[Φωτό: Κορίνα Πασπαλάρη / Bimag] |
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και ως εκ τούτου και στην υγεία του δέρματος. Ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να συμβάλει σε ένα
ομοιόμορφο μαύρισμα προστατεύοντας την επιδερμίδα από διάφορα προβλήματα.
Όπως τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, καλό είναι προτού αφεθούμε στα χάδια του ήλιου να ακολουθήσουμε μια διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Βιταμίνη Α: Ιδιαίτερα το β-καροτένιο ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και προφυλάσσει από την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς που προκαλεί ο ήλιος.
Βιταμίνη Ε: Προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Η ανεπαρκής πρόσληψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών, που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.
Χαλκός και ψευδάργυρος: Ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψή τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος, καθώς και στη λίπανσή του. Ειδικότερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος.
Δέκα τροφές για λαμπερή επιδερμίδα και ασφαλές μαύρισμα:
Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.
Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.
Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα, αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.
Ακτινίδια & λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.
Γάλα και τυριά: Είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμώνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Ξηροί καρποί (ανάλατοι): Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο.
Συμβουλές διατροφής για «λεία» μαυρισμένη επιδερμίδα:
Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά: γλυκά, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καταναλώνετε εβδομαδιαία 2-3 φορές ψάρια και θαλασσινά.
Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, γάλα, χυμοί, τσάι) και ιδιαίτερα τις ώρες που εκτίθεστε στον ήλιο.
Αυξήστε την πρόσληψη εποχιακών φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες καθημερινά).
Καταναλώνετε καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Αποφύγετε τις εξαντλητικές χημικές δίαιτες, στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων, καθώς δεν βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου