Οι διαστάσεις μιας εκτυπωμένης εικόνας, ως γνωστόν, μετριούνται σε εκατοστά. Τα συνήθη μεγέθη είναι 10 Χ 15, 13 Χ 18, 15 Χ 21, 20 Χ 30 κλπ.
Η ψηφιακή φωτογραφία έχει και αυτή διαστάσεις, όχι όμως σε εκατοστά αλλά σε εικονοστοιχεία – πιο γνωστά ως pixels.
Τι είναι το pixel
Ένα pixel είναι μια και μόνη ψηφίδα μέσα σε ένα σύνολο εκατομμυρίων, από τις οποίες αποτελείται κάθε ψηφιακή φωτογραφία.
Δες σε μεγέθυνση ένα τμήμα μιας ψηφιακής εικόνας, για να πάρεις μια γεύση.
Από πόσα pixels λοιπόν αποτελείται μια ψηφιακή εικόνα; Εξαρτάται από το μέσο που τη δημιούργησε (φωτογραφική μηχανή, σαρωτής κλπ). Είναι αυτό που συχνά διαβάζουμε στις προδιαγραφές π.χ. μιας φωτογραφικής μηχανής, ότι έχει ανάλυση 16 megapixels. Αυτό σημαίνει ότι το αρχείο που θα μας δώσει θα αποτελείται συνολικά από 16 εκατομμύρια pixels (1 megapixel = 1.000.000 pixels). Δηλαδή θα είναι ένα ψηφιδωτό από περίπου 16 εκατομμύρια ψηφίδες.
Οι διαστάσεις αυτής της εικόνας θα είναι π.χ. 4608 Χ 3456 pixels, που μας δίνουν εμβαδόν (μήκος Χ πλάτος) = 15.925.248 pixels – στρογγυλοποιώντας τον αριθμό φτάνουμε στα 16 εκατομμύρια.
Πώς θα βρίσκεις το πραγματικό μέγεθος μιας εικόνας
Δικαιολογημένα θα απορείς πώς θα βρίσκεις, τελικά, το πραγματικό μέγεθος μιας ψηφιακής εικόνας. Όποια φωτογραφία και να δούμε στον υπολογιστή (τραβηγμένη είτε από φωτογραφική είτε από κινητό), χωράει μια χαρά στην οθόνη. Η οθόνη του υπολογιστή μας έχει κι αυτή συγκεκριμένη ανάλυση και μέγεθος (μήκος Χ πλάτος ή ύψος, αν προτιμάς) σε pixels, ανάλογα με την ηλικία της και το μέγεθός της. Χονδρικά αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο υψηλότερη ανάλυση έχει.
Μια παλιά οθόνη 17 ιντσών έχει μήκος 1280 pixels X ύψος 1024 pixels. Μια σύγχρονη οθόνη 22 ιντσών έχει μήκος 1920 pixels Χ ύψος 1080 pixels. Αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφία του παραδείγματός μας με μήκος 4608 pixels στην πραγματικότητα δεν χωράει ούτε στη μια ούτε στην άλλη οθόνη, αφού είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Και τότε εμείς πώς τη βλέπουμε ολόκληρη; Η απάντηση είναι ότι το πρόγραμμα που προβάλλει τις φωτογραφίες φροντίζει πάντα να τις προσαρμόζει στο μέγεθος της οθόνης μας.
Αν θέλεις λοιπόν να δεις το πλήρες μέγεθος μιας εικόνας, θα αναζητήσεις το ανάλογο χειριστήριο («Προβολή: 100%» ή κάτι παρόμοιο). Τότε και μόνο θα εμφανιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου