Καθώς τα χρόνια περνούν αλλάζουν πολλά πράγματα. Ακόμα και ο έρωτας και ο τρόπος που εκφράζεται και τον βιώνουμε είναι διαφορετικός. Τι έχει αλλάξει, όμως, από την δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα;
1. Ήταν πιο εύκολο να αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους
Τότε, ο κόσμος λειτουργούσε διαφορετικά. Ο τρόπος που γνωρίζονταν οι άνθρωποι αλλά και το πως κρατούσαν επαφή. Οι αριθμοί τηλεφώνου, γράφονταν σε χαρτιά που ήταν εύκολο να χαθούν, αλλά με ένα μαγικό τρόπο, οι άνθρωποι πάντοτε κατάφερναν να διατηρήσουν την επαφή, αν το ήθελαν πραγματικά. Αντίθετα, στις μέρες μας είναι εύκολο να επαναπαυτεί κανείς, έχοντας στο μυαλό του ότι είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιον, ακόμα κι αν τον έχει χάσει για καιρό.
2. Ερωτικά γράμματα
Στην αρχή της δεκαετίας του '90 υπήρχαν μόνο δύο τρόποι για να επικοινωνήσει ένα ζευγάρι που είχε σχέση εξ' αποστάσεως. Είτε με γράμματα, είτε μέσω του σταθερού τηλεφώνου (και τα υπεραστικά τηλεφωνήματα ήταν ακριβά). Τα email και όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές που υπάρχουν πλέον, δεν ήταν διαθέσιμες τότε, οπότε εάν κάποιος ήθελε να έρθει σε επαφή με κάποιον άλλον έπρεπε να πάρει μολύβι και χαρτί ή να σηκώσει το ακουστικό.
3. Η μοναδική ιστορία για «χθες το βράδυ» ήταν αυτή που είπες εσύ
Αν ήθελες να μοιραστείς με τους φίλους σου τι έγινε χτες το βράδυ, μπορούσες να το κάνεις. Αν πάλι δεν ήθελες να πεις τίποτα και να το κρατήσεις μυστικό, δεν είχες τίποτα να φοβηθείς. Δεν υπήρχε κανένα ψηφιακό σου αποτύπωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καμία φωτογραφία σου που θα μπορούσε να προδώσει που ήσουν και τι έκανες.
4. Προσωπικά δεδομένα και μυστήριο
Ακόμα και την δεκαετία του '90 το κουτσομπολιό είχε την τιμητική του, αλλά ο κύκλος που κυκλοφορούσε ένα κουτσομπολιό ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν που υπάρχει πλέον. Τότε, δεν μπορούσαν 1.000 «φίλοι» να δουν αν είσαι σε σχέση ή αν χώρισες και όταν έβγαινες από το σπίτι, άφηνες πίσω σου όλους εκείνους που θα προσπαθούσαν αν σε βρουν. Η ζωή και η καθημερινότητα εκείνα τα χρόνια είχε μεγαλύτερο μυστήριο και το να γνωρίζεις πράγματα για την προσωπική ζωή του άλλου δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου, δεδομένο.
5. Έπρεπε να προσπαθήσεις για να βρεις κάποιον
Εάν κάποιος ήθελε να επικοινωνήσει με κάποιον, έπρεπε να ενδιαφερθεί πραγματικά για να βρει το τηλέφωνό του και χρειαζόταν μεγαλύτερη προσπάθεια από το να κάνεις ένα απλό αίτημα φιλίας στο Facebook.
6. Κασέτες, αυτόματος τηλεφωνητής και σταθερά τηλέφωνα
Αυτά τα αντικείμενα μιλούν από μόνα τους! Η ανυπομονησία που ένιωθε κανείς όταν γυρνούσε σπίτι του και περίμενε να βρει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή ή έβαζε μία κασέτα με τραγούδια που του είχε φτιάξει το άλλο του μισό.
7. Το αντίο στο αεροδρόμιο
Πριν την 11η Σεπτεμβρίου ο καθένας μπορούσε να σε συνοδεύσει μέχρι την πύλη του αεροδρομίου για να σε αποχαιρετήσει ή να σε περιμένει μόλις βγεις από το αεροπλάνο και ήταν πραγματικά τόσο ρομαντικό να βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μόλις έχεις προσγειωθεί ή να είναι αυτή η τελευταία ανάμνηση πριν επιβιβαστείς.
Το είδαμε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου