Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Φεβρουαρίου 21, 2017

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου



Μπορεί στην Ελλάδα τα βιβλιοπωλεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω κρίσης ή διαφόρων άλλων συνθηκών, σε κάποιες άλλες χώρες όμως συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς να επηρεάζονται από καμία αλλαγή. Ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο είναι και το Livraria Bertrand στη Λισαβώνα. Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο Γκίνες, και το σημείο αναφοράς όχι μόνο της χώρας στην οποία βρίσκεται αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.





Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 3 αιώνες, συγκεκριμένα το 1732, και βρίσκεται στην πασίγνωστη Rua Garrett στο Νο 73-75, στην ιστορική συνοικία Chiavo της Λισαβώνας. Ιδρυτής του ήταν ο Γάλλος Pedro Faurel οι κόρες του οποίου παντρεύτηκαν αντίστοιχα τα δύο αδέρφια Bertrand, συνεργάτες του Faurel. Στην αρχή το βιβλιοπωλείο ονομαζόταν Faule & Bertrand. Μετά το θάνατα του Γάλλου ιδρυτή το 1753, η ονομασία έγινε “Βιβλιοπωλείο αδερφών Bertrand”. Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το βιβλιοπωλείο δεν ήταν η αρχική του θέση. Αρχικά βρίσκονταν στη Rua Direita do Loreto. Μετεγκαταστάθηκε εκεί μετά τον μεγάλο σεισμό των 9 ρίχτερ του 1755 που ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρη τη Λισαβώνα και κατά τον οποίο το βιβλιοπωλείο καταστράφηκε ολοσχερώς (αυτή η καταστροφή της πόλης ήταν η έμπνευση για τον Βολταίρο να γράψει ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής πεζογραφίας, το σατυρικό έργο του Candide ή Optimisme (αισιοδοξία)).





Από την μετεγκατάστασή του και μετά λειτουργεί συνεχώς, ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί πνευματικό στέκι. Εδώ έχουν συναντηθεί πολλοί συγγραφείς και πολιτικοί περνώντας ατελείωτες ώρες συζητώντας για την λογοτεχνία και τις πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό το πρώτο ιστορικό κατάστημα μπορεί κανείς να θαυμάσει ακόμη τις υπέροχες ξύλινες βιβλιοθήκες που καλύπτουν τους τοίχους του.



Ιδιαίτερη θέση έχει η “γωνιά του Φερνάντο Πεσσόα”, όπου κανείς συναντά όλα τα έργα του πασίγνωστου Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα. Το 1909, οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν και το τυπογραφείο Bertrand με τη δική του σφραγίδα καθώς και τη γραμματοσειρά που υπάρχει στην πινακίδα του.


Reading in the oldest bookshop in the world

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι πόλος έλξης όχι μόνο των κατοίκων της πόλης αλλά και των τουριστών που την επισκέπτονται. Μπαίνοντας μέσα στις αίθουσές της μεταφέρεσαι αυτόματα σε άλλες εποχές. Επικρατεί μια απόλυτη ησυχία, η οποία διακόπτεται από το ξεφύλλισμα κάποιων βιβλίων και μόνο. Σήμερα υπάρχουν στην Πορτογαλία πάνω από 50 υποκαταστήματα του βιβλιοπωλείου Bertrand.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου