεις όπως είναι το στρώσιμο της άμμου, η δημιουργία δρόμων πάνω στους αμμόλοφους, που πιέζουν το έδαφος», λέει η Ελ. Ανδριανοπούλου και ζητά από την πολιτεία να προστατεύσει τις παραλίες της Νάξου και το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση. «Όλο το καλοκαίρι παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους. Πηγαίνουν οι ελεγκτές, οι επιχειρηματίες αφαιρούν τις ξαπλώστρες και, όταν οι ελεγκτές φεύγουν, τις ξαναβάζουν. Αυτό δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου