Όσοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερες – από το συνηθισμένο – ηλικίες (ή/και κάνουν λιγότερα παιδιά), ζουν περισσότερο! Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικών μελετών, όπου έγινε σύγκριση προσδόκιμου ζωής με αναπαραγωγή και περίοδο αναπαραγωγής.
Πώς ξοδεύεται η ανθρώπινη «μπαταρία»;
Οι ερευνητές – βιολόγοι υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο ποσοστό ενέργειας. Αυτή την ενέργεια πρακτικά και βιολογικά θα την χρησιμοποιήσει για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Αν την καταναλώσει γρήγορα – είτε γιατί ζει αυτό που λέμε έκλυτο βίο είτε γιατί θα τεκνοποιήσει πολλές φορές, στην ουσία έχει μικρότερο απόθεμα.
Κοινώς, αν κάποιος χρησιμοποιεί την «μπαταρία» του συνέχεια, θα τελειώσει πιο γρήγορα.
Μπαμπάς μεσήλικος εν δράσει
Όμως το θέμα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες, οι οποίοι, θεωρητικά, έχουν μηδαμινή βιολογική συμμετοχή στην τεκνοποιία. Μάλιστα, πέρα από το βιολογικό κομμάτι, υπάρχουν διάφορες θεωρίες (όπως η «The good mother theory of aging») που λένε ότι από τη στιγμή που ένας άντρας θα αποκτήσει παιδί αισθάνεται την ψυχολογική πίεση να ζήσει για να το αναθρέψει. Αυτό του δίνει κίνητρα. Άρα, πιθανόν να λειτουργεί έμμεσα σαν μια θετική ψυχολογική πίεση στο να παραμείνει ενεργός. Ακόμα και αν έχει περάσει τα 50 ή και τα 60.
[Φωτό: © Depositphotos.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου