Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 06, 2016

Από πού ξεκινάει και πού καταλήγει ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, που ενώνει τη Ρωσία με την Άπω Ανατολή καλύπτοντας μια απόσταση 9.288 χλμ. Ο Υπερσιβηρικός, που φέτος συμπληρώνει
έναν αιώνα αδιάκοπης λειτουργίας, ξεκινάει από τη Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ, το μεγάλο λιμάνι της Ρωσίας στον Ειρηνικό ωκεανό. Διασχίζει όλη τη Σιβηρία κάνοντας στάσεις σε 396 σταθμούς.

Το τρένο ξεκινά το ταξίδι του μέρα παρά μέρα – τα μεσάνυχτα – από τη ρωσική πρωτεύουσα και φτάνει στον προορισμό του μετά από μία εβδομάδα.
Ένα τεράστιο έργο, που ζωντάνεψε τη Σιβηρία

Η κατασκευή του Υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου ήταν μεγαλόπνοο σχέδιο του Τσάρου Αλέξανδρου Γ΄, με στόχο να συνδεθεί το δυτικό τμήμα της χώρας με τις ακτές της στον Ειρηνικό ωκεανό. Έτσι θα υπήρχε ένα μέσο για την εύκολη μεταφορά πρώτων υλών από το πλούσιο σιβηρικό υπέδαφος, καθώς και για τη διακίνηση προϊόντων από και προς τη μεγάλη κινέζικη αγορά. Και, φυσικά, θα ήταν εφικτή η γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού για την προστασία του ρωσικού εδάφους της Άπω Ανατολής από τους Ιάπωνες.

Το έργο ξεκίνησε το 1891 και χρειάστηκαν 25 χρόνια και χιλιάδες εργάτες – ανάμεσά τους εξόριστοι και κατάδικοι – ώσπου να ολοκληρωθεί. Τελικά, η σιδηροδρομική γραμμή παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 1916.

Έκτοτε μια νέα εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για τηΣιβηρία, καθώς υπήρχε πλέον δυνατότητα εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου. Παράλληλα, απλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί εξελίχθηκαν σε αστικά βιομηχανικά κέντρα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Υπερσιβηρικού μέχρι σήμερα το δίκτυο έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία, ενώ έχουν προστεθεί σημαντικές διακλαδώσεις.
Υπερμογγολιακός και Υπερμαντζουριακός

Σήμερα, εκτός από τον Υπερσιβηρικό, υπάρχει και ο Υπερμογγολιακός σιδηρόδρομος (Trans-Mongolian), που ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη τη Ρωσία, περνάει από τη Μογγολία και καταλήγει στο Πεκίνο.

Επίσης, υπάρχει και μια τρίτη διαδρομή, την οποία καλύπτει ο Υπερμαντζουριακός σιδηρόδρομος (Trans-Manchurian), που από τη Ρωσία καταλήγει στην Κίνα χωρίς να περνάει από τη Μογγολία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου