Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 05, 2017

Έξι λόγοι, η συγχώνευση Μπάγιερ-Μονσάντο απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Ένα τοξικό μείγμαΑν και χρησιμοπούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα προϊόντα της Μπάγιερ και της Μονσάντο είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ένα από τα είδη των προβληματικών εντομοκτόνων της Μπάγιερ είναι τα «νεονικοτινοειδή» των οποίων τα δραστικά συστατικά, είναι ο κύρος λόγος όπου πεθαίνουν οι μέλισσες. Παρόλο που το γεγονός αυτό έχει τρομακτικές συνέπειες στο οικοσύστημα και στην παραγωγή τροφίμων, η Μπάγιερ δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και έχει ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πολιτικό πόλεμο με συγκεκριμένες ομάδες πιέσεως για να ανατρέψει την μερική απαγόρευση στην ΕΕ.
Με τη συμβουλή του Οργανισμού ασφάλειας τροφίμων της Ε.Ε (EFSA), η μερική απαγόρευση εκδόθηκε για τρία είδη νεονικοτινοειδών το 2013, η οποία οδήγησε την Μπάγιερ να προσλάβει «εμπειρογνώμονες», για να αντικρούσουν τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζεται αυτή η απαγόρευση, ώστε να προστατεύσουν νομικά τα προϊόντα τους. Αυτή τη στιγμή, η Μπάγιερ μηνύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ανατραπεί η μερική απαγόρευση. Αλλά από ότι φαίνεται ο πόλεμος αυτός εναντίον των επιστημονικών στοιχείων, είναι μάταιος: η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών το τρέχον έτος. Σε μια προσπάθεια να μειώσει τουλάχιστον τη ζημιά που έπαθε η φήμη της, η εταιρεία δημιούργησε «σταθμούς για την προστασία της μέλισσας», ένα ολοφάνερο οικολογικά καμουφλαρισμένο πρόγραμμα.
Για την Μονσάντο, η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι επίσης, το πιο επικερδές της προϊόν: το glyphosate. Το ενεργό αυτό συστατικό στα προϊόντα ζιζανιοκτόνων της εταιρίας, βρέθηκε να προκαλεί πιθανόν καρκίνο στον άνθρωπο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ). Η ευρεία χρήση του σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν υπόλειμμα glyphosate σε ανθρώπινα ούρα και στο μητρικό γάλα. Αυτό το έτος η Ε.Ε πρέπει να αποφασίσει, αν θα χορηγήσει άλλη μία 10ετής άδειοδότηση αγοράς για τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate. Λαμβάνοντας υπόψην τα αποτελέσματα του ΠΟΥ, η πώληση της ουσίας στην ΕΕ, θα πρέπει να είναι πέρα από κάθε συζήτηση.
Η Μονσάντο από την πλευρά της, προσπαθεί να αλλοιώσει τις επιστημονικές αποδείξεις εναντίον των προϊόντων της και επέμεινε ότι η μελέτη του ΠΟΥ. για το glyphosate ήταν «για τα σκουπίδια», και δημιούργησε μία ομάδα λόμπι, την Glyphosate «Task Force» του βιομηχανικού ομίλου. Παρόλο που οι οργανισμοί της Ε.Ε, για την ασφάλεια των τροφίμων και των χημικών προϊόντων, παραδέχονται ήδη ότι το glyphosate μπορεί να βλάψει σοβαρά την όραση και να έχει μακροχρόνιες τοξικές επιδράσεις στους υδρόβιους οργανισμούς, απορρίπτουν τα πιθανά καρκινογόνα χαρακτηριστικά του, στον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό αν παρατηρήσει κανείς, ότι αυτές οι αξιολογήσεις της ΕΕ, είναι βασισμένες σε μελέτες της ίδιας της Μονσάντο, που δεν είχαν συνταχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Σε μία προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές των πολιτών εναντίον αυτής της ψεύτικής επιστημονικής μελέτης, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν για την απαγόρευση του glyphosate. Μία Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών έχει ξεκινήσει επίσης με τον ίδιο σκοπό.

2. Δαπάνες για…λομπίστεςΣτην ΕΕ και τις ΗΠΑ, τόσο η Μπάγιερ όσο και η Μονσάντο πρέπει να δηλώνουν τα χρήματα που ξοδεύουν για άσκηση πολιτικών πιέσεων στο λεγόμενο Μητρώο διαφάνειας. Αλλά τα χρήματα αυτά, καλύπτουν μόνο την άμεση άσκηση πιέσεων στις μεγάλες πρωτεύουσες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά άλλα έξοδα και δαπάνες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.
Οι ΗΠΑ έχουν ένα μητρώο διαφάνειας με τριμηνιαία υποχρεωτική υποβολή δραστηριοτήτων. Αντιθέτως, το μητρώο διαφάνειας της ΕΕ είναι μια εθελοντική πράξη, χωρίς κυρώσεις για… παραπλανητικές δηλώσεις, καθιστώντας τα στοιχεία των δηλωθέντων άκρως αναξιόπιστα και συχνά μη ρεαλιστικα. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ λίγοι πόροι για τον έλεγχο των δηλώσεων, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εμπιστεύεται κανείς τα υποβαλλόμενα στοιχεία.
Δεδομένου αυτών των περιορισμών του μητρώου, τα στοιχεία της ΕΕ για τις δαπάνες της Μπάγιερ και της Μονσάντο αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με την Open Secrets, οι δαπάνες πολιτικών πιέσεων της Monsanto στις ΗΠΑ το 2015, ανήλθαν περίπου σε 4.3 εκ. δολλάρια, αλλά η εταιρεία όμως δήλωσε μόνο €400.000 στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Η κατάσταση μοιάζει παρόμοια και για την Bayer. Αν και η εταιρεία κήρυξε 7.7 εκ δολλάρια για δαπάνες για το 2015 προς την ΗΠΑ, προς τις αρχές της ΕΕ, δήλωσε μόλις περι τα 2 εκ. ευρώ.
Οι τεραστίου διαστάσεως διαφορετικές δηλώσεις, καθιστούν πολύ δύσκολο για κάποιον, να πιστέψει ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή, ιδίως αν ληφθεί υπόψην ότι η αγορά της ΕΕ με εμπορικούς όρους, είναι μεγαλύτερη από την αγορά των ΗΠΑ. Οι δηλωμένες λοιπόν δαπάνες της Μπάγιερ και της Μονσάντο μαζί, για το 2015 και μόνο, ανέρχονται σε τουλάχιστον 13.5 εκ. ευρώ. Ακόμη και αυτό το πόσο όμως, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται τις μετρητοίς.
Εκτός από τους εσωτερικούς λομπίστες που προσπαθούν να επηρεάσουν άμεσα τη νομοθεσία για λογαριασμό τους, η Μπάγιερ και η Μονσάντο βασίζονται και σε άλλες στρατηγικές λόμπι για να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Εταιρείες δημοσίων σχέσεων, επαγγελματικές ενώσεις, δεξαμενές σκέψεως, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες προστασίας προϊόντος και σύμβούλοι λομπιστών είναι μεταξύ άλλων, οι τρόποι που χρησιμοποιούνται από αυτές τις εταιρίες, ώστε να ισχυροποιηθούν οι θέσεις τους, να προωθηθούν μελέτες υπέρ των επιχειρήσεων τους, κ.λ.π.
Οι εταιρείες αυτές πληρώνονται γενναιόδωρες αμοιβές από την Μπάγιερ και τη Μονσάντο, ώστε να δημιουργήσουν για παράδειγμα μια καθοδηγούμενη βιομηχανική ομάδα από το μηδέν. Ένα παράδειγμα είναι η Task Force Glyphosate, η οποία διοικείται από την Hume Brophy για την Μονσάτο.
Δεν υπάρχει ακριβείς τρόπος να γνωρίζουμε τα ποσά που δαπανήθηκαν κάθε χρόνο από την Μπάγιερ και τη Μονσάντο για να προσλάβουν λομπίστες – κατά πάσα πιθανότητα το ποσό αυτό είναι αρκετά τεράστιο.

3. Μπλεγμένοι στα δίκτυα των λομπιστώνΟι εταιρίες της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως η Μονσάντο και η Μπάγιερ, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο από ανθρώπους που ασκούν τεράστια επιρροή, ώστε να κάμψουν τη νομοθεσία της ΕΕ και τα πρότυπα ασφαλείας, προς όφελός τους. Οι δραστηριότητες των λόμπιστών για λογαριασμό τους, συντονίζεται από ενώσεις λόμπι οργανωμένες σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Στις Βρυξέλλες, η Μονσάντο και η Μπάγιερ εκπροσωπούνται από το λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπόρων (ESA), το λόμπι φυτοφαρμάκων Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA), το λόμπι της βιοτεχνολογίας EuropaBio και το λόμπι CEFIC. Το CEFIC από μόνο του απασχολεί περίπου 135 υπαλλήλους και έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 40 εκ. ευρώ, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο λόμπι στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Επιπλέον, παίρνουν εξειδικευμένη υποστήριξη από εταιρείες συμβούλων-λόμπι και δικηγορικά γραφεία, όπως Fleishman Hillard, Weber Shandwick, FTI Consulting, Hume Brophy, Hill & Knowlton και Burson-Marsteller. Η «Task Force Glyphosate», με επικεφαλής την Monsanto (που διευθύνεται από την Hume Brophy), αποφασίζει για την παράταση, της άδειας κυκλοφορίας ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate.
Τόσο η Μονσάντο όσο και η Μπάγιερ είναι μέλη μιας βιομηχανίας που χρηματοδοτείται από επιστήμονικά προγράμματα και ινστιτούτα, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI), ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικοτοξικολογίας και Τοξικολογίας Χημικών Ουσιών (ECETOC), που έχουν ως στόχο να παραποιήσουν τον τρόπο που εγκρίνονται τα προϊόντα, προς όφελος του κλάδου τους. «Εταιρείες αμυντικών προϊόντων», όπως η Exponent και η Gradient Corp, παρομοίως πληρώνουν επιστήμονες να επιλέξουν επιλεκτικά μελέτες που είναι προς το συμφέρον των πελατών τους, και να κριτικάρουν ανεξάρτητες μελέτες που στρέφονται εναντίων τους. Μοσάντο, Μπάγιερ, CEFIC και ECPA, όλες έχουν κάνει χρήση τέτοιων υπηρεσιών, για να υπερασπιστούν τέτοιου είδους προϊόντα που προκαλούν καρκίνο και βλάπτουν τη γονιμότητα.

4. Ένα σύστημα τροφίμων κάτω από τον εταιρικό έλεγχοΤο σύστημα παραγωγής τροφής αναμφίβολα έχει προβλήματα. Το παρόν μοντέλο της γεωργίας και της κατανάλωσης τροφίμων της Ευρώπης, καταστρέφει τον πλανήτη και πληγώνει τους ανθρώπους .
Εταιρείες όπως η Μπάγιερ και η Μονσάντο συνεχίζουν να προωθούν ένα βιομηχανικό μοντέλο γεωργίας που καταστρέφει τα εδάφη, την ύδρευση, τις αγροτικές κοινότητες και τη βιοποικιλότητα, και έτσι σιγά σιγά μετατρέπει τη Γη σε μια έρημο. Η Μονσάντο και η Μπάγιερ είναι δύο εταιρείες με την μεγαλύτερη επιρροη στον κλάδο αυτό, και οι αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους έχουν γίνει αισθητές σε όλη την υδρόγειο.
Η συγχώνευση μεταξύ αυτών των δύο γιγάντιων αγροτικών επιχειρήσεων, θα ήταν καταστροφική για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Θα έβαζε περισσότερα φυτοφαρμάκα στα τρόφιμα και το νερό μας, θα αύξανε το ποσοστό των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο πιάτο μας και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, η συγχώνευση της Μπάγιερ με τη Μονσάντο θα μεγάλωνε τον ήδη τεράστιο εταιρικό έλεγχο των τροφίμων και των συστημάτων της γεωργίας, και θα συντρίψει τους μικρής κλίμακας και ανεξάρτητους αγρότες. Είναι αυτοί στην πραγματικότητα, και οχι οι μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Μπάγιερ και η Μονσάντο, που τροφοδοτούν την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και ως εκ τούτου, οι υπερασπιστές της τροφής.
Εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα τροφίμων απαλλαγμένο από τον έλεγχο εταιριών, που παρέχει φαγητό χωρίς φυτοφαρμάκα, εγγυάται μια αξιοπρεπή ζωή για τους μικρούς αγρότες και διασφαλίζει την κυριαρχία των τροφίμων για όλους!
Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο, έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο των αρχών. Απλά δεν είναι ασφαλές να αφήσετε τόση δύναμη στα χέρια των λίγων, ειδικά όταν αυτό επηρεάζει κάτι τόσο σημαντικό όσο το φαγητό που τρώμε.
Δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στο πιάτο μας μας! Αν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να ανατρέψουμε τις βλαβερές συνέπειες της βιομηχανικής γεωργίας στον πλανήτη μας και στο φαγητό μας, η συγχώνευση αυτή δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

5. Η συμφωνία-πακέτο κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ζιζανιοκτόνο εθισμένο στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειεςΈνα σημαντικό μέρος εμπορίου της Μπάγιερ και της Μονσάντο προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους που έχουν κατασκευαστεί για να ανέχονται τα ζιζανιοκτόνα των εταιρειών.
Η Μονσάντο ήταν η πρώτη που λανσάρισε, καλλιέργειες ανέκτικές σε ζιζανιοκτόνα από γενετικά τροποποιημένη σόγια, ποικιλίες καλαμποκιού και ελαιοκράμβης, κατασκευασμένα για να αντέχουν το τοξικό glyphosate, το πρώτο-σε-πωλήσεις ζιζανιοκτόνο της. Η Μπάγιερ παράγει και αυτή, τη δική της σειρά των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών και το ζιζανιοκτόνο ευρέως φάσματος με την ονομασία «Liberty», το οποίο περιέχει γλυφοσινικό (glufosinate) – μια ουσία πολύ παρόμοια με το glyphosate.
Για την μπορέσουν να πωλήσουν αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, οι εταιρείες ισχυρίστηκαν την μείωση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων. Ωστόσο, οι καλλιέργειες αυτές είναι ανθεκτικές σε ζιζανιοκτόνα, και σαν συνέπεια έχουν αυξημένη την χρήση των ζιζανιοκτόνων, καθώς πολλοί ζιζάνια έχουν αναπτύξει μια αντίσταση στο glyphosate. Ως εκ τούτου, οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να ψεκάζουν περισσότερο με προϊόντα, με βάση το glyphosate, καθώς και με επιπρόσθετα ζιζανιοκτόνα. Η Μονσάντο, η Μπάγιερ και άλλες μεγάλες εταιρείες γεωργικών επιχειρήσεων, έχουν αναπτύξει γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που μπορούν να αντέξουν πολλά διαφορετικά ζιζανιοκτόνα, τα οποία είναι πλέον απαραίτητα για τον έλεγχο των ζιζανίων. Αυτό σημαίνει ότι πολλά γεωργικά προϊόντα έχουν υποστεί επεξεργασία με πολλαπλά τοξικά ζιζανιοκτόνα πριν φθάσουν στους καταναλωτές.
Επίσης ιδιαίτερα προβληματική είναι, η υψηλή τιμή και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας γενετικών τροποποιημένων καλλιεργειών, οι οποίες αναγκάζουν τους αγρότες να αγοράσουν ακριβά σπόρους εκ νέου κάθε καινούργια εποχή. Αλλά υπάρχουν όλο και λιγότερες εναλλακτικές λύσεις, μιας και τα μονοπώλια των μεγάλων επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων όπως η Μονσάντο, η Μπάγιερ, η Syngenta, η Dow και DuPont, καθιστούν όλο και πιο δύσκολο στους αγρότες να επιλέξουν μη γενετικα τροποποιημένους ή και μη κατοχυρωμένους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σπόρους. Συγχωνεύσεις τέτοιου είδους εταιρειών, χρησιμεύουν μόνο για να παγιδεύσουν τους αγρότες στην εξάρτηση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το glyphosate είναι μια πιθανή αιτία του καρκίνου στον άνθρωπο. Παρόλο που αυτή και μόνο η εκτίμηση θα έπρέπε να απαγόρευσει την ουσία στην ΕΕ, η Μπάγιερ, ζήτησε μια εξαίρεση για τα εξαιρετικά τοξικά ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate, για εμπορικούς λόγους.

6. Η εργαλειοθήκη του λόμπι…ΜπαγιΣάντοΗ Μονσάντο και η Μπάγιερ χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών κινήσεων για να μανουβράρουν την ρύθμιση των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, υπέρ τους. Από την άμεση άσκηση πιέσεων, την παροχή δημοσίων σχέσεων, εώς και βιομηχανική παρακολούθηση της επιστήμονικής έρευνας – κανένα εργαλείο δεν φαίνεται αρκετά ανήθικο, για τους δύο αυτούς γίγαντες της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων .
Εκτός από το να ενώνουν τις δυνάμεις τους με παρόμοιες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, και η Bayer και η Monsanto πληρώνουν τεράστια ποσά σε εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων, λόμπι και δικηγορικά γραφεία κάθε χρόνο για να ενισχύσουν τη διαδικασία επιρροής και συνδιαμόρφωσης και να ωθήσουν, από εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τη βιομηχανία τους, μέχρι και πολιτικές προτάσεις. Αλλά η άσκηση πιέσεων τους πηγαίνει ακόμη παρά πέρα. Πολλές συμβουλευτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαθέτουν αρκετούς εκπροσώπους της βιομηχανίας και έτσι μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές προτάσεις από την αρχή.
Οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων των εταιρειών κάνουν το καθήκον τους για να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες γύρω από τα ζιζανιοκτόνα. Κακολογούν επιθετικά τους κριτικούς, παρουσιάζουν ως απώτερο στόχο του κλάδου, «τη σίτιση του κόσμου», και προσπαθήσουν να προωθήσουν την φήμη, ότι ο κλάδος τους καινοτομεί και προωθεί την ενδυνάμωση των αγροτών. Ακόμη πιο απαίσιο όμως είναι ότι, η Μπάγιερ και η Μονσάντο, επιλέγουν επιστημονικές έρευνες για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Οι παραγωγοί των εντομοκτόνων παρακολουθούν δημόσιες και ιδιωτικές έρευνες, χρηματοδοτούν επιστήμονες να επαναλάβουν τα μηνύματά τους ως ανεξάρτητες φωνές, και προσλαμβάνουν εταιρίες να δημοσιεύουν μελέτες που δημιουργούν αμφιβολίες για τις ανεξάρτητες έρευνες.



greecedailynews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου