Όταν οι συγκάτοικοι μια πολυκατοικίας φτάνουν στα δικαστήρια και ο πρόεδρος της έδρας αναφωνεί "Καλά στερνά", τότε έχουμε μπει στη ζώνη του λυκόφωτος. Μια αυτοψία στις δικαστικές αίθουσες που μετατρέπονται σε... γήπεδο αντιδικίας με αφορμή τα κοινόχρηστα
Ένα πατέρας που κλείδωσε την ίδια του την κόρη έξω από το σπίτι της, ένας πωλητής κουλουριών που αποφάσισε να "σπάσει" πλάκα, ένας κύριος που αντιδρά...στο διαζύγιο των γειτόνων του. Ιστορίες απόλυτης τρέλας. Οικογενειακές, φιλικές, ακόμη και μεταξύ αγνώστων. Τις δένει όμως, ένα πράγμα. Η συγκατοίκηση στην ίδια πολυκατοικία. Κι όταν η σχέση δεν... τραβάει, τότε το λόγο έχουν τα δικαστήρια.
Ασφυκτικά γεμάτη είναι η αίθουσα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στην οποία δύο φορές την εβδομάδα καταφθάνουν δεκάδες "συγκάτοικοι", οι οποίοι συνήθως είναι στα μαχαίρια και χρειάζονται τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. Τα απλήρωτα κοινόχρηστα είναι ίσως ο συνηθέστερος τρόπος για να διατηρηθεί ο «ενδοοικογενειακός» καβγάς, φαίνεται όμως πως δεν είναι ο μόνος.
Οι υποθέσεις που αφορούν διαφορές κοινοχρήστων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Πλέον δύο ημέρες κάθε βδομάδα -από μία που ήταν στο παρελθόν- το δικαστήριο συνεδριάζει μόνο για να λύσει διαφορές κοινοχρήστων, ενώ σε κάθε πινάκιο αριθμούνται τουλάχιστον 30 υποθέσεις. Το "γήπεδο" είναι η δικαστική αίθουσα και ρόλο του διαιτητή αναλαμβάνει ένας πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει κατά τη συζήτηση, να βρει τη χρυσή τομή – αν και όπου αυτή υπάρχει.
Πατέρας κατά κόρης
Βέβαια, υπάρχουν ουκ ολίγες φορές που ακόμη και ο δικαστής αναφωνεί: «βγάλτε τα μάτια σας. Σαν μωρά κάνετε!», όταν πια ακόμη και οι συνήγοροι μπαίνουν στο χορό των καβγάδων. Αυτό συνέβη στην 15ετη διαμάχη μεταξύ ενός 90χρονου πατέρα και της κόρης του, με αφορμή τις... κοινόχρηστες δαπάνες. Βρέθηκαν στα δικαστήρια, αφού ο υπερήλικος πατέρας αρνείται να δώσει τα κλειδιά της εισόδου της οικοδομής στην ίδια του την κόρη, με αποτέλεσμα εκείνη, ιδιοκτήτρια δύο ημιτελών διαμερισμάτων, να μένει με τον άνδρα της στο νοίκι.
Μάλιστα, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν εκδοθεί, με τα οποία υποχρεούται να παραδώσει τα κλειδιά, αρνείται, ενώ –όπως κατέθεσε ο σύζυγος της κόρης- υπήρξε φορά που κάλεσε την αστυνομία γιατί…κατόρθωσαν να μπουν στο διαμέρισμα!
-Πατέρας: Δεν μας έχει δώσει χρήματα για τη γκαραζόπορτα.
-Πρόεδρος: Βγάλτε τα μάτια σας. Σαν μωρά κάνετε!
-Συνήγορος: Κυρία πρόεδρε, με είπε ηλίθια πριν λίγο.
-Πρόεδρος: Καλά στερνά! Επειδή δεν πληρώνει τις κοινόχρηστες δαπάνες, δεν της δίνετε τα κλειδιά; Δεν θα έπρεπε να συμβουλεύατε τα παιδιά σας να μην πηγαίνουν στα δικαστήρια;
-Πατέρας: Μου έριξαν το προσκλητήριο του γάμου στο γραμματοκιβώτιο Δεν χτύπησαν καν την πόρτα να μου το πούνε…
-Πρόεδρος (στην κόρη): Αυτά πληρώνετε τώρα..
-Πατέρας: Το διαμέρισμα είναι δικό της, αλλά της το έγραψα εγώ. Είναι τοκογλύφοι και θέλουν να το πουλήσουν.
-Πρόεδρος: Δικαίωμά της δεν είναι;
-Πατέρας: Ναι, αλλά δεν πληρώνει τα έξοδα. Να χύσω τον ιδρώτα μου, να φτύσω αίμα να κτίσω το σπίτι και να το πουλήσουν; Δεν τους δίνω τα κλειδιά, δεν έχω εμπιστοσύνη στον κύριο!
-Πρόεδρος: Το γαμπρό σας λέτε κύριο; Κάντε του ένα εγγόνι και όλα θα πάνε καλά… Συγχαρητήρια ωραία οικογένεια κάνατε! Που είστε όλοι στα δικαστήρια...
-Πατέρας: Να έρθει να καθίσει στο σπίτι που της έγραψα!
-Πρόεδρος: Τι είναι αυτά τα πράγματα; Θέλει να κάνει τη ζωή της! Παντρεύτηκε και αποφάσισε να κάνει της ζωή της. Δώστε τα κλειδιά που δικαιούται!
Ο κουλουρτζής που έσπαγε... πλάκα
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που απ’ ότι φαίνεται, απλά θέλουν να κάνουν την "πλάκα" τους, ακόμη κι αν αυτό κοστίζει περίπου 1500 ευρώ. Αυτή είναι η περίπτωση… κουλουρτζή στην Αθήνα, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια έχει σταματήσει να καταβάλει τα κοινόχρηστα.
-Πρόεδρος: Ίσως είναι η εποχή δύσκολη…
-Μάρτυρας (διαχειριστής): Έχει χρήματα κύριε πρόεδρε, απλά είναι δύστροπος. Έχει χαρτοφυλάκιο 60 εκατ. ευρώ! Μου έχει δείξει ο ίδιος τα χαρτιά. Έχει ημερομίσθιο 2000 ευρώ γιατί είναι σε κεντρικό σημείο…
-Πρόεδρος: Τώρα με την κρίση, τα κουλούρια πρέπει να έχουν γίνουν ανάρπαστα!
-Μάρτυρας: Επειδή έχει χρήματα, κάνει πλάκα, γιατί είναι και μεγάλος σε ηλικία. Δεν έχει εκφράσει παράπονο. Μάλιστα, στην προηγούμενη διαχείριση που ήταν γυναίκα, έδινε περισσότερα από όσα όφειλε!
-Πρόεδρος: Να βάλετε τότε γυναίκα και κατά προτίμηση, νεότερη!
Σε ένα διαζύγιο το λόγο έχει το ζευγάρι. Αν θα προσπαθήσει να επιβιώσει η σχέση του, αν θα αποφασίσει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Υπάρχουν όμως, φορές, που …οι γείτονες έχουν άλλη άποψη και το δείχνουν.
Έτσι και ο Κ.Δ., ο οποίος είδε τους γείτονές του να αντιδρούν στο χωρισμό του, καταλαμβάνοντας …τις θέσεις στάθμευσης. Όπως κατέθεσε ο ανιψιός του, η διένεξη ξεκίνησε όταν άρχισαν να βάζουν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο του θείου του, με αποτέλεσμα να προσφύγει στα δικαστήρια.
-Μάρτυρας: Εκείνη την περίοδο έπαιρνε διαζύγιο. Η θεία μου έφυγε από το σπίτι και όλα αυτά τα έκαναν για συμπαράσταση
-Πρόεδρος: Τόσες θέσεις στάθμευσης και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη; Μιλάμε για τα δευτέρα αυτοκίνητα, γιατί για τα πρώτα έχουν όλοι. Ευτυχώς που ήρθε η κρίση και δεν τα κινούμε πολύ και μειώθηκαν οι τσακωμοί!
-Συνήγορος: Δηλαδή, οι άλλοι ιδιοκτήτες αντέπραξαν στο διαζυγίων των θείων σας;
-Μάρτυρας: Αυτό μου είπε ο θείος μου.
-Συνήγορος: Η ουσία είναι ότι παραβιάστηκαν οι θέσεις.
-Πρόεδρος: Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει συνεννόηση...
Ο δικαστικός λειτουργός που «χρεώνεται» να επιλύσει αυτές τις διαφορές, πρέπει να είναι ειδικός στα χιλιοστά των διαμερισμάτων, τον τρόπο που κατανέμονται οι δαπάνες των κοινόχρηστων χώρων, αλλά κυρίως να έχει γνώσεις ψυχολογίας. Πώς αλλιώς, θα διαγνώσει για ποιο λόγο μία ιδιοκτήτρια επί οκτώ μήνες δεν κατέβαλε τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, αλλά μετά την αποχώρηση της διαχειρίστριας πλήρωνε μόνη της το συνεργείο καθαρισμού;
"Είναι η μόνη που δεν πλήρωνε. Όλα την ενοχλούν. Μέχρι και δικηγόρο έχει φέρει σε γενική συνέλευση. Ποτέ δεν κατάλαβα ποια ήταν η διαφωνία της. Παραπονιόταν γιατί μένει στο ρετιρέ και δεν θερμαινόταν καλά, οπότε σταμάτησε να πληρώνει. Μια φορά μου είπε: 'Η λάμπα της εισόδου είναι ακριβή και δεν πρέπει να ανάβει το βράδυ'. Ας μην πληρώσει τις ειδικές δαπάνες, μόνο τα βασικά για να έχουμε κάποια χρήματα", κατέθεσε η τέως διαχειρίστρια της πολυκατοικίας, η οποία δεν κατοικεί εκεί, αλλά εξαναγκάστηκε να αναλάβει, όταν η εταιρία διαχείρισης αποχώρησε λόγω των… παρενοχλήσεων που δεχόταν.
Τι απάντησε για τις οφειλές περίπου 600 ευρώ, η γηραιά κυρία; «Δεν μου έδειχνε τις αποδείξεις. Πλήρωνα χιλιάρικα ολόκληρα, χωρίς να έχω αποδείξεις. Αγανάκτησα πια και δεν πλήρωνα».
-Πρόεδρος: Τη θέρμανση; Γιατί δεν την πληρώνετε;
-Εναγόμενη: Την αμφισβητώ. Θέλω να πληρώσω μόνο ότι υπάρχει σε απόδειξη και τιμολόγιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου