Στις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η θρυλική μάχη του Αγίου Βλασίου ανάμεσα στους Έλληνες του Καραΐσκάκη και τους 3.000 Οθωμανούς που είχαν αρχηγούς τους Άγο Βασάρη, Ισμαήλ Πλιάσα και Χατζή.
Οι Οθωμανοί είχαν αποτύχει να μπουν στο Μεσολόγγι κατά την Α’ Πολιορκία και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ήπειρο. Θα κινούνταν κατά μήκος του ποταμού Αχελώου και στο σημείο όπου η στάθμη του νερού ήταν χαμηλότερη θα περνούσαν το ποτάμι. Ο Καραϊσκάκης βρισκόταν στα Άγραφα και μόλις πληροφορήθηκε ότι οι Τούρκοι επέστρεφαν στην Ήπειρο έσπευσε να ανακόψει την πορεία τους.
Μαζί με 800 άντρες της περιοχής κατέλαβε το «Αλώνι της Κορομηλιάς» , κοντά στο χωριό Άγιος Βλάσης της Αιτωλοακαρνανίας και παρατάχθηκαν στην κορυφή του βράχου μπροστά από μια σπηλιά. Ο Καραϊσκάκης έστησε καρτέρι στους 3.000 Οθωμανούς, που κατευθύνονταν προς το σημείο για να διασχίσουν τον ποταμό Αχελώο. Μόλις αντίκρισαν τους Έλληνες πολεμιστές, ο Οθωμανός αρχηγός Χατζή Μπέντος πρόσφερε στον Καραϊσκάκη 500.000 γρόσια προκειμένου να τους αφήσει να περάσουν.
Η απάντηση του Καραϊσκάκη ήταν αρνητική καθώςτους θεωρούσε «ως ληστάς, ως αχάριστους του σουλτάνου, που οπισθοδρομούν». Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο Καραϊσκάκης τους απάντησε: «Για τους εχθρούς μου δεν έχουμε δρόμους έχουμε βόλια και μπαρούτι. Δε θέλουμε αξιώματα μόνο πατρίδα… θέλουμε.» Αναπαράσταση της μάχης . Στον βράχο με τη σπηλιά έστησαν ενέδρα ο Καραϊσκάκης με τους άντρες του στους Τούρκους
Ακολούθησε σφοδρή μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, ενώ ο Καραϊσκάκης έδωσε μονομαχία με τον Χατζη Μπέντο. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Τούρκος απέτυχε να στοχεύσει τον Καραϊσκάκη, ο οποίος στη συνέχεια τον έριξε από το άλογο του και τον πυροβόλησε. Αμέσως επικράτησε σύγχυση στο τουρκικό στράτευμα με τους Έλληνες να τους καταδιώκουν ως το Βραχώρι.
Πολλοί Τούρκοι εγκλωβίστηκαν στη Χαράδρα του Αγίου Βλασίου και έπεσαν στα νερά του Αχελώου και πνίγηκαν. Οι Έλληνες μέτρησαν 20 απώλειες ενώ οι Τούρκοι 200. Το αποδεκατισμένο στράτευμα των Τούρκων πέρασε τον ποταμό, όπου συνολικά πνίγηκαν 500 στρατιώτες, και στη συνέχεια έφτασαν στον Καρβασαρά και πέρασαν στην Πρέβεζα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Καραΐσκάκη κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου