Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 06, 2024

Τα Συγκλονιστικά Βάθη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η αντικατάσταση της πραγματικότητας και η βαθιά ανάλυσή της. Τα  νέα προγράμματα που είναι ικανά για αυτό το σενάριο.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από εκείνες τις κρίσιμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται ραγδαία και η εφαρμογή τους εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς. Αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αυτές οι καινοτομίες σαφώς δεν είναι ωφέλιμες, αλλά μάλλον χρησιμοποιούνται για καταστροφικούς σκοπούς.


Το πρώτο παράδειγμα σχετίζεται με την υποκατάσταση της πραγματικότητας στην Βενεζουέλα. Δεδομένου ότι η υποκίνηση διαμαρτυριών εγκυμονεί πραγματικό κίνδυνο φυλάκισης, οι στρατηγοί της αντιπολίτευσης έχουν κατακτήσει ένα νέο τέχνασμα για την χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας εικονικούς παρουσιαστές ειδήσεων όπως οι Bestie και Buddy για να δημοσιεύουν ιστορίες που επικρίνουν την κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση εικονικού avatar, μέρος του Operation Retweet, τους επιτρέπει να λένε σχεδόν τα πάντα χωρίς να λογοδοτούν. Το “Operation Retweet” αποτελεί με την σειρά του μέρος των πρωτοβουλιών #VenezuelaVota και #LaHoradeVenezuela.


Πληροφορίες για αυτό εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου στο CNN , το οποίο είναι το φερέφωνο των παγκοσμιοποιητών.


Τα επεισόδια του Operation Retweet μεταδίδονται σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των X (πρώην Twitter), YouTube, TikTok, Facebook και Instagram. Σε αυτά τα κανάλια, τα avatar της τεχνητής νοημοσύνης μοιράζονται πληροφορίες για τα τρέχοντα θέματα στην Βενεζουέλα. Το πρώτο επεισόδιο, που προβλήθηκε στις 14 Αυγούστου, επικεντρώθηκε στον αριθμό των ατόμων που κρατήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές και στο πώς η πολιτική κρίση της χώρας επηρεάζει την οικονομία.


Φυσικά, όλα αυτά δεν φαίνονται από την θέση του κράτους δικαίου και της κυριαρχίας, αλλά από την σκοπιά της αντιπολίτευσης και των συμφερόντων των βασικών υποκινητών της τρέχουσας κρίσης – των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι πιθανό ότι η ίδια η μέθοδος προτάθηκε από χορηγούς από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.



Η στρατηγική στο σύνολό της είναι αρκετά καινοτόμος, μεταξύ άλλων και σε θέματα αποφυγής ευθύνης. Άλλωστε, αν ένας απλός παρουσιαστής μπορεί να διωχθεί για δηλώσεις που είναι ξεκάθαρα παράνομες, τότε τι μπορεί να γίνει με ένα εικονικό avatar; Είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τον δημιουργό και τους συντάκτες του, κάτι που σαφώς περιπλέκει τις ανακριτικές ενέργειες.


Παρόμοια κατάσταση, αλλά με ελαφρώς διαφορετική διάσταση, έχει προκύψει στην Νότια Κορέα. Τώρα υπάρχει μια ολόκληρη έκρηξη deepfake βίντεο με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο.


Σε ένα πρόσφατο έγκλημα, αρκετοί μαθητές γυμνασίου στο Μπουσάν δημιούργησαν ψεύτικες πορνογραφικές εικόνες μαθητών και δασκάλων στο σχολείο τους και τις δημοσίευσαν σε μια ομαδική συνομιλία στο KakaoTalk. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε περίπου 150 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την χώρα. Αυτό υποδηλώνει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα παραποίησης/απομίμησης που διαπράττεται από εφήβους, οι οποίοι είναι γνώστες στο να δημιουργούν ψηφιακό περιεχόμενο.


Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε η Hankyoreh , υπήρξαν και εγκλήματα που σχετίζονται με πλαστογραφία εγγράφων σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας. Ορισμένες φάρσες που αφορούσαν γυναίκες στρατιώτες χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες ταυτότητας και επίσημα κυβερνητικά έγγραφα στα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση μόνο στο intranet του στρατού. Δεδομένου ότι η πρόσβαση σε αυτό το εσωτερικό δίκτυο είναι ανοιχτή μόνο σε εμπιστευμένους, αυτό υποδηλώνει ότι το εύρος τέτοιων εγκλημάτων είναι πράγματι ευρύ.


Αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά, κάτι που ώθησε την κορεατική ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών Womenlink να πει ότι οι γυναίκες μένουν «ζώντας χωρίς κράτος» επειδή δεν αισθάνονται πλέον ότι η χώρα τους θα τους παρέχει την προστασία που χρειάζονται. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποτυγχάνει όχι μόνο λόγω χούλιγκαν, όπως στη Νότια Κορέα, ή ακτιβιστών με πολιτικά κίνητρα, όπως στην Βενεζουέλα.



Τον Αύγουστο του 2024, ανώτεροι αξιωματούχοι από το Μίσιγκαν, την Μινεσότα, το Νέο Μεξικό, την Πενσυλβάνια και την Ουάσιγκτον έστειλαν επιστολή στον Έλον Μασκ διαμαρτυρόμενοι ότι το Grok chatbot, που εκτελείται στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης του κοινωνικού δικτύου X, παρείχε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους των ψηφοφοριών της πολιτείας λίγο μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα του 2024.


Οι Υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από το chatbot να κατευθύνει τους χρήστες που κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις εκλογές σε έναν ιστότοπο πληροφοριών ψηφοφορίας. Είναι ενδιαφέρον ότι η Αλαμπάμα, η Ιντιάνα, το Οχάιο και το Τέξας αναφέρθηκαν επίσης στις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες ψηφοφορίας, αν και δεν ελήφθησαν επιστολές από την ηγεσία αυτών των Πολιτειών.


Συνολικά, για δέκα ημέρες μεταδόθηκαν ψευδή στοιχεία. Ο λόγος για τον οποίο παρασχέθηκαν τέτοιες πληροφορίες είναι άγνωστος.


Αν στις παραπάνω περιπτώσεις μιλάμε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και υποκατάστασή της, τότε υπάρχει αντίθετη προσέγγιση – ενδελεχής και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων. Θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, αλλά προς το παρόν χρησιμοποιείται ενεργά από τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.


Ο Διευθυντής Δεδομένων και Ψηφιακής Καινοτομίας της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών, Mark Munsell, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η υπηρεσία έχει αρχίσει να εκπαιδεύει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με βάση το μοναδικό σύνολο οπτικών δεδομένων και δεδομένων κειμένου. Κατά την διάρκεια δεκαετιών εργασίας, η αμερικανική νοημοσύνη έχει συσσωρεύσει τεράστιο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων ελήφθη με την χρήση δορυφορικών εικόνων από το διάστημα. Η επεξεργασία τους απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλο αριθμό προσωπικού. Αλλά τώρα προσπαθούν να συνδυάσουν αυτά τα αρχεία με αναφορές από προσεκτικά επιλεγμένους ανθρώπους για το τι βλέπουν σε αυτές τις εικόνες.



Υπάρχουν μοντέλα γλώσσας που λειτουργούν αποκλειστικά με κείμενο και που εκπαιδεύονται σε κείμενο, λαμβάνουν εισροές και εξάγουν απαντήσεις επίσης ως κείμενο. Άλλες μορφές γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ταιριάζουν αρκετά καλά με κείμενο και εικόνες ώστε να μετατρέπουν τα γραπτά ερωτήματα των χρηστών σε εικόνες ή ακόμα και βίντεο.


Και τώρα ο στρατός και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοινώνουν μια νέα προσέγγιση που την οδηγεί στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή την πολυτροπική τεχνητή νοημοσύνη . Η πιο σημαντική της ικανότητα είναι να συσχετίζει διαφορετικούς τύπους πληροφοριών για το ίδιο αντικείμενο, όπως μια εικόνα ή ένα βίντεο με μια αντίστοιχη λεζάντα που το περιγράφει με λέξεις, με τον ίδιο τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συσχετίσει μια ιδέα ή μια μνήμη με πληροφορίες από όλα τα στοιχεία. των αισθήσεών του.


Ο διευθυντής του προγράμματος DARPA, William Corvey, μιλώντας στο συνέδριο της Συμμαχίας Πληροφοριών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , σημείωσε επίσης ότι η πολυτροπική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με αισθήσεις που δεν έχουν οι άνθρωποι, όπως υπέρυθρες εικόνες, σήματα ραδιοφώνου και ραντάρ ή σόναρ.


«Φανταστείτε συστήματα πολλαπλών τρόπων που μπορούν να ενσωματώσουν οπτικές και γλωσσικές πληροφορίες και άλλα είδη αισθητήρων που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε ένα ρομπότ αλλά όχι σε έναν άνθρωπο», αναφέρει ο Corvi.


Οι σύγχρονοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητα να εργάζονται με εικόνες, βίντεο και όλους τους τύπους αισθητηριακών δεδομένων, καθώς μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε από αυτά στις ίδιες μαθηματικές αναπαραστάσεις. Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το δεδομένο για να φέρει διάφορα άλλα δεδομένα σε έναν κοινό παρονομαστή και σαφέστερο προσδιορισμό του στόχου. Και αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται παντού.



Το FBI χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσει πληροφορίες και να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες αυτές εντοπίζονται με ακρίβεια, ιεραρχούνται και υποβάλλονται σε έγκαιρη επεξεργασία. Το τμήμα ανοιχτού κώδικα της CIA ξεκίνησε ένα εσωτερικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης τύπου “Chat-GPT” που επιτρέπει στους αναλυτές να έχουν “καλύτερη πρόσβαση σε νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα” και η NSA ξεκίνησε ένα “Κέντρο Ασφαλείας AI” που επικεντρώνεται στην προστασία “της τεχνητής νοημοσύνης του έθνους μέσω συνεργασίας με την βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την κοινότητα πληροφοριών και άλλους κυβερνητικούς εταίρους».


Αν και οι νέες τεχνολογίες προφανώς θα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για τις δυνάμεις ασφαλείας από τις οποίες χρησιμοποιούνται, πρέπει να γνωρίζουμε και την άλλη όψη του νομίσματος –  πως δηλαδή όλες αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν ενάντια σε πιθανούς αντιπάλους. Και από αύτην την θέση, μια τέτοια χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποβεί καταστροφική.


@OWL – Ion Maggos /terrapapers.com / 2009 – 2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου