Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα προειδοποίησε πως ο κόσμος έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να δράσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος ο πλανήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφικές συνέπειες».
Τώρα βέβαια το πως όρισε αυτά τα 2 χρόνια δεν το εξήγησε όπως και δεν εξήγησε για το τι περιμένει από τον κόσμο να πράξει.
Π.χ οι φτωχοί να πληρώνουν περίσσότερους «πράσινους φόρους» για το σπίτι τους, την ύπαρξή τους, τα παιδιά τους, το ηλεκτρικό τους ρεύμα και το νερό τους;
Διότι περί αυτού πρόκειται στο τέλος.
Όσο για την κλιματική αλλαγή, υπήρξε ποτέ περίοδος στην Γη που το κλίμα ήταν σταθερό;
«Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση μέχρι το 2020, κινδυνεύουμε (...) να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τα οικοσυστήματα που μας υποστηρίζουν», τόνισε ο Γκουτέρες.
Η ομιλία του Γκουτέρες στον ΟΗΕ καταγράφηκε τρεις ημέρες πριν από μια παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με τη συμμετοχή χιλιάδων αιρετών, δημάρχων, στελεχών ΜΚΟ και επιχειρήσεων.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία των πολιτών - οι νέοι, οι οργανώσεις των γυναικών, ο ιδιωτικός τομέας, οι θρησκευτικές κοινότητες, οι επιστήμονες και τα οικολογικά κινήματα στον κόσμο - να απαιτήσουν από τους ηγέτες να δώσουν λόγο», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει και ο ίδιος πίεση στους ηγέτες στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αργότερα τον Σεπτέμβριο. «Θα τους πω ότι η κλιματική αλλαγή είναι η πιο καθοριστική πρόκληση της εποχής μας», ανέφερε.
Σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα τις απειλές για τη διατροφική αλυσίδα και την πρόσβαση στο νερό, ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως ο πλανήτης διατρέχει κινδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με «μια υπαρξιακή απειλή».
«Η κλιματική αλλαγή κινείται πιο γρήγορα απ' ό,τι εμείς» και «πρέπει να τερματίσουμε την παράλυση», εξήγησε. «Έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε αποτελεσματικές τις ενέργειές μας αλλά μας λείπει - ακόμη και μετά τη συμφωνία του Παρισιού - η ηγετική πρωτοβουλία κι η φιλοδοξία για να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε», συνέχισε.
«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφή των δασών, να αποκαταστήσουμε τα δάση που έχουν αποψιλωθεί, να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε», απαρίθμησε ο Γκουτέρες. Πρέπει επίσης να επανεξεταστεί «ο τρόπος που θερμαίνουμε, ψύχουμε και φωτίζουμε τα κτίριά μας για να κατασπαταλάμε λιγότερη ενέργεια».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι θα οργανώσει μια παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019, έναν χρόνο πριν από την προθεσμία που είχε οριστεί στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πέρυσι, αλλά η κυβέρνησή του συμμετέχει στις συνομιλίες, καθώς η απόφασή του δεν θα ισχύσει παρά το 2020.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τη συμφωνία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Πολωνία τον Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας υπόψιν, σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Guardian πέρσι το καλοκαίρι, εξ ενός τμήματος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο κλιματική αλλαγή, ενώ αντ’ αυτού να επιλέγουν την έκφραση «ακραίες καιρικές συνθήκες».
Ο Ν.Τραμπ θεωρεί ότι οι όροι περί «κλιματικής αλλαγής» είναι εργαλεία που χρησιμοποιούν οι παγκόσμιες ελίτ για την υπερφορολόγηση των λαϊκών μαζών, επικαλούμενες τις φυσικές ανακατατάξεις του πλανήτη, ή ακόμη και το αμφιλεγόμενο, εν πολλοίς, λιώσιμο των πάγων.
Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε τότε πως η Μπιάνκα Μέμπιους-Κλουν, επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους, απέστειλε στους εργαζομένους στην υπηρεσία προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν αντ’ αυτών. Η υπηρεσία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονταν λέξεις και φράσεις που συνδέονται με το κλίμα. Εκτός από την ‘κλιματική αλλαγή’ στη μαύρη λίστα βρίσκεται η ‘προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή’ που αντικαθίσταται με την ‘ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες’
Ένας από τους αξιωματούχους της NRCS ενημερώθηκε για ποιο λόγο έγινε η κίνηση αυτή, ο οποίος είναι να υπάρξει μια απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν ισχύουν πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχει γίνει σαφές ότι μια από τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτές της νέας κυβέρνησης.», όπως δήλωσε ο Τζίμι Μπράμπλετ, αναπληρωτής επικεφαλής για τα προγράμματα της NRCS σε email στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Guardian.
«Παρακαλώ, μιλήστε με το προσωπικό σας και ενημερώστε τους για αυτή την αλλαγή οπτικής εντός του εκτελεστικού τομέα», πρόσθεσε ο Μπράμπλετ σε email, που έστειλε σε εργαζομένους μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Ο αξιωματούχος προέτρεψε «σύνεση» κατά τη συζήτηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του οργανισμού σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των αερίων στην ποιότητα του αερίου «μέχρι νεοτέρας».
Προφανώς ο Γ.Γ του ΟΗΕ έχει αντίθετη άποψη με την κυβέρνηση Ν.Τραμπ, άποψη που μάλλον συμβαδίζει με αυτήν της «εσωτερικής διακυβέρνησης» των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου