Αφού χωρικά (διπλανά γραφεία) και χρονικά (λίγος χρόνος για ζωή εκτός γραφείου) η εργασία δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για γνωριμίες και έρωτες....
Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).
Ο εργασιακός χώρος αποτελεί το «φυσικό περιβάλλον» πολλών ανθρώπων, μια που περνάνε πολλές ώρες της ημέρας τους σε αυτό το χώρο και συναναστρέφονται άλλα άτομα που είναι παρόμοιου κοινωνικο-μορφωτικού επιπέδου κι ενδιαφερόντων.
Ποιες ανάγκες καλύπτει το φλερτ και ο έρωτας στο γραφείο
Προσέγγιση. Πολλές φορές, η επιθυμία ή η ανάγκη του ατόμου να προσεγγίσει άλλους δημιουργεί μια έντονη επικοινωνιακή τάση, η οποία επικεντρώνεται στο να γίνεται το άτομο αυτό αρεστό στους άλλους. Αυτό το πετυχαίνει συνήθως κάνοντάς τους κομπλιμέντα ή προσεγγίζοντάς τους μέσω του φλερτ, ως πιο άμεσο κι έντονο τρόπο επικοινωνίας.
Μοναξιά. Οι άνθρωποι που είναι ελεύθεροι επιλέγουν να κάνουν δεσμό με κάποιον άλλον για τη συντροφικότητα και τη «συναισθηματική συνεργασία», που μπορεί να καταλήξουν και σε κάτι μονιμότερο ή σε γάμο. Ο εργασιακός χώρος τους επιτρέπει να κρίνουν γρήγορα το ποιόν του συντρόφου τους και να αξιολογήσουν τις δικές του/της ανάγκες, ώστε να κανονίσουν την πορεία της σχέσης.
Προβλήματα σε ήδη υπάρχουσα σχέση. Οι παντρεμένοι/ες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους έχουν μια ιδανική ευκαιρία μέσα από τις επαγγελματικές τους συναναστροφές να βρεθούν με κάποιο άλλο άτομο που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση και τόνωση στην αυτοπεποίθησή τους.
Εύρεση χρόνου. Η αφοσίωση στη δουλειά συχνά αφήνει μικρά περιθώρια κοινωνικοποίησης και γνωριμίας με νέα άτομα. Οι εργαζόμενοι έχουν βέβαια τον κύκλο φίλων και γνωριμιών τους, αλλά συνήθως πρόκειται για κάτι παγιωμένο, που δεν αφήνει περιθώρια γνωριμίας με νέα άτομα. Έτσι, ο σκληρά εργαζόμενος νέος ή νέα έχει πολύ λιγότερες ευκαιρίες να συναναστραφεί καινούργιο κόσμο με την πιθανότητα να κάνει μια σχέση. Το εργασιακό περιβάλλον παρακάμπτει το πρόβλημα έλλειψης χρόνου, αφού τα άτομα του άλλου φύλου είναι διαθέσιμα και άμεσα προσβάσιμα για γνωριμία και πιθανόν σχέση.
Αύξηση της αδρεναλίνης. Για πολλά άτομα το να κάνουν μια ερωτική σχέση με έναν/μια προϊστάμενο ή υφιστάμενό τους, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Άλλοτε αντιπροσωπεύει τον «απαγορευμένο καρπό», άλλοτε αισθάνονται ότι σπάνε ένα ισχυρό κοινωνικό ή προσωπικό ταμπού, αλλά και στις δυο περιπτώσεις νιώθουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει στα ύψη κι έχουν το αίσθημα του «ζειν επικινδύνως» αλλά και της ευεξίας.
Καλή πληροφόρηση. Η επιλογή συντρόφου μέσα από το γραφείο σημαίνει ότι τα άτομα έχουν ήδη συλλέξει κάποιες πληροφορίες το ένα για το άλλο και η καθημερινή συναναστροφή τα βοηθάει να φιλτράρουν αν ταιριάζουν. Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζεται να επενδύσουν πολύ χρόνο στην ανακάλυψη του άλλου, μια που ήδη έχουν μια πρώτη ιδέα.
Τα μειονεκτήματα του έρωτα στον εργασιακό χώρο
Συνταγή για καταστροφή. Όσο καλά και αν πηγαίνει η συγκεκριμένη σχέση, συχνά η ίδια η ύπαρξή της αποτελεί συνταγή για καταστροφή. Το γεγονός ότι το ζευγάρι είναι διαρκώς στο ίδιο οπτικό πεδίο ή σε συνεχή επαφή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μπορεί να προκαλέσει τριβές στη σχέση. Η μείωση του ψυχολογικού ζωτικού χώρου του καθενός δεν επιτρέπει στιγμές μοναξιάς και η περιορισμένη κοινωνικοποίηση στο γραφείο με άλλους συναδέλφους μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για την αυτοκαταστροφή της σχέσης.
Δυσκολία στην εκτέλεση της εργασίας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι ερωτικές σχέσεις στο γραφείο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ρόλων ή δυσκολία στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για προστριβές με συναδέλφους, κρίσεις ζήλειας –είτε μέσα στο ζευγάρι είτε από τρίτους- (όταν για παράδειγμα ο άντρας δίνει προαγωγή στη φίλη του αντί σε κάποια άλλη υπάλληλο, ή, αντίστροφα, όταν δίνει σε άλλη υπάλληλο και όχι στη φίλη του).
Ζήλεια. Κι επειδή οι ερωτικές σχέσεις στο γραφείο συνήθως κρατιούνται μυστικό, θα πρέπει κανείς ν’ ανεχτεί να φλερτάρουν τον/την σύντροφό του ή θα πρέπει ο ίδιος να φλερτάρει άλλους, για να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.
Να κάνω σχέση με συνάδελφο; Τι να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε
Πριν ξεκινήσετε μια σχέση, αναλογιστείτε τα πιθανά αποτελέσματά της. Αν η σχέση δεν ευοδοθεί, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Πως θα είναι τα πράγματα; Θα νιώθετε άβολα; Προετοιμαστείτε για τις ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να επακολουθήσουν. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, αξιολογείστε με ποιο άτομο αξίζει να κάνετε σχέση, τη θέση τους και τις συνέπειες ενός χωρισμού.
Δεσμός με συναδέλφους. Ο ανταγωνισμός και τα αντίθετα εργασιακά συμφέροντα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά μια σχέση.
Δεσμός με υφισταμένους. Μπορεί να προκύψουν ζητήματα όπως μεροληψία και φαβοριτισμός.
Τρόπος επικοινωνίας. Μελετήστε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε: εσωτερικό τηλέφωνο, e-mail, και αξιολογείστε κατά πόσο είναι ασφαλής. Επίσης, σκεφτείτε τι θέλετε να περιλαμβάνει ένα μήνυμα, ώστε να μη βρεθείτε αργότερα –όταν θα έχει τελειώσει η σχέση- προ απροόπτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου