Τα τρυφερά κολοκυθάκια βρίσκονται μόνιμα στον κήπο μας -τουλάχιστον το μισό χρόνο- και χρησιμεύουν ως λύση σε κάθε περίπτωση:
θέλεις να φας κάτι ελαφρύ γιατί θα βγεις το βράδυ, τα κάνεις αχνιστά ή βραστά με λαδολέμονο -μην ξεχνάμε ότι έχουν μόλις 40 θερμίδες ανά 100 γρ.- έρχεται απρόβλεπτα επισκέπτης, βάζεις μια τηγανιά, θέλεις ένα γρήγορο αλλά ξεχωριστό πιάτο για το βράδυ, τα κάνεις σάλτσα για μακαρονάδα, έχεις όρεξη για μπελαλίδικη μαγειρική και πλούσιο πιάτο, τα γεμίζεις με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο.
Το τρυφερό, μικρό ή μεγάλο κολοκυθάκι έχει απίστευτη ευελιξία στην κουζίνα, είναι ελαφρύ και αποκτά το ενδιαφέρον που θα του δώσει η συνταγή.
Εκτός από αχνιστά, τα τρυφερά γίνονται ωμή σαλάτα μ’ ένα ντιπ γιαουρτιού ή ένα ντρέσινγκ λαδολέμονου με σκόρδο ή δυόσμο. Για ένα τραπέζι μεζέδων τηγανίζονται αλευρωμένα ή μη, λεπτοκομμένα σε φέτες ή σε σπιρτάκια και δεν ρουφούν το λάδι σαν τη μελιτζάνα. Ψήνονται στη σχάρα αλειμμένα με λάδι και σκόρδο. Γίνονται εξαιρετικά “παπουτσάκια”, πιο ελαφριά από της μελιτζάνας. Τα πιο μεγάλα, γεμίζονται για την κατσαρόλα με αρωματικά και ρύζι, για ένα κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό φαγητό. Με δυο τριμμένα κολοκυθάκια φτιάχνεις εξαιρετικό veg ριζότο ή τα προσθέτεις σοταρισμένα με σκόρδο στα βρασμένα ζυμαρικά σου. Ας τα ανακατέψουμε με τρυφερά κρεμμυδάκια και να φτιάξουμε ένα πανεύκολο στιφάδο.
Κολοκυθάκια Στιφάδο
Υλικά: όλα βιολογικά και τρυφερά
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι την μέση του φαγητού και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Το συνοδεύουμε είτε με ρύζι είτε με ζυμαρικά και σίγουρα με Ζωντανό Ψωμί.
θέλεις να φας κάτι ελαφρύ γιατί θα βγεις το βράδυ, τα κάνεις αχνιστά ή βραστά με λαδολέμονο -μην ξεχνάμε ότι έχουν μόλις 40 θερμίδες ανά 100 γρ.- έρχεται απρόβλεπτα επισκέπτης, βάζεις μια τηγανιά, θέλεις ένα γρήγορο αλλά ξεχωριστό πιάτο για το βράδυ, τα κάνεις σάλτσα για μακαρονάδα, έχεις όρεξη για μπελαλίδικη μαγειρική και πλούσιο πιάτο, τα γεμίζεις με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο.
Το τρυφερό, μικρό ή μεγάλο κολοκυθάκι έχει απίστευτη ευελιξία στην κουζίνα, είναι ελαφρύ και αποκτά το ενδιαφέρον που θα του δώσει η συνταγή.
Εκτός από αχνιστά, τα τρυφερά γίνονται ωμή σαλάτα μ’ ένα ντιπ γιαουρτιού ή ένα ντρέσινγκ λαδολέμονου με σκόρδο ή δυόσμο. Για ένα τραπέζι μεζέδων τηγανίζονται αλευρωμένα ή μη, λεπτοκομμένα σε φέτες ή σε σπιρτάκια και δεν ρουφούν το λάδι σαν τη μελιτζάνα. Ψήνονται στη σχάρα αλειμμένα με λάδι και σκόρδο. Γίνονται εξαιρετικά “παπουτσάκια”, πιο ελαφριά από της μελιτζάνας. Τα πιο μεγάλα, γεμίζονται για την κατσαρόλα με αρωματικά και ρύζι, για ένα κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό φαγητό. Με δυο τριμμένα κολοκυθάκια φτιάχνεις εξαιρετικό veg ριζότο ή τα προσθέτεις σοταρισμένα με σκόρδο στα βρασμένα ζυμαρικά σου. Ας τα ανακατέψουμε με τρυφερά κρεμμυδάκια και να φτιάξουμε ένα πανεύκολο στιφάδο.
Κολοκυθάκια Στιφάδο
Υλικά: όλα βιολογικά και τρυφερά
- 1 ½ κιλό πολύ μικρά κολοκυθάκια ολόκληρα με τον ανθό τους
- 1 φλυντζάνι κουκιά φρέσκα (εναλλακτικά αρακά φρέσκο και ποτέ κατεψυγμένο)
- 15 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 2-3 φύλλα φασκόμηλο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ξίδι
- ½ κιλό φρέσκες ντομάτες ψιλ/νες
- 1 κουταλία ντοματοπολτό
- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι την μέση του φαγητού και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Το συνοδεύουμε είτε με ρύζι είτε με ζυμαρικά και σίγουρα με Ζωντανό Ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου