Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 26, 2018

Αμαλία Μεγαπάνου: Όταν η καλλονή σύζυγος του Κ. Καραμανλή έτρωγε τασάκια στο κεφάλι από τον νευρικό Εθνάρχη & άκουγε αβρότητες "σκάσε Αμαλία"! (Φωτό)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ποια είναι η Αμαλία Μεγαπάνου Κανελοπούλου μοναδική σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ζήτησε διαζύγιο στις 7/12/1970 στο Παρίσι!




Πρόκειται ίσως για την κομψότερη γυναίκα που πέρασε ποτέ από πλευρό έλληνα πολιτικού. Ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία απετέλεσε ένα από τα σκαλοπάτια επάνω στα οποία πάτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως λένε κάποιοι, όσο ακόμη ήταν στα πρώτα πολιτικά βήματά του.

Η καταγωγή της βεβαίως είναι από την Πάτρα, όπως άλλωστε και του Κανελλόπουλου. Κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άφησε να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μέρος του ταμπεραμέντου της και φυσικά φρόντιζε πάντα να εντυπωσιάζει με τις κομψές εμφανίσεις της τις ομηγύρεις των events στα οποία παρευρίσκετο το ζεύγος Αμαλίας-Κωνσταντίνου.

Τα μαλλιά της ήταν τις περισσότερες φορές μαζεμένα σε περίτεχνα, πάντως χαλαρά σινιόν και στολισμένα με στρας μπαρέτες και τσιμπιδάκια. Το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό, το χαμόγελό της κάπως σφιγμένο και το βλέμμα της βαθύ. Τα φορέματά της έφεραν πάντα την υπογραφή των μεγαλύτερων και γνωστότερων ελλήνων και ξένων σχεδιαστών της εποχής.



Γενικότερα η Αμαλία Καραμανλή συγκέντρωνε στο πρόσωπό της τη συμπάθεια των περισσοτέρων κοσμικών και μη της εποχής. Ο δυναμικός χαρακτήρας της ήταν γνωστός τοις πάσι και υπογραμμιζόταν πάντα από το σταθερό περπάτημά της πάνω σε ψηλά τακούνια στιλέτο με αέρα αποφασιστικό. Αυτό τον αέρα, από ό,τι λέγεται, τον διατηρούσε και εν οίκω, στο διαμέρισμα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου πέρασε αρκετό καιρό μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο.
Αν και οι γείτονές τους από εκείνα τα χρόνια ακόμη θυμούνται τον ήχο από τα τασάκια καθώς εκείνα εκτοξεύονταν από τον νευρικό πολιτικό με τελικό προορισμό τους τους τοίχους και ενδιάμεσο τόσο την Αμαλία όσο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος συχνά πέρναγε τα απογεύματά του εκεί. Τελικά ένα πρωί του 1972 η Αμαλία Καραμανλή αποφάσισε να θέσει τέρμα σε όλη αυτή την «κωμωδία», φόρεσε ένα από τα εντυπωσιακά καπελάκια της και ζήτησε από τον μεγάλο και τρανό πια σύζυγό της διαζύγιο. Το πήρε, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων «αινιγματικού» περιεχομένου και ξαναπαντρεύτηκε τον μαιευτήρα κ. Μεγαπάνο, δημοσιεύει το ΒΗΜΑ.



ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Το περίφημο «σκάσε, Αμαλία» που ξεστόμισε ο πρόεδρος ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο. Η «προσφώνηση» ακούστηκε για κακή του τύχη από το μικρόφωνο



Who is Who

Αυτή η καλλονή η Αμαλία Μεγαπάνου - Κανελλοπούλου πρώην Καραμανλή ζήτησε διαζύγιο από τον Εθνάρχη & έγινε συγγραφέας - Η Αμαλία το γένος Κανελλοπούλου (1929) υπήρξε σύζυγος Πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Αμαλία τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλης".



Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.

Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα Ι - Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981,
Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα ΙΙ - Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981,
Το παιδί της μάνας μου, Libro, 1982,
Κεντήματα, Μουσείο Μπενάκη, 1983,





Η ξύπνια χελώνα, Libro, 1983,
Φιλαρέτης: Ελπινίκη, Libro, 1986,
Διάλογος με την Άννα, Libro, 1988,
Έκτωρ, Libro, 1989,
Η γκρίζα πέτρα, Libro, 1991,
Το Φιρφιρί, οι Φιρφιρογέννητοι και η μεγάλη κωπηλασία, Καστανιώτης, 1992, 960-
10 λεπτά, Libro, 1992,
Η διαφανής αμπούλα, Libro, 1993,
Το μαύρο ταξί, Libro, 1994,
Εμείς και το κουτάβι, Libro, 1994,
Σιμώνη, Γαβριηλίδης, 2004,
Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας), Μουσείο Μπενάκη, 2006,




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου