Το αμφιλεγόμενο «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» έχει υποστεί αυστηρές κριτικές, ελέγχους και ακαδημαϊκές αναλύσεις ώστε να να γίνει εφικτό να προσδιοριστεί εάν το τμήμα του παπύρου είναι αυθεντικό ή όχι. Το πολυσυζητημένο ευαγγέλιο, αν είναι γνήσιο, μπορεί να αποδείξει ότι κάποια στιγμή θεωρείτο ότι ο Ιησούς είχε παντρευτεί κάποια γυναίκα, σε αντίθεση με τα τρέχοντα δόγματα του Χριστιανισμού.
Ο ξεθωριασμένος πάπυρος αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια Karen L. King του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το 2012 και αμέσως έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο. Η ανακοίνωση του παπύρου, που θα μπορούσε να μεταβάλει την ιστορική καταγραφή της χριστιανικής πίστης συναντήθηκε με την έξαρση, την οργή, και τον σκεπτικισμό.
Το θραύσμα, το κομμάτι του παπύρου, τώρα γνωστό ως «Το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» είναι γραμμένο στην Κοπτική (μια αιγυπτιακή γλώσσα), αναφέρει μια γυναίκα που ονομάζεται Μαρία, και περιέχει τις μεταφρασμένες φράσεις, «Ο Ιησούς τους είπε, η γυναίκα μου ....», Και «αυτή θα είναι σε θέση να είναι μαθήτρια μου», γεγονός που υποδηλώνει όχι μόνο ότι ο Ιησούς μπορεί να έχει παντρευτεί (ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τη Μαρία τη Μαγδαληνή), αλλά επίσης ενδυναμώνει το επιχείρημα για να ορίζονται ιερείς και οι γυναίκες.
«Ο Ιησούς ως φίλος των παιδιών» (1845), της Marie Ellenrieder
Εκπληκτικά Αυθεντικό ή Έξυπνα Ψεύτικο;
Ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα του Βατικανού δήλωσε ότι ο πάπυρος ήταν ψεύτικος, όπως και σειρά άλλων μελετητών. Επιπλέον, η Εκκλησία της Αγγλίας απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι πιο κοντά στο φανταστικό «Κώδικα Ντα Βίντσι», παρά στις ιστορικές αφηγήσεις. Ωστόσο, το θραύσμα του παπύρου έχει ελεγχθεί πλήρως από επιστήμονες οι οποίοι επισυνάπτουν, και μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Θεολογική Κριτική του Harvard , ότι το μελάνι (χρωστική ουσία στην πραγματικότητα) και ο πάπυρος έχουν αρχαία προέλευση και το θραύσμα δεν είναι, ως εκ τούτου, μια σύγχρονη πλαστογραφία. Οι ερευνητές το χρονολογούν 1.200 χρόνια πριν, μεταξύ των έκτου και ένατου αιώνα.
Σύμφωνα με το LiveScience πραγματοποιείται νέα έρευνα για τον επίμαχο πάπυρο, αλλά η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια διεξάγουν νέες δοκιμές για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στον πάπυρο. Σε σύγκριση με τις χρωστικές ουσίες από άλλα γνωστά αυθεντικά ή ψεύτικα ευαγγέλια, οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και να πιστοποιηθεί η γνησιότητα.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν κάνουν κανένα σχόλιο μέχρι να δημοσιευτούν τα αποτελέσματά τους, αλλά σύμφωνα με το άρθρο του LiveScience, το ευαγγέλιο του Ιησού ήρθε σε σύγκριση με ένα άλλο κομμάτι από το «Ευαγγέλιο του Ιωάννη», το οποίο γράφτηκε σε μια σπάνια αρχαία διάλεκτο των Κοπτών που είναι γνωστή ως Lycopolitan. Τα δύο κείμενα λέγεται ότι είναι πολύ παρόμοια, αλλά το ευαγγέλιο Ιωάννη χρονολογείται μεταξύ του έβδομου και του ένατου αιώνα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να λένε ότι το «Το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» είναι ψεύτικο και διαμορφώθηκε μετά από αυτό.
Ωστόσο, «ο James Yardley, ένας ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, είπε στο LiveScience ότι τα νέα τεστ υποδεικνύουν ότι το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού γράφτηκε από άλλο πρόσωπο από αυτό που έγραψε τον πάπυρο του Ιωάννη», αναφέρει το MailOnline .
Ο Yardley είπε στο LiveScience, «Στην πρώτη μας έρευνα, δηλώσαμε ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται και στα δύο έγγραφα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον (πάπυρος του Ιωάννη και το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού) ήταν αρκετά διαφορετικά. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτή την παρατήρηση έντονα».
Επιπλέον, εξετάζεται η γλώσσα για το κομμάτι, και πολλοί μελετητές λένε ότι είναι επίσης πολύ παρόμοια με αυτήν στο παλαιοχριστιανικό «Ευαγγέλιο του Θωμά» [4]. Αυτό το ευαγγέλιο μπορεί να βρεθεί και online με τυπογραφικά λάθη της σύγχρονης εποχής. Σκεπτικιστές μελετητές επισημαίνουν παρόμοια λάθη και στο ευαγγέλιο του Ιησού, αλλά οι υποστηρικτές του τα καταρρίπτουν, λέγοντας ότι τυπογραφικά και γραμματικά λάθη ήταν εξίσου διαδεδομένα στην αρχαία εργασία του γραφέα όπως και σήμερα, και το ευαγγέλιο του Ιησού είναι άλλο ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.
Μυστηριώδης Προέλευση
Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στο μυθιστόρημα, «Κώδικας Ντα Βίντσι», ο Νταν Μπράουν γράφει ότι το άτομο στα δεξιά του Ιησού είναι η Μαρία η Μαγδαληνή
Αυτό που μένει να διευθετηθεί είναι η μυστηριώδης προέλευση (πηγή ή χρονολογία) του τεχνουργήματος. Πολλοί μελετητές αντλούν τα δικά τους συμπεράσματα ότι ο πάπυρος είναι σύγχρονος και ψεύτικος, και ότι η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από την ασαφή κυριότητα του κομματιού, και η πηγή προέλευσης του.
Το πρόσωπο που σήμερα κατέχει τον αρχαίο πάπυρο παραμένει ανώνυμο, αλλά ισχυρίζεται ότι το ευαγγέλιο ήρθε σ 'αυτόν μαζί με άλλα κοπτικά κείμενα από τη Γερμανία. Τα κείμενα φέρεται ότι αγοράστηκαν από έναν άνδρα με το όνομα Hans-Ulrich Laukamp το 1999, που ο ίδιος φέρεται να πήρε το 1963 στο Πότσνταμ, της τότε Ανατολικής Γερμανίας.
Ο ισχυρισμός ότι το κείμενο ευαγγέλιο ανήκε στο παρελθόν στον Laukamp έχει αμφισβητηθεί έντονα από τους πρώην φίλους του και συνεταίρους. Ο Laukamp πέθανε το 2002, και οι εκπρόσωποι της περιουσίας του λένε ότι ο Hans-Ulrich δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες και δεν τις συνέλεγε. Επίσης, ο ίδιος ζούσε στο Δυτικό Βερολίνο το '60 και λόγω του διαβόητου τείχους που χώριζε το Βερολίνο από το 1961 ως το 1989, ήταν απίθανο πέρασε στο Ανατολικό Βερολίνο για να αποκτήσει τα αντικείμενα. Ο Laukamp δεν είχε παιδιά ή συγγενείς για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς.
Το άρθρο του LiveScience επισημαίνει ότι η ιδιόχειρη υπογραφή Laukamp βρίσκεται ακόμα και online σε συμβολαιογραφικά έγγραφα από το 1997 έως το 2001, και θα μπορούσε να συγκριθεί με την υπογραφή στα έγγραφα πώλησης στον τωρινό ανώνυμο ιδιοκτήτη.
Πέρυσι, σε ένα άρθρο της Θεολογικής Κριτικής του Χάρβαρντ η καθηγήτρια King είπε ότι ο ανώνυμος ιδιοκτήτης,«μου έδωσε ένα φωτοαντίγραφο της σύμβασης για την πώληση των "6 Κοπτικών αποσπασμάτων παπύρου, και ένα που πιστεύεται ότι είναι ένα Ευαγγέλιο" του Hans-Ulrich Laukamp, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1999, και υπογράφεται από τα δύο μέρη». Περαιτέρω, σημειώνει η King ότι "ένα χειρόγραφο σχόλιο της σύμβασης δηλώνει ότι, «Ο πωλητής παραδίδει φωτοτυπίες της αλληλογραφίας στα γερμανικά. Οι πάπυροι αποκτήθηκαν το 1963 από τον πωλητή στο Πότσνταμ (Ανατολική Γερμανία)»."
Ένα αντίγραφο της υπογραφής του Hans Ulrich Laukamp (Σεπτέμβριος 1997), όπως βρέθηκε online από το LiveScience
Μέχρι να γίνουν οι συγκρίσεις μεταξύ γνωστών υπογραφών και εκείνων που αφορούν τις συμβάσεις, η προέλευση του τεχνουργήματος παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί ότι ο Laukamp όντως πήρε τον αινιγματικό πάπυρο από την Ανατολική Γερμανία, από που προερχόταν όμως; Η ανακάλυψη της πραγματικής προέλευσης του αρχαίου τεχνουργήματος θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό για τον προσδιορισμό της γνησιότητας του.
Μέχρι πειστικά στοιχεία να μπορέσουν να αποδείξουν ότι «Το Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» είναι πράγματι μια πειστική πλαστογραφία, όλοι οι ειδικοί μπορούν να συνεχίζουν την έρευνα για την αρχαία ημερομηνία της μελάνης, και τις ερμηνείες των χρονοδιαγραμμάτων της Κοπτικής γλώσσας. Δεδομένου ότι αυτός ο αρχαίος πάπυρος παρουσιάζει μια τέτοια αμφιλεγόμενη ιδέα, η συζήτηση φουντώσει αναμφίβολα μέχρι τότε.
Σύνταξη-Επιμέλεια Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου