Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 08, 2024

Πού βρίσκεται η Ανδόρα;



Πολλοί νομίζουν ότι η Ανδόρα είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής. Όμως δεν είναι. Δεν βρίσκεται σε άλλη ήπειρο αλλά στη δική μας, την Ευρώπη. Είναι ένα πριγκιπάτο φωλιασμένο στην καρδιά των Πυρηναίων Ορέων, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας – σε υψόμετρο που ποικίλει από 870 έως 3.000 μέτρα. Έχει έκταση 468 τ.χλμ. και το 90% του εδάφους του καλύπτεται από δάση με πεύκα, έλατα και βελανιδιές. Πρωτεύουσά του είναι η Ανδόρα Λα Βέγια.

Οι περίπου 85.000 κάτοικοί του είναι μακρόβιοι και αυτό – κατά το CNN – οφείλεται στο γεγονός ότι ζουν μια ειρηνική ζωή, μέσα στην ήσυχη απομόνωση των ορεινών κοιλάδων, χωρίς αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό (οι κοντινότερες πόλεις είναι η Τουλούζη και η Βαρκελώνη, 3 ώρες οδικώς).
Για φυσιολάτρεις και καταναλωτές

Κατά τα άλλα, η Ανδόρα τον χειμώνα είναι η χώρα του χιονιού. Προσφέρει ό,τι τραβάει η καρδιά του λάτρη των χειμερινών αθλημάτων. Για τους φυσιολάτρεις το ορεινό Πάρκο Ψυχαγωγίας Naturlandia δίνει όλο τον χρόνο μια ποικιλία από συγκινήσεις – συμπεριλαμβανομένου τουαλπικού coaster.

Σε αυτό το ορεινό, δασώδες τοπίο διεξάγονται επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα μοτοσικλέτας τύπου Trial αλλά και αγώνες πεζοπορίας και ποδηλάτου σε δύσβατο έδαφος.

Τα καλοκαίρια είναι αφιερωμένα σε φεστιβάλ χορού, μουσικής, ιστορίας, αστρονομίας, γαστρονομίας και παραδοσιακά πανηγύρια. Χάρη σε όλα αυτά η Ανδόρα προσελκύει περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, οι οποίοι κάνουν τα ψώνια τους σε 2.000 καταστήματα που πωλούν είδη με πολύ χαμηλή φορολογία.

Το μοναδικό συμπριγκιπάτο του κόσμου

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ανδόρα ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο το 805 μ.Χ. ως ευχαριστία για τη βοήθεια που του πρόσφεραν οι ντόπιοι στις μάχες του με τους Σαρακηνούς. Από τότε επίσκοποι, φεουδάρχες, κόμητες και λόρδοι από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία βρίσκονταν συνέχεια στα μαχαίρια για την κυριαρχία των εδαφών της. Πάντως, σήμερα το ανεξάρτητο δημοκρατικό κρατίδιο είναι το μοναδικό συμπριγκιπάτο στον κόσμο με δύο συν-πρίγκιπες στην ανώτατη εξουσία: τον Ισπανό επισκοπικό πρίγκιπα (ο εκάστοτε Επίσκοπος της καταλανικής πόλης La Seu d’Urgell) και τον Γάλλο πρίγκιπα (ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας), οι οποίοι έχουν βέβαια τιμητικό ρόλο.

Το νόμισμά της είναι το ευρώ (χωρίς να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και οι τράπεζές της απολαμβάνουν καθεστώς φορολογικού παραδείσου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου