Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2023

Δείτε συλλεκτικά εξώφυλλα περιοδικών του 1950 που άφησαν εποχή!


Η Λέσλι Καρόν,
η μινιόν-χορεύτρια και ηθοποιός, ο Μαγκλάρας, η ζωή των Αθηναίων σε σκίτσα με πολιτική και μιντιακή εσάνς και ο Τόλης Βοσκόπουλος με τρύπια παπούτσια... Ένας ολόκληρος «αλλόκοτος» κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από τα εξώφυλλα περιοδικών της δεκαετίας του '50 έως τα τέλη των 60s. Διαβάστε το αφιέρωμα της εφημερίδας NEWS
Ρετρό εξώφυλλα
Της ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑΣ ΑΔΑΜΟΥ


Οι «Δρόμοι της Ειρήνης» ποντάρουν, για να πουλήσουν, στη Λέσλι Καρόν, την απίθανη μινιόν χορεύτρια και ηθοποιό που λάτρεψε ο πλανήτης στο θρυλικό μιούζικαλ «Gigi», και στην εξομολόγησή της σε συνεργάτη του εντύπου στο Λονδίνο. «Τα σπορ», τον Ιούνιο του '60, αναφέρονται στον Μαγκλάρα και στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Εκλογή», το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και με κόστος 6 δραχμές, με σκίτσα από τη ζωή των Αθηναίων με πολιτική-μιντιακή εσάνς. Τέλος, ο Τόλης Βοσκόπουλος αποκαλύπτει στον «Οικογενειακό Θησαυρό» ότι ξεκίνησε την καριέρα του με τρύπια παπούτσια...

Περιοδικά βγαλμένα από μια άλλη εποχή, από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τα τέλη των 60s. Μπορεί οι τίτλοι σήμερα να ακούγονται κάπως γραφικοί, όπως για παράδειγμα το «Πώς να τυλίξετε τον... γαμπρό!» (από τον «Οικογενειακό θησαυρό») με την «καραμπινάτη» υποσημείωση «Οι πολύκροτες οδηγίες της Μ. Λη» και κεντρικό θέμα στο εξώφυλλο τον Γιάννη Πουλόπουλο.
Ο «Ήλιος» από την άλλη πλευρά, «εβδομαδιαία εγκυκλοπαιδική επιθεώρησις», «παίζει» στο εξώφυλλο με μια όμορφη εικόνα από την πρωτεύουσα του «πρώην βασιλείου του Σιάμ», όπως διευκρινίζεται στο cover story, τη σημερινή Ταϊλάνδη, τη Μπανγκόκ που την αναφέρουν όμως ως... το Μπαγκό.
Η «Γυναίκα», πιο κυριλέ ανέκαθεν βγαίνει με Αλίκη Βουγιουκλάκη (και ως «Μανταλένα» η Βουγιουκλάκη και η Καρέζη ήταν οι αγαπημένες όλων των εντύπων ανέκαθεν), με Μέριλιν Μονρόε, το 1956, ενώ η «Η Γυναίκα και το σπίτι» με τη Γκρέις Κέλι.
Το «Ρομάντσο» (το τεύχος 1579) κυκλοφορεί με την Τζένη Καρέζη στην τιμή των 6 δραχμών, με τα άλλα θέματα που φιλοξενεί στο εξώφυλλο να τρελαίνουν: «Το δηλητήριο του κουτσομπολιού» (παρακαλώ!), «Οι κίνδυνοι από τη φαρμακομανία μας» (ήταν οι Έλληνες στα 60s φαρμακομανείς;) και τα «Κωμικά λάθη στην TV» (ω, ναι! Από τότε και χάριν συντομίας, αλλά κυρίως λόγω ξενομανίας, ήταν προτιμότερο να γράφεται η τηλεόραση αγγλιστί).

Εγκλήματα
Τα εγκλήματα και τότε είχαν την τιμητική τους! Το αίμα εξάλλου πάντα «πουλάει». «Ο βιτριολιστής με το μπλε μπουφάν» (και με υπότιτλο «Οκτώ ωραίες κοπέλες των συνοικιών τα θύματά του») επίσης φιγουράρει στο εξώφυλλο με τα... τρύπια παπούτσια του Βοσκόπουλου! Ο «πρίγκιπας της νύχτας» σε άλλη συνέντευξή του, ξανά στον «Οικογενειακό Θησαυρό» (με τη... «Χοντρή» του Θησαυρού, cult icon των περασμένων δεκαετιών), αποκαλύπτει: «Δίνω τζάμπα τη φωνή μου για τους φτωχούς».
Στο επεξηγηματικό κειμενάκι διευκρινίζεται πως αποτελεί τάμα του τραγουδιστή στην Παναγία, ενώ η λέξη «αποκλειστικότης» πάνω αριστερά στο cover μόνο που δεν αναβοσβήνει με φωτάκια neon! Κατά τα άλλα κάνει «μπαμ» από μακριά.
Δεν θα μπορούσαμε παρά να κλείσουμε με το ρετρό αφιέρωμα στο πιο διάσημο ζευγάρι των καιρών: Την Άννα-Μαρία και τον Κωνσταντίνο (ό,τι κι αν λένε, οι γαλαζοαίματοι και δημοφιλείς ήταν στην Ελλάδα και πουλούσαν πολύ). That's all folks, που θα 'λεγε και ο φίλτατος Μπαγκς Μπάνι, «ασορτί» με το κλίμα και εκείνων των καιρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου