Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 10, 2018

Πώς θα μας έβλεπε ένας αρχαίος Αθηναίος εάν μεταφερόταν στην εποχή μας;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ηλίθιους ανθρώπους. Ναι μην παρεξηγείστε, αν ένας κάτοικος της αρχαίας Αθήνας μεταφερόταν με μια χρονομηχανή στο σήμερα, θα θεωρούσε
όλους εμάς τους ανθρώπους της εποχής μας, βλάκες, ή στην καλύτερη περίπτωση “μέτρια μυαλά”.


Η ηλιθιότητα που απειλεί το ανθρώπινο είδος είναι προ των πυλών και μάλιστα σύμφωνα με επιστημονική έρευνα σταδιακά χάνουμε την εξυπνάδα και τη λογική που μας διακρίνει από τα άλλα ζώα και μετατρεπόμαστε σε... ηλίθιους. Το γιατί διαβάστε το παρακάτω


Με αργά βήματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος ρέπει προς τη βλακεία και αυτό γιατί η τεχνολογία και η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού μας εφησυχάζει με αποτέλεσμα οι νοητικές ικανότητες μας να πέφτουν. Αυτό γίνεται αργά αλλά σταθερά. Η έρευνα από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Trends in Genetics", αναφέρει μάλιστα ότι είμαστε λιγότερο έξυπνοι σε σχέση με τους αρχαίους και πλέον υπάρχει μια πτωτική τάση των νοητικών μας ικανοτήτων.


Σύμφωνα με τη μελέτη ο άνθρωπος έφτασε στο ανώτερο νοητικό του επίπεδο πριν από 2.000 – 6.000 χρόνια. Από τότε και μετά, σταδιακά, οι νοητικές του ικανότητες φθίνουν. Και αυτό όπως είπαμε οφείλεται στις ευκολίες που μας παρέχει η τεχνολογία. Ο υπεύθυνος καθηγητής της έρευνας δρ, Τζέραλντ Κράμπτρι (καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας), υποστηρίζει μάλιστα ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι, αναγκαστικά ήταν εξυπνότεροι (και μετέφεραν τα γονίδια τους στις επόμενες γενεές) διότι έπρεπε να επιβιώσουν να μάθουν να κυνηγούν, να προστατεύονται κτλ κτλ...


Σήμερα όμως οι λόγοι αυτοί δεν συντρέχουν και η εξυπνάδα αυτή που μας διέκρινε σιγά σιγά χάνεται. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρχίζουν και εμφανίζονται μεταλλάξεις στα (5.000) γονίδια που επηρεάζουν τη νοημοσύνη με αποτέλεσμα να μην γεννιόμαστε με το μυαλό των προγόνων μας. Μάλιστα η αρχή της πτώσης της νόησης και η αυγή της... βλακείας σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας έγινε όταν ο άνθρωπος σταμάτησε να κυνηγά και ασχολήθηκε με τη γεωργία.


Ο ίδιος μάλιστα δεν διστάζει να στοιχηματίσει πως: “αν ένας μέσος πολίτης της αρχαίας Αθήνας εμφανιζόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, το μυαλό του θα ξεχώριζε και θα τον θεωρούσαμε ιδιοφυΐα, αφού θα είχε πολύ καλή μνήμη, μια ευρεία γκάμα ιδεών και μια ξεκάθαρη άποψη για τα σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τον άνθρωπο του σήμερα”


Ο ίδιος προσδιόρισε κιόλας πότε θα γίνει η επόμενη πτώση της νοητικής μας ικανότητας. Σε 120 γενιές ή σε 3.000 χρόνια τα γονίδια της νόησης θα υποστούν άλλες 2 μεταλλάξεις και θα κυλήσουμε περισσότερο στην βλακεία. Πάντως διάφοροι άλλοι επιστήμονες μετά τη δημοσίευση αντιτάσσουν πως πρόκειται μόνο για υποθέσεις με ελάχιστα στοιχεία και δεδομένα και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.



iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου