Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2016

Τα πιο μυστηριώδη και ανεξερεύνητα μέρη στη Γη



Το αφιλόξενο περιβάλλον και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτρέπουν την ανθρώπινη εξερεύνηση, σε μέρη που διατηρούν αναλλοίωτη την άγρια και φυσική ομορφιά τους.

Μπορεί ο άνθρωπος να έχει καταφέρει να φτάσει στο φεγγάρι και να έχει εξερευνήσει πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ωστόσο υπάρχουν ανεξερεύνητα μέρη στον πλανήτη μας, που εξάπτουν την περιέργεια και μας προκαλούν να τα ανακαλύψουμε.

► Οι παγετώνες της Γροιλανδίας



Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με την πλειοψηφία της επιφάνειάς της να καλύπτεται από πάγους, αναφέρει το themysteriousworld.com. Με πάγους ηλικίας εκατό χιλιάδων χρόνων και πάχους 3.200 μέτρων, είναι από τα λιγότερο κατοικημένα μέρη στον κόσμο. Η Γροιλανδία, που στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει «η γη των ανθρώπων», ανήκει στην αμερικανική ήπειρο ωστόσο, πολιτικά θεωρείται αυτόνομη περιοχή της Δανίας.

Οι θαλασσοπόροι Βίκινγκς, την ονόμασαν Πράσινη Χώρα, σε μια προσπάθεια να δελεάσουν κόσμο να την κατοικήσουν. Στη χώρα των παγετώνων, με το εντυπωσιακό βόρειο σέλας, τις Λευκές Νύχτες και τις θερμές πηγές νερού που αναβλύζουν από το έδαφος, η άγρια ομορφιά της συνεχίζει να ελκύει τους εξερευνητές.

► Η τάφρος των Μαριανών



Η τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών στη Γη και βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων. Φτάνει τα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δημιουργήθηκε από την καταβύθιση των ωκεανών πριν εκατομμύρια χρόνια.

Με παγωμένη θερμοκρασία, πίεση 1.100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια της θάλασσας και πλήρες σκοτάδι να διαμορφώνουν το γύρω περιβάλλον, η εξερεύνησή της από τον άνθρωπο καθίσταται αρκετά δύσκολη. Ο βυθός της φιλοξενεί σπάνια μέταλλα και αλλόκοτα θαλάσσια πλάσματα, ενώ περιέχει απολιθώματα εκατομμυρίων ετών που κρύβουν τα μυστικά της Γης.

► Το απαγορευμένο βουνό



To Γανγκάρ Πουενσούμ, το υψηλότερο απάτητο βουνό στον κόσμο βρίσκεται στο Μπουτάν και συγκεκριμένα στα σύνορα της χώρας με το Θιβέτ. Έχει ύψος 7.570 μέτρα και είναι το 40ο ψηλότερο βουνό στον πλανήτη.

Η ορειβασία στο Μπουτάν επιτράπηκε το 1983 και τέσσερις αποστολές πραγματοποίησαν αποτυχημένες προσπάθειες να ανέβουν στην κορυφή του το 1985, το 1986 και το 1994 λόγω της βαριάς χιονόπτωσης. Απαγορεύτηκε τελείως ωστόσο το 2004, λόγω σεβασμού στις τοπικές πνευματικές πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα η εξερεύνηση του Γανγκάρ Πουενσούμ να αποτελεί μακρινό όνειρο για τους λάτρεις της περιπέτειας.

► Ατέρμονες έρημοι



Με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή θερμοκρασία και η έλλειψη βροχόπτωσης, αδιαμφισβήτητα οι έρημοι αποτελούν από τα πιο ανεξερεύνητα μέρη στον κόσμο. Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε κίτρινους αμμόλοφους, αφόρητη ζέστη και ξηρασία, ωστόσο η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο και ταυτόχρονα η πιο ψυχρή είναι η Ανταρκτική.

Η έρημος Σαχάρα στην Αφρική αποτελεί τη μεγαλύτερη θερμή με ελάχιστες βροχοπτώσεις και απέραντες αμμώδεις εκτάσεις. Οι ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τους, με καυτές ημέρες και παγωμένα βράδια, συνθέτουν ένα απόκοσμο και ταυτόχρονα σαγηνευτικό τοπίο.

► Επιβλητικά σπήλαια



Βαθιά σπήλαια, κρυμμένα κάτω από βουνά, λίμνες και πεδιάδες συνθέτουν έναν εκπληκτικό νέο κόσμο. Ο αριθμός των σπηλαίων ανά τον κόσμο ωστόσο, είναι αρκετά μεγάλος δυσκολεύοντας έτσι τους επιστήμονες να εξερευνήσουν πολλά από αυτά. Οι αφόρητες καιρικές συνθήκες, τα κοφτερά βράχια, τα καυτά νερά και η ολισθηρότητα συνθέτουν το περιβάλλον τους.

Μερικά από τα υποβρύχια σπήλαια του κόσμου είναι ακόμα ακατοίκητα από θαλάσσια ζωή, λόγω της θανατηφόρων συνθηκών για την επιβίωση τους. Το υποβρύχιο δίκτυο σπηλαίων Γιουκατάν στο Μεξικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τα κρυστάλλινα σπήλαια και τις χιονισμένες σπηλιές να είναι άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

► Τροπικό δάσος του Αμαζονίου



Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη, με έκταση 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Ο μυστηριώδης Αμαζόνιος έχει πλούσια βλάστηση και φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων, πολλά από τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα αρπακτικά που ζουν εκεί είναι ο μαύρος caiman, ένα είδος κροκόδειλου, ο ιαγουάρος, το κούγκαρ και το ανακόντα. Το ποτάμι είναι εξίσου επικίνδυνο για εξερεύνηση με το ηλεκτρικό χέλι και τα πιράνχας να καραδοκούν.

Οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί καθώς η δυνατή βροχή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου προκαλεί την άνοδο της στάθμης του νερού στον ποταμό Αμαζόνιο και οδηγεί σε μεγάλες πλημμύρες. Ως αποτέλεσμα, η μετακίνηση, μέσω του ποταμού καθίσταται αδύνατη λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ποταμού.

► Παγωμένη Ανταρκτική



Η Ανταρκτική αποτελεί το πιο κρύο μέρος στην επιφάνεια της Γης, με το κλίμα να αλλάζει δραστικά μεταξύ των -10 βαθμών έως -30 βαθμών Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική είναι -89 βαθμούς Κελσίου. Είναι η ξηρότερη, πιο κρύα και ανεμοδαρμένη ήπειρος. Το δριμύ της κλίμα καθιστά την Ανταρκτική ως το τελευταίο ανέπαφο μέρος.

Η μεγαλύτερη ταχύτητα του ανέμου που καταγράφηκε είναι 200 μίλια την ώρα, το 1972 ενώ τα στρώματα πάγου στην Ανταρκτική έχουν πάχος 2 μίλια αντικατοπτρίζοντας το αφόρητο κλίμα της ηπείρου. Κρυμμένοι κίνδυνοι βρίσκονται παντού από τους τεράστιους παγετώνες, έως τα απότομα σπήλαια από πάγο, χωρίς όμως να μειώνουν σε καμία περίπτωση την απόκοσμη ομορφιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου