Yannis Koutsomitis
Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα
Σοκαριστικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου 2016 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:
Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,4% που ήταν η... αρχική εκτίμηση,
και μείωση 1,4% σε ετήσια βάση έναντι ανάπτυξης 0,2% που προβλεπόταν αρχικά.
Καταρρέουν όλες οι κυβερνητικές ανοησίες περί δήθεν ανάκαμψης.
Η Οικονομία έχει ανάγκη από ρευστότητα και σταθερότητα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι ερασιτεχνικούς ζογκλερισμούς στου κασίδη το κεφάλι.
----------------------------------------
Υφεση (- 0,05% του ΑΕΠ) καταγράφει πλέον η οικονομία για το σύνολο του 2016 μετά την σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το Δ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου που ανακοίνωσε πρι λίγο η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η οικονομία καταέγραψε ύφεση 1,1% του ΑΕΠ αντί ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ που ήταν η πρώτη εκτίμηση Στατιστικής Αρχής.
Από την δεύτερη μέτρηση της στατιστικής αρχής, διαπιστώνεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.
Στην σύγκριση σε ετήσια βάση κατά το 4ο τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2015 το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση κατά 1,1%, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
Επίσης υπήρξαν αναθεωρήσεις, μικρότερης κλίμακας, και στα προηγούμενα τρίμηνα, όπως για παράδειγμα το τρίτο, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, αντί αρχικής εκτίμησης για 2,2%.
Με βάση τις παραπάνω αναθεωρήσεις, τελικά το 2016 έκλεισε με οριακά αρνητικό πρόσημο (0,05%), αντί της προηγούμενης εκτίμησης για θετική πορεία 0,3%.
Η αναθεώρηση της πρώτης πρόβλεψης κατά 1,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου