Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 09, 2023

Πασχαλινή μούφα: Η κατάρα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Χριστό

Ναι, το ίδιο copy paste θέμα κυριαρχεί εδώ και χρόνια ή πιο σωστά εδώ και δεκαετίες.

Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Εβδομάδα, δύο είναι οι σταθερές: ο Ιησούς Από tη Ναζαρέτ στον ΑΝΤ1 και το θέμα “Η κατάρα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Χριστό” στην πλειοψηφία των sites (και πριν από αυτά σε περιοδικά και εφημερίδες).

Ναι, το ίδιο copy paste θέμα κυριαρχεί εδώ και χρόνια ή πιο σωστά εδώ και δεκαετίες. Ένα μύθος που στην πραγματικότητα είναι υπερβολικός, αν όχι αστείος.


Μέσα από αυτό το… θέμα (ο Θεός να το κάνει), ενημερωνόμαστε κάθε χρόνο για τους ίδιους ανθρώπους και το τι τους συνέβη αφότου υποδύθηκαν τον Ιησού. Λες και αυτοί οι ηθοποιοί είναι οι μόνοι που είχαν στην ζωή τους ατυχήματα, προβλήματα με ναρκωτικά, οικονομικές δυσκολίες ή αποτυχημένη καριέρα.

Αλέξης Γκόλφης

Αλέξης Γκόλφης

Ο μύθος λέει: “Ο Έλληνας ηθοποιός, υποδύθηκε τον «Μανωλιό» στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, «O Χριστός ξανασταυρώνεται». Μετά τη σειρά, η ζωή του καταστράφηκε. Αρρώστησε, εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βρέθηκε ρακένδυτος και νεκρός ένα κρύο απόγευμα του περασμένου Αυγούστου στην πλατεία Κολιάτσου. Στο νεκροτομείο, έμεινε έως τον Οκτώβριο. Έως τότε, κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. “

Απομυθοποίηση: Ο ίδιος ο Αλέξης Γκόλφης το 2006 και σε ηλικία 58 ετών (ένα χρόνο πριν πεθάνει) είχε δηλώσει: “Δεν πιστεύω στην κατάρα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Χριστό. Τα λεφτά δεν τα υπολόγισα ποτέ, τα είχα, όταν άνοιξα τα δύο μπαρ στο Κολωνάκι. Μετά τα έχασα όλα.”

Ο Αλέξη Γκόλφης αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με ουσίες (από ναρκωτικά μέχρι αλκοόλ) αλλά δύσκολα θα μας πείσει κάποιος ότι για να τον τιμωρήσει ο Θεός, πήγε και του έριξε κάτι στο ποτό του…

James Caviezel

James Caviezel

Ο μύθος λέει: “O James Caviezel πρωταγωνίστησε στην ταινία του Mel Gibson«Τα Πάθη του Χριστού», αλλά μάλλον το μετάνιωσε στην πορεία, καθώς αφότου αποδέχτηκε την πρόταση, τον χτύπησε δυο φορές κεραυνός, έπαθε εξάρθρωση ώμου καθώς κουβαλούσε τον κινηματογραφικό σταυρό, υπέφερε αργότερα από υποθερμία και τραυμάτισε σοβαρά το χέρι του.”

Απομυθοποίηση: Αφότου αποδέχτηκε την πρόταση χτυπήθηκε δύο φορές από κεραυνό. Πόσο τυχερός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που κεραυνοβολείται δύο φορές και παρ’ όλα αυτά επιζεί; Όσο για τα ατυχήματα στα γυρίσματα, που το παράλογο (ή η θεϊκή παρέμβαση) να βγάλεις τον ώμο και να χτυπήσεις το χέρι σου όταν κουβαλάς ένα τεράστιο σταυρό ξανά και ξανά μέχρι να βγει η σκηνή; Και τι πιο λογικό από το να πάθεις υποθερμία όταν το κάνεις αυτό γυμνός και κάτω από κακές καιρικές συνθήκες;

Και ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η μετέπειτα καριέρα του ηθοποιού ο οποίος κάθε χρόνο παίζει σε καλές παραγωγές με αποκορύφωμα τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην σειρά Person of Interest που κρατά από το 2011!

Jeffrey Hunter

Jeffrey Hunter

Ο μύθος λέει: “Τραγική ήταν η μοίρα αυτού του ηθοποιού Jeffrey Hunter, ο οποίος ενσάρκωσε τον Ιησού στα 33 του χρόνια, στην ταινία «ο Βασιλεύς των Βασιλέων». Μετά το ρόλο αυτό, ο Hunter από πρώτο όνομα της υποκριτικής υποβιβάστηκε σε ηθοποιό Β΄κατηγορίας. Εννέα χρόνια μετά την ταινία παντρεύτηκε την αγαπημένη του, αλλά ο γάμος διαλύθηκε. Στη συνέχεια, έπαθε δυο εγκεφαλικά επεισόδια, και πέθανε σε ηλικία 42 ετών μέσα στο σπίτι του, από εγκεφαλική αιμορραγία.”

Απομυθοποίηση: Ο Τζέφρι γεννήθηκε το 1926 και ο «ο Βασιλεύς των Βασιλέων» γυρίστηκε το 1961. Ο ηθοποιός ήταν 35 ετών αλλά φαίνεται πώς είναι πολύ πιο εντυπωσιακό να είχε τα χρόνια του Χριστού (33) όταν… προκάλεσε την μοίρα του υποδυόμενος τον Θεάνθρωπο.

Επίσης ο Τζέφρι κατάφερε το απόλυτο θαύμα. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του μετά το θάνατο του και αφού πήρε διαζύγιο έπαθε δύο εγκεφαλικά και ξαναπέθανε! Δεν το λέω εγώ. Οι αριθμοί του μύθου το λένε. Η ταινία γυρίστηκε το 1961 και ο ηθοποιός πέθανε το 1969. Δηλαδή 8 χρόνια μετά. Ωστόσο ο μύθος λέει ότι παντρεύτηκε 9 χρόνια μετά και μάλιστα πρόλαβε να χωρίσει πριν παντρευτεί. Κάτι που είναι 100% ανακριβές καθώς πέθανε όντας παντρεμένος με την Emily McLaughlin για τρεις μήνες. Πριν την Έμιλι, είχε κάνει άλλους δύο γάμους. Έναν με την Barbara Rush από το 1950 έως το 1955 κι ένα με την Dusty Bartlett από το 1957 μέχρι το 1967.

Πριν την ταινία ορόσημο είχε κάνει 34 δουλειές σε 11 χρόνια ενώ μετά 33 δουλειές σε 8 χρόνια. Καθόλου άσχημα για ηθοποιό… β διαλογής που ούτε πριν ούτε μετά τον Βασιλιά των Βασιλέων είχε να επιδείξει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο που έκανε την διαφορά.

Όσον αφορά στον θάνατο του, στα ιατρικά αρχεία υπάρχουν καταγεγραμμένοι κάτι εκατομμύρια θάνατοι!

34 χρόνια πριν παίξει ο Χάντερ στον Βασιλιά των Βασιλέων, είχε προηγηθεί ο H.B. Warner (1927). Ο Warner είχε μία γεμάτη καριέρα μέχρι το θάνατο του στα 83 του χρόνια.

Willem Dafoe

Willem Dafoe

Ο μύθος λέει: “Ο Willem Dafoe, έπαιξε τον Ιησού στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός», του Μάρτιν Σκορτσέζε. Ενώ τη γύριζε, τυφλώθηκε εντελώς από το ένα μάτι, έπειτα από αλλεργία που εμφάνισε. Μετά από χρόνια, και όταν πλέον η όραση του αποκαταστάθηκε, ο Dafoe είπε πως είχε μεγάλο θράσος που τόλμησε να υποδυθεί τον Χριστό.”

Απομυθοποίηση: Ο Νταφόε (γεννημένος το 1955) ήταν πράγματι 33 ετών όταν έκανε τον Ιησού, αλλά τα “ρεπορτάζ” το ξεχνάνε αυτό. Σε αντίθεση με τους μύθους που θέλουν τον εκάστοτε Ιησού να καταστρέφεται, ο Νταφόε είδε την καριέρα του να είναι συνεχώς ανοδική και πλέον να θεωρείται ένα από τους καλύτερους και πιο πετυχημένους Αμερικάνους ηθοποιούς.

Πράγματι έχει δηλώσει ότι είχε θράσος να υποδυθεί τον Χριστό όπως έχει δηλώσει και προνομιούχος που έπαιξε σε αυτή την ταινία. Το τελευταίο δεν βολεύει, οπότε τα “ρεπορτάζ” το ξεχνάνε.

Επίσης η δήλωση του δεν σχετιζόταν με την παρολίγον τύφλωση, η οποία σημειωτέων, δεν φάνηκε να τον επηρεάζει σε κανένα σημείο της ταινίας (αν είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα θα συνέχιζε να παίζει και να τρώει κιλά σκόνης καθημερινά;).

Όποιος έχει δει την ταινία, μόνο απίθανο δεν θα του φανεί να έχει πάθει κάποια μόλυνση, ειδικά σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως το μάτι. Πάντως, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα καμία επίσημη καταγραφή για ένα τέτοιο συμβάν (λογικά τα ξένα sites θα είχαν βουήξει). Μόνο στα ελληνικά copypasteάδικα γίνεται αναφορά.

Όπως δεν βρήκα και καμία αναφορά για καταραμένο ρόλο. Μόνο στην Ελλάδα πήραμε πρέφα τα ρίσκου αυτού του ρόλου;

Graham Chapman

Graham Chapman

Ο μύθος λέει: O Graham Chapman πρωταγωνίστησε στην κωμική παραβολή της Βίβλου, «H Zωή του Μπραϊαν», υποδυόμενος ένα βρέφος που γεννήθηκε στη διπλανή φάτνη από εκείνη του Ιησού Χριστού. Ο Chapman, πέθανε σε ηλικία 48 ετών από καρκίνο.

Απομυθοποίηση: Ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που πεθαίνει πριν τα 50 από καρκίνο; Για να μην πω ότι ο άνθρωπος δεν υποδύθηκε καν τον Χριστό αλλά ένα γκαφατζή που απλά έζησε την ίδια περίοδο με τον Ιησού και πέθανε με τον ίδιο τρόπο (όπως και χιλιάδες άλλοι μιας και η σταύρωση είναι πολύ συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης εκείνα τα χρόνια).

Επιπλέον, ο θάνατος του ήρθε 10 χρόνια μετά την ταινία. Έχω την υποψία ότι μετά από τόσο καιρό, δεν έφαγε ξαφνικά φλας κάποια ανώτερη δύναμη να τον τιμωρήσει για ένα ρόλο που δεν έκανε.

Robert Wilson

Robert Wilson

Ο μύθος λέει: “Μετά το ρόλο του ως Ιησού σε πολλές σειρές της δεκαετίας του ’50, δεν κατάφερε να παίξει πουθενά αλλού.”

Απομυθοποίηση: Ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που δεν καταφέρνει να κάνει καριέρα; Έτσι για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Wilson είχε παίξει στο Day of Triumph (1954) και το The Living Christ Series (1951) που είχαν χρηματοδοτηθεί από την εκκλησία. Με τις ευλογίες των επίσημων εκπροσώπων του Θεού στην Γη και να φάει και κατάρα; Μάλλον όχι.

Ted Neeley

Ted Neeley

Ο μύθος λέει: Ο Ted Neeley Υποδύθηκε τον Ιησού στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar», και ενώ πίστευε πως μετά από αυτόν τον ρόλο η καριέρα του θα εκτοξευθεί, εκείνη πήρε την κατιούσα!

Απομυθοποίηση: Το Jesus Christ Superstar είναι ένα μιούζικαλ που μετράει δεκαετίες κι έχουν περάσει αρκετοί ηθοποιοί. Η κατάρα βρήκε μόνο τον κινηματογραφικό Ιησού; Για τον Neeley ήταν μόλις η δεύτερη δουλειά του. Μία καριέρα για να πάρει την κατιούσα θα πρέπει πρώτα να υπήρχε.

Μόνο που ο μύθος ξεχνάει ότι δεν είναι μόνο ηθοποιός. Η βασική του ενασχόληση είναι η μουσική μιας και είναι τραγουδιστής ροκ, ντράμερ συνθέτης και παραγωγός.

Robert Powell

Robert Powell

Ο μύθος λέει: “Πρόκειται για τον πιο «επιτυχημένο» κινηματογραφικό ρόλο του Ιησού, τον οποίο ενσάρκωσε ο 70 χρονος σήμερα ηθοποιός. O Robert Powell ήταν αυτός που υπέστη σε λιγότερο βαθμό από τους υπόλοιπους την «κατάρα», παρά το γεγονός ότι και η δική του καριέρα καταστράφηκε μετά από αυτόν τον ρόλο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα μετά το τέλος της. Ο ίδιος πάντως, λέει πως πίστεψε πραγματικά στον Χριστό, ακόμα κι αν δεν πηγαίνει εκκλησία τακτικά.”

Απομυθοποίηση: Μετά τον Ιησού από τη Ναζαρέτ ο Πάουελ έπαιξε σε 40 ταινίες και σειρές. Σχεδόν κάθε χρόνο είχε μία ή και δύο δουλειές. Δεν το λες κι άσχημο για μία κατεστραμμένη καριέρα. Κι αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τις θεατρικές δουλειές του. Α, και τώρα που είπα θέατρο: το 2001 στο πανεπιστήμιο του Σαλφορντ εγκαινιάστηκε ένα θέατρο το οποίο ονομάστηκε “Ρόμπερτ Πάουελ”.

Και μιλώντας πάλι για κατεστραμμένη καριέρα: ο Πάουελ στα 31 του ευτύχισε να κάνει ένα ρόλο που έμεινε στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Όταν φτάσεις στην κορυφή του Έβερεστ μάλλον είναι απίθανο να πας ψηλότερα. Οπότε που το περίεργο; Που η κατάρα;

Συμφωνία με το διάβολο;

Συμφωνία με το διάβολο;

Αν ο ρόλος του Ιησού είναι πράγματι καταραμένος τότε κάποιοι ηθοποιοί πρέπει να έκαναν συμφωνία με τον διάβολο ώστε να την σκαπουλάρουν.

Όπως για παράδειγμα ο Σουηδός Max von Sydow που πρωταγωνίστησε το “Greatest Story Ever Told” (1965) που στα ελληνικά μεταφράστηκε αποτυχημένα ως “Η Ωραιότερη” και όχι η “Η Σπουδαιότερη”.

Ο Max γεννήθηκε το 1929 κι ακόμα κι αν το όνομα του δεν σας κάνει κλικ, μία ματιά στην φωτογραφία του είναι αρκετή για να σας κάνει να θυμηθείτε ότι τον έχετε δει σε δεκάδες ταινίες και πάντα με βασικούς ρόλους. 132 ταινίες και σειρές μετά την ενσάρκωση του Ιησού. Κατάρα; Ποια κατάρα;

Η λίστα ηθοποιών που έχουν κάνει τον Χριστό σε τηλεόραση, κινηματογράφο και θέατρο αριθμεί δεκάδες ονόματα. Το “ρεπορτάζ” του Πάσχα αναφέρεται σε λίγους κι εκλεκτούς που με το κατάλληλο μαγείρεμα επιβεβαιώνουν με το έτσι θέλω τα βασικά συστατικά μιας κατάρας. Ίσα ίσα για μερικά κλικ παραπάνω. Ίσα ίσα για να μείνει για μία ακόμα φορά με ανοιχτό το στόμα το ποίμνιο.


Μπορεί οι συντάκτες, οι copypasteάδες και πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του κοινού να έχει πεισθεί ότι ο Θεός ή ο Υιος Του είναι τόσο μοχθηροί που έστειλαν όλα τα δεινά του κόσμου στους ανθρώπους που μετέφεραν το μήνυμα Τους, το μήνυμα της αγάπης, μέσα από ταινίες, σειρές ή θέατρο, αλλά όχι εμείς.


Γι'αυτό κάναμε την ίδια έρευνα αντίστροφα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου