Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 07, 2023

Σαν να είσαι σε νησί: Το παραθαλάσσιο όνειρο με τα τιρκουάζ νερά που θα σε κάνει να ψηφίσεις… ηπειρωτική Ελλάδα

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας συγκαταλέγεται

στους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως για καλοκαιρινές διακοπές, είναι αδιαμφισβήτητα τα αμέτρητα και πλούσια σε φυσική ομορφιά νησιά της. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας υπάρχουν πανέμορφα μέρη και στο ηπειρωτικό μέρος της, τα οποία θυμίζουν περισσότερο νησί και αποτελούν άκρως δελεαστική επιλογή για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις.


Η Πάργα, στην περιοχή της Πρέβεζα, είναι ένα από αυτά τα μέρη. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα μέρος που θα μπορούσε κάποιος να πει πως κατά λάθος βρίσκεται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Πράγματι, ο επισκέπτης μένει έκπληκτος με το που δει μπροστά του την Πάργα, αφού η απότομη εναλλαγή χρωμάτων αλλά και σκηνοθεσίας, είναι ιδιαίτερα έντονες. Ενώ γνωρίζεις πως βρίσκεσαι στην ηπειρωτική χώρα, ξαφνικά αισθάνεσαι πως η σελίδα άλλαξε και πέρασες σε κάποιο νησί.


Το κάστρο δεσπόζει στο αριστερό άκρο του κόλπου της Πάργας, με τα γαλαζοπράσινα νερά, στην είσοδο του οποίου ξεχωρίζει το νησάκι της Παναγίας, το οποίο είναι προσβάσιμο ακόμα και με θαλάσσιο ποδήλατο! Την ίδια στιγμή στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ένα καταπράσινο βουνό στο οποίο βρίσκονται αμέτρητες ελιές.


Ιστορία

Όπως ήδη είπαμε, στην Πάργα υπάρχει ένα ιδιαίτερης αισθητικής κάστρο, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των Ενετών, όπου το οικοδόμησαν ώστε να αντέχει τις διαρκείς επιθέσεις των Τούρκων.



Στα τέλη του 18ου αιώνα όταν η Βενετία διαλύθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα, η περιοχή της Πάργας αποτελούσε σημαντικό εμπορικό σταθμό αλλά και φρούριο στρατηγικής σημασίας για τους Ενετούς στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.



Στη συνέχεια, σειρά είχαν για λίγο οι Γάλλοι, ύστερα οι Ρώσοι ενώ τελευταίοι ιδιοκτήτες ήταν οι Άγγλοι, που λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση, την πούλησαν στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Ήταν ακριβώς τότε που οι ντόπιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να μετακινηθούν στην Κέρκυρα, έως ότου επιστρέψουν ελεύθεροι πλέον με την ενσωμάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.


Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει, λόγω όλων αυτών των ιστορικών καταβολών, η περιοχή έχει επηρεαστεί έντονα κυρίως από την Ιταλία αλλά και τη Γαλλία, στοιχείο ιδιαίτερα αισθητό. Must-visit παραλίες 

Παρόλο που δεν πρόκειται για νησί, η παραλία του Βάλτου που απέχει κάτι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από το κέντρο, θα σας αποζημιώσει καθώς διαθέτει πληθώρα εστιατορίων, cafe αλλά και καταλυμάτων. Μια άλλη εξίσου καλή πρόταση μπορεί να είναι η παραλία του Λύχνου, λίγο πιο μακρυά, αφού απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο. Το συγκεκριμένο σημείο, είναι γνωστό για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Και στις δυο παραλίες, πάντως, υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Για όσους, ωστόσο, είvαι είναι λάτρεις των περισσότερο ήσυχων καταστάσεων, ιδανική επιλογή είναι η παραλία Μικρή Ακρογιαλιά. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα μέρος το οποίο μοιάζει πολύ σε νησί και αυτό, συνδυαζόμενο με την παραλιακή βόλτα και τις πολλές επιλογές σε μαγαζιά, είναι ένα στοιχείο το οποίο σίγουρα θα σας κάνει να μη θέλετε να φύγετε.

Όπως είναι λογικό, το καλοκαίρι συρρέει ο περισσότερος κόσμος με την κορύφωση, όπως και στα περισσότερα νησιά, στις 15 Αυγούστου. Γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις νωρίς την κράτησή σου…

Πώς θα πάτε
Οδικώς:


Η Πάργα απέχει 33 χιλιόμετρα από την έξοδο «Βασιλικός» της Εγνατίας Οδού που εκτείνεται από τα σύνορα με την Τουρκία μέχρι την Ηγουμενίτσα και μόλις 10 χιλιόμετρα από έξοδο του επαρχιακού δικτύου Αθήνα – Ηγουμενίτσα.

Ακτοπλοϊκώς:

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Πάργα και έχει σύνδεση με την Κέρκυρα.

Ακόμα το σκέφτεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου