Πάνω από 1.000 δανειολήπτες προχώρησαν σε τέτοια κίνηση αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις - Από Μάρτιο ξεκινάνε οι μαζικοί ηλεκτρονικοί
πλειστηριασμοί
Μπροστά σε ένα απροσδόκητο μα ολοένα πιο μαζικό φαινόμενο βρίσκονται οι Ελληνες δικηγόροι, δικαστές και τραπεζικοί. Αυτό της εγκατάλειψης της προσπάθειας σωτηρίας της στέγης εκ μέρους χιλιάδων δανειοληπτών με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τα χρέη τους.
Πολίτες ευρισκόμενοι σε αδυναμία, παρά τις παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν πετύχει και την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη, επιλέγουν να παραδώσουν τα κλειδιά ακόμα και της κύριας κατοικίας τους στις Τράπεζες, δηλώνοντας αδυναμία συνέχισης πληρωμής των δόσεων, ακόμα κι αν αυτές έχουν μειωθεί κατά το παρελθόν ως προς τα απαιτούμενα ποσά. Πρόκειται για περιπτώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πάνω από 1.000 τέτοιες περιπτώσεις, με το φαινόμενο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
«Είναι το ουσιαστικό τέλος αυτού που γνωρίζαμε ως...ελληνικό όνειρο. Του ταμπού δηλαδή τής με κάθε τίμημα σωτηρίας της α' κατοικίας. Αποκαμωμένοι συμπολίτες μας επιλέγουν την παράδοση των σπιτιών τους στις τράπεζες με σκοπό τον απεγκλωβισμό από τα χρέη που τους πνίγουν», αναφέρει ο γνωστός νομικός σε υποθέσεις προστασίας της στέγης Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Ο άνθρωπος που ανέδειξε το θέμα των κατασχέσεων κατοικιών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ προσθέτει ότι οι οικειοθελείς παραδόσεις σπιτιών έχουν να κάνουν με την καταρράκωση του ηθικού πολλών Ελλήνων οι οποίοι, εγκλωβισμένοι για χρόνια σε έναν δύσκολο αγώνα, συνειδητοποιούν ότι η διατήρηση της περιουσίας τους είναι πλέον ανέφικτη. «Οντως. Η λογική που κυριαρχεί είναι "πάρτε το σπίτι και αφήστε με ήσυχο". Ενώ οι δανειολήπτες δηλαδή για χρόνια πίστευαν σε μια έξοδο από την κρίση, τώρα φαίνεται να μην έχουν το σθένος και την πυγμή να υπερασπίσουν τα σπίτια τους προσωπικά. Μόνο τις τελευταίες ημέρες είχα 20 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το κύμα αυτό βαίνει ογκούμενο», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «τη χαριστική βολή την έδωσε η τελευταία χρονιά, όπου παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και οι φόροι αυξήθηκαν και οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, αν και διακόπηκαν προς το παρόν εθιμικά. Επίσης επήλθε σημαντική κατάρρευση των εισοδημάτων και των αξιών στην κατοικία από το 2015 και μετά». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον νόμο Κατσέλη προβλέπεται ότι όχι μόνο μπορείς να σώσεις την κατοικία σου, αλλά και ότι μπορείς να τη δώσεις με αντάλλαγμα την απαλλαγή από το χρέος σου. Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε αν κάποιος δεν έχει χρήματα, οφείλει για να διατηρήσει την κατοικία του να καταβάλει τα 2/3 της συνολικής αξίας της. Με την κρίση όμως στο αποκορύφωμά της, τη χώρα να έχει χάσει χρόνο και χρήμα λόγω των πολιτικών αδιεξόδων και του περίφημου δημοψηφίσματος και με χιλιάδες Ελληνες να μην μπορούν να δίνουν μετά από διακανονισμό έστω και 50 ή 100 ευρώ τον μήνα, αφού και οι δόσεις είναι εκτός των δυνατοτήτων τους, το σκηνικό αλλάζει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου