Οι διατροφολόγοι απαντούν τι και πως.
Σήμερα, η δημοτικότητα του σούσι διαρκώς αυξάνεται, με τα δεδομένα της Google να το παρουσιάζουν δύο φορές πιο δημοφιλές σε σχέση με πέντε χρόνια πριν και πάνω από τρεις φορές πιο δημοφιλές από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Πλέον, τα εστιατόρια σούσι έχουν εξαπλωθεί σε κάθε ευρωπαϊκή και αμερικανική πόλη, ενώ βάσει έρευνας, περίπου πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί τρώνε σούσι τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Ωστόσο, πέρα από την υπέροχη γεύση του, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το σούσι, επιφυλάσσει μερικά εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.
Τα οφέλη του σούσι
«Επειδή το σούσι περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λιπαρά και υδατάνθρακες, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής», μας προτρέπει η διατροφολόγος Άμπι Γκέλμαν, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με όλα τα τρόφιμα, αν αποσκοπούμε στην απώλεια βάρους, το μέγεθος της μερίδας είναι σημαντικό».
Ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι τα τρία κυρίαρχα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι, με το καθένα απ′ αυτά να περιέχει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά που σύμφωνα με την διαιτολόγο και σύμβουλο διατροφής Κάρεν Κόλινς «υποστηρίζουν τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου».
Πώς μας ωφελούν τα διάφορα συστατικά στο σούσι
Το νόρι, το φύκι που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι σε ρολάκια, περιέχει αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, που μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, το σούσι περιέχει βιταμίνες D, Β, καθώς και ιώδιο, συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και μας γεμίζουν ενέργεια.
Ακόμη, το ρύζι στο σούσι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι επίσης μας προσφέρουν ενέργεια.
Ωστόσο, επειδή το ρύζι προσθέτει θερμίδες στο πιάτο μας, όσοι παλεύουμε να χάσουμε βάρος, μπορούμε να επιλέξουμε μια εκδοχή χωρίς ρύζι, όπως το σασίμι.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν επίσης να περιορίσουμε τις σάλτσες και να αποφύγουμε τα ρολάκια σούσι που περιέχουν κρέμα τυριού, καθώς αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων.
Σούσι και απώλεια βάρους
Το σούσι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αν στόχος μας είναι η απώλεια βάρους, καθώς η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων βοηθά στην ελαχιστοποίηση της απώλειας μυικής μάζας και την μεγαλύτερη καύση του σωματικού λίπους.
Αρκεί να επιλέγουμε συνταγές με πρώτες ύλες όπως τα ωμά λαχανικά, το καστανό ρύζι ή η κινόα.
Το ψάρι στο σούσι έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν μαγειρεύεται στο λάδι ή το βούτυρο, όπως συμβαίνει με άλλα θαλασσινά που μαγειρεύονται στο τηγάνι, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με τα τηγανητά ψαρικά.
Πόσο συχνά είναι καλό να απολαμβάνουμε το σούσι
Σε γενικές γραμμές, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 200 γραμμαρίων θαλασσινών σε εβδομαδιαία βάση, αν και οι περισσότεροι απέχουμε πολύ από αυτή την ελάχιστη πρόσληψη. Μήπως λοιπόν το σούσι είναι η ευκαιρία μας να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις πολύτιμες τροφές που μας προσφέρει απλόχειρα η θάλασσα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου