Πολλοί άνθρωποι είναι “100% ομοφυλόφιλοι” και ελκύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά μόνο από άτομα του ίδιου φύλου. Άλλοι είναι “100% ετεροφυλόφιλοι” και ελκύονται μόνο από άτομα του αντιθέτου φύλου. Αλλά, τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους; Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν ταιριάζουν απόλυτα σε καμία από τις κατηγορίες, επειδή νιώθουν σεξουαλική και συναισθηματική έλξη για άτομα και των δύο φύλων, τουλάχιστον σε κάποιο σημείο της ζωής τους.
Η καλύτερη ορολογία για να “κατηγοριοποιήσει” κανείς αυτούς τους ανθρώπους είναι το “αμφισεξουαλικοί”, παρόλο που οι ίδιοι μπορεί να προτιμούν κάποιον άλλο όρο για τους εαυτούς τους.
Τι είναι η κλίμακα Kinsey
Οι δρ. Alfred Kinsey, δρ. Wardell Pomeroy και δρ. Clyde Martin ανέπτυξαν την “Κλίμακα Ετεροφυλοφιλίας – Ομοφυλοφιλίας”, πιο γνωστή ως “Κλίμακα Kinsey” (Kinsey Scale). Η πρώτη δημοσίευσή της έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Behavior in the Human Male το 1948. Αφορμή για την δημιουργία της ήταν το γεγονός ότι τότε είχαν προκύψει οι πρώτες σοβαρές έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι δε εντάσσονταν στην αποκλειστικά ετεροφυλόφιλη ή στην αποκλειστικά ομοφυλόφιλη κατηγορία.
Η ομάδα του δρ. Kinsey πήρε συνεντεύξεις από χιλιάδες ανθρώπους αναφορικά με την σεξουαλική τους ιστορία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά, οι σκέψεις και τα συναισθήματα προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο δεν ήταν πάντα σταθερά με το πέρασμα του χρόνου. Αντί να τοποθετήσουν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες (ετεροφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι), οι επιστήμονες επινόησαν μια κλίμακα επτά βαθμίδων. Το εύρος κυμαίνεται από 0 έως 6 με μια πρόσθετη κατηγορία “X”.
Βαθμίδα – Περιγραφή
0 – Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1 – Κυρίως ετεροφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ομοφυλόφιλος
2 – Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά περισσότερο από περιστασιακά ομοφυλόφιλος
3 – Εξίσου ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4 – Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά και περισσότερο από περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
5 – Κυρίως ομοφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
6 – Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X – Καμία κοινωνικο-σεξουαλική επαφή ή αντίδραση Κατανόηση της κλίμακας KinseyΟι άνθρωποι στο «0» επιδεικνύουν αποκλειστικά ετεροφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά, ή έλξη. Όσοι βρίσκονται στο «6» επιδεικνύουν αποκλειστικά ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, ή έλξη. Οι βαθμίδες 1-5 είναι για εκείνους που επιδεικνύουν ποικίλα επίπεδα έλξης, ή σεξουαλικής δραστηριότητας και με τα δύο φύλα. Στις αρχικές μελέτες της ομάδες του Kinsey, η κατηγορία “X” περιελάμβανε εκείνους δεν επέδειξαν καμία κοινωνικο-σεξουαλική επαφή, ή αντίδραση στις συνεντεύξεις τους. Το τεστ βαθμολόγησης για την κλίμακα Kinsey Δεν υπάρχει κάποιο επίσημο τεστ για την αξιολόγηση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου βάσει της κλίμακας Kinsey. Μπορεί να υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετά τεστ επάνω σε αυτό, αλλά κανένα δεν είναι επίσημο, αφού προϋποθέτει κατ’ ιδίαν συνέντευξη με εκπαιδευμένο ερευνητή. Η αρχική ερευνητική ομάδα του Kinsey ανέθεσε έναν αριθμό (βαθμίδα) στον κάθε συμμετέχοντα σε εκείνη την έρευνα, με βάση τις απαντήσεις που εκείνος έδωσε περιγράφοντας την ξεχωριστή, δική του σεξουαλική ιστορία. Θυμηθείτε: Το (όποιο) αποτέλεσμα προκύψει από το τεστ που θα κάνετε ΔΕΝ είναι επίσημο και ΔΕΝ αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιου είδους “διάγνωση” για την δική σας περίπτωση. Ως τεστ για την κλίμακα Kinsey, αναδεικνύει επί της ουσίας μόνο κάποιες “τάσεις” που μπορεί να χαρακτηρίζουν την σεξουαλική σας συμπεριφορά. Το πρόχειρο τεστ για την κλίμακα Kinsey
Μέσα στα τόσα τεστ που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, υπάρχει και το ακόλουθο, το οποίο βασίζεται στην αντίληψη και τις αντιδράσεις καθενός, όταν του παρουσιάζουν κάποιες… ιδιαίτερες φωτογραφίες.
Και πάλι, υπογραμμίζουμε ότι φυσικά ούτε αυτό το εντελώς πρόχειρο και αυθαίρετο τεστ δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση τη διάγνωση ενός ειδικού σεξολόγου ερευνητή, αν και εφόσον του ζητούσατε ποτέ την επαγγελματική του γνώμη για την δική σας σεξουαλική συμπεριφορά.
Κάντε το τεστ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου