Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 01, 2015

Η συλλογικότητα των καβουριών της οικογένειας Paguroidea


Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι όταν ένα καβούρι εντοπίσει ένα νέο κοχύλι, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται, τότε θα περιμένει μέχρι να βρεθεί ένα μεγαλύτερο καβούρι να διεκδικήσει το κοχύλι.

Τα καβούρια της οικογένειας Paguroidea ανταλλάζουν κοχύλια ανάλογα με το μέγεθός τους ακολουθώντας μία αρκετά οργανωμένη διαδικασία, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Τα καβούρια, που έχουν σχήμα έλλειψης, χρειάζονται κοχύλια για την επιβίωσή τους, ώστε να προστατεύονται από φυσικούς εχθρούς και τις ακτίνες του ήλιου. Το πιο συνηθισμένο τους πρόβλημα ωστόσο είναι ότι όπως μεγαλώνουν σε μέγεθος δε χωράνε πια εντός του κοχυλιού, και ο ανταγωνισμός για την εύρεση ενός νέου με κατάλληλες διαστάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι όταν ένα καβούρι εντοπίσει ένα νέο κοχύλι, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται, τότε θα περιμένει μέχρι να βρεθεί ένα μεγαλύτερο καβούρι να διεκδικήσει το κοχύλι.

Στη συνέχεια το πρώτο καβούρι θα πάρει το κοχύλι που αφήνει πίσω του το δεύτερο καβούρι και με τη σειρά του θα εγκαταλείψει το αρχικό του κοχύλι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πίσω από το πρώτο καβούρι μαζεύονται και άλλα καβούρια εν είδει «ουράς», περιμένοντας να αντικαταστήσουν τα δικά τους κοχύλια. Η ουρά αυτή μάλιστα είναι οργανωμένη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο καβούρι.


Το αποτέλεσμα είναι κάθε καβούρι να παίρνει το κενό κοχύλι που αφήνει το προηγούμενο ζώο πίσω του, και στο τέλος κάθε καβούρι της σειράς έχει αναβαθμιστεί. Η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο επιβίωσης διαμοιράζοντας περιορισμένους πόρους.

Η εύρεση κατάλληλων κοχυλιών αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αν συνεχιστούν οι τάσεις αύξησης της οξύτητας των ωκεανών, που αποτελούν συνέπεια της ανόδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα αλλάζει τα επίπεδα pH στους βιοτόπους των καβουριών, με αποτέλεσμα τα κοχύλια να γίνονται ολοένα και πιο λεπτά και εύθραυστα.

Βλέπουμε πως τα πλάσματα που αποτελούν την βιοποικιλότητα του πλανήτη, συνεργάζονται ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αντίθεση με το ανθρώπινο είδος, που όχι απλά έχει αποκοπεί από την φύση του, αλλά πλέον έχει μία άκρως εγωιστική συμπεριφορά απέναντι της. Θέλει να κατακτήσει! Να κάνει δικά του τα πάντα και επειδή η κτητικότητά του τρέφεται συνέχεια μέσα στο περιβάλλον που ζει, αυτό δεν έχει μπορεί να το σταματήσει να θέλει ακόμα περισσότερα! Ήταν έτσι από την φύση του ή μεταλλάχτηκε σε αυτό που είναι σήμερα έχοντας αυτή την συμπεριφορά…;

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται, πως το μόνο πλάσμα που αν εξαφανιστεί από τον πλανήτη,η βιοποικιλότητά του δεν θα επηρεαστεί καθόλου είναι ο άνθρωπος και ειδικά αυτό το υβριδικό είδος που επικρατεί στις μέρες μας. Εκτός βέβαια και αρχίσει να αλλάζει η συνείδηση του από το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό!


Ο άνθρωπος πρέπει να γυρίσει στην φύση και να παραδειγματιστεί από αυτή, αλλάζοντας τρόπο σκέψης και δράσης από το Service To Self στο Service to Others!

Ακόμη και από ένα ασήμαντο για αυτόν καβούρι μπορεί να μάθει την συλλογικότητα αποδεικνύοντας και εδώ πως όλοι είμαστε ίσοι σε αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξένει για να πάρουμε τα μαθήματά μας…
© TherapyWave.eu | Εμπλουτισμός: TherapyWave.eu | Source

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου