Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματοπάθεια που προσβάλει το 2% περίπου του πληθυσμού.
Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται το ίδιο συχνά, ενώ 2 τύποι είναι χαρακτηριστικοί
Τύπος Ι : πρώιμη έναρξη, συνήθως στην εφηβική ηλικία, με βαρύτερη πρόγνωση και θετικό οικογενειακό ιστορικό
Τύπος ΙΙ : Όψιμη έναρξη, ηπιότερη κλινική εικόνα, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό.
Χαρακτηριστική εικόνα της ψωρίασης είναι η ερυθηματώδης πλάκα με έντονη υπερκεράτωση(πάχυνση της επιδερμίδας), λόγω του υπερπολλαπλασιασμού των κυττάρων του δέρματος με κύρια εντόπιση σε αγκώνες, γόνατα,τριχωτό κεφαλής, γεννητική περιοχή αλλά δευτερευόντως σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Η ψωρίαση επίσης μπορεί να προσβάλει τις αρθρώσεις προκαλώντας την λεγόμενη ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και τα νύχια δημιουργώντας μια επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση του ατόμου.
Παρότι γνωρίζουμε το γενετικό υπόβαθρο της νόσου, υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ψωρίασης όπως μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη,κάποια φάρμακα,το στρες,το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Στους ψωριασικούς ασθενείς δεν πρέπει να ξεχνάμε την ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών αυτών που πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κανείς κρίνοντας απλώς και μόνο από την κλινική της βαρύτητα. Η σημερινή πίεση και το καθημερινό άγχος έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τους ασθενείς με ψωρίαση.
Σε πολλές περιπτώσεις η ψωρίαση εκδηλώνεται μετά από καταστάσεις έντονου άγχους. Η υπερβολική ψυχολογική πίεση που οφείλεται κατά βάση στην οικονομική πίεση των ημερών μας έχουν πυροδοτήσει την εκδήλωση ψωρίασης και έχουν αυξήσει τα περιστατικά των υποτροπών. Επιπλέον,η ίδια η παθολογική κατάσταση προκαλεί ψυχολογική πίεση, καθώς το δέρμα παίζει ουσιαστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ορατές βλάβες ιδιαίτερα στα χέρια και στο πρόσωπο μπορεί να βλάψουν την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και να τον οδηγήσουν στο άγχος και την κατάθλιψη.Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ασθενής μου η Φ.Α με βαριάς μορφή κατά πλάκας ψωρίαση όπου τους καλοκαιρινούς μήνες φόραγε μόνο ρούχα που κάλυπταν όλο το σώμα, ενώ το μπάνιο της στη θάλασσα το έκανε τις βραδινές ώρες.
Λόγω λοιπόν των παραπάνω δείκτες μέτρησης της σοβαρότητας της ψωρίασης εκτός από την προσβεβλημένη επιφάνεια σώματος(BSA) και τον δείκτη έκτασης και σοβαρότητας της ψωρίασης (PASI),αποφασίστηκε και ο συνυπολογισμός του δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας της ζωής(DLQI) των ασθενών. Όλα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής.
Η θεραπευτική φαρέτρα της ψωρίασης έχει εμπλουτιστεί την τελευταία 10ετία με την έλευση νέων στοχευμένων θεραπειών, των βιολογικών παραγόντων ενώ τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησε νέος βιολογικός παράγοντας η σεκουκινουμάμπη, που ήρθε εκ νέου να αναπτερώσει τις ελπίδες των ασθενών για καθαρό δέρμα αφού έλαβε έγκριση για 1ης γραμμής θεραπεία για μέτρια – σοβαρή ψωρίαση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα που φθάνουν μέχρι και 100% κάθαρση
Τώρα η Φ.Α μπορεί να απολαμβάνει το μπάνιο της και τις μεσημεριανές ώρες…
Βασίλης Χρυσοχέρης – Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου