Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 31, 2019

Οι Αγίες καi ευσεβεiς αυτοκράτειρες Θεοδώρα και Ειρήνη

Γράφει η Ειρήνη Κομνηνού*

Οι Γυναίκες είμαστε τα θεμέλια τού ελληνικού έθνους, όπως πολύ σωστά εiχε επισημάνει ο πατήρ Σάββας Αχιλλέως.


Εχουμε την δύναμη να αλλάξουμε την παγκόσμια ιστορία .


Ενδεικτικό περι αυτου είναι το σημερινό μου άρθρο.

Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος αναζήτουσε την γυναίκα που θα γινόταν σύζυγός του και αυτοκράτειρα.


Για αυτό διοργάνωσε μια τελετή για την επιλογή της νύφης, στην οποία πήρε μέρος και η Κασσιανή.


Ο Θεόφιλος έπρεπε να διαλέξει ποια κοπέλα ήθελε για σύζυγο του, δίνοντας της ένα χρυσό μήλο.


Κοίταξε όλες τις υποψήφιες, πλησίασε την Κασσιανή και της είπε, αναφερόμενος στην Εύα:


"από μια γυναίκα ήρθαν στον κόσμο όλα τα κακά». Η Κασσιανή, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία της και αποδεικνύοντας την εξυπνάδα της, του απάντησε, αναφερόμενη στην Παναγία: «και από μια γυναίκα πηγάζουν όλα τα καλά".


Η απάντηση της κοπέλας εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα, αλλά παράλληλα έθιξε και τον εγωισμό του, καθώς θεωρήθηκε ότι η Κασσιανή τον αποστόμωσε.


Μετά από την απάντηση της Κασσιανής, επέλεξε για σύζυγο του την Θεοδώρα.


Η αγία Θεοδώρα γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μ. Ασίας το 815.


Ανήκε σε ευγενή και ευσεβή οικογένεια ορθοδόξων. Μαζί με την ευσέβειά της απέκτησε και σημαντική εκπαiδεση.


Ο χαρακτήρας της εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα, την νυμφεύτηκε και απέκτησε μαζί της έναν γιο τον Μιχαήλ και πέντε κόρες.


Ό Θεόφιλος ήταν εικονομάχος και συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του, με απαγορεύσεις και διώξεις κατά των ορθοδόξων.


Αντίθετα η αυτοκράτειρα Θεοδώρα παρέμεινε πιστή ορθόδοξη και τιμούσε τις Άγιες Εικόνες με τα παιδιά της κρυφά στους γυναικωνίτες του παλατιού.


Η μητέρα και τα παιδιά αποκαλούσαν τις Ιερές Εικόνες «καλά νινιά» για να μη καταλάβει κάτι ο αυτοκράτορας.


Όμως μiα φορα ο βασιλιάς και την έπιασε επ' αυτοφώρω.



Η Θεοδώρα φρόντιζε να κρύβει προσεκτικά κάτω τις άγιες εικόνες που κρατούσε επίμονα.


Ηξερε να παίρνει προφυλάξεις για να κρύβει απ' τα αδιάκριτα μάτια, μέσα στα σεντούκια των δωματίων της, τα προγραμμένα εικονίσματα και αρκετές φορές με αληθινό κίνδυνο.


Με απίστευτη σύνεση και μυστικότητα, είχε εκπληρώσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα.


Κάποια ημέρα ο γελωτοποιός του αυτοκράτορα, ένας νάνος που διασκέδαζε όλο το παλάτι με τα πονηρά του πειράγματα, την πρόλαβε έξαφνα σε μια τέτοια στιγμή προσευχής.


Περίεργος όπως ήταν, ζήτησε να δεί τα αντικείμενα που απορροφούσαν σε τέτοιο σημείο την προσοχή της αυτοκράτειρας. Η Θεοδώρα του είπε: -Είναι οι κούκλες μου, είναι όμορφες και τις αγαπώ πολύ.


Ο νάνος έτρεξε να διηγηθεί στον αυτοκράτορα, την ιστορία για τις όμορφες κούκλες που είχε η βασίλισσα κάτω απ' το προσκέφαλό της.


Ο Θεόφιλος δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί, και έξαλλος από θυμό, βλέποντας να καταφρονούν τις διαταγές του και μέσα στο ίδιο του το παλάτι ακόμα, έτρεξε στο γυναικωνίτη, και άρχισε να κάνει στην αυτοκράτειρα μια βίαιη σκηνή.


Ομως η Θεοδώρα ήταν γυναίκα, και κατάφερε να βρει μια δικαιολογία.


Το 842 ο Θεόφιλος είχε αρρωστήσει σοβαρά από δυσεντερία.


Ήταν τόσο άσχημη η ασθένειά του ώστε οι γιατροί δε μπορούσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια στον αυτοκράτορα.
Μάλιστα εξαιτίας της αρρώστιας του είχε παραμορφωθεί το πρόσωπό του και ο λάρυγγάς του είχε βγει έξω από το στόμα του.


Η ευσεβής αυτοκράτειρα προσεύχονταν κρυφά τα βράδια μπροστά στην Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου να λυπηθεί και να βοηθήσει τον αυτοκράτορα σύζυγό της.

Ενα βράδυ και ύστερα από θερμή προσευχή είδε ένα φοβερό όνειρο, λαμπροφορεμένοι άγγελοι χτυπουσαν τον Θεόφιλο.


Όταν έντρομη ξύπνησε άκουσε κραυγές από τον κοιτώνα του συζύγου της, ο οποίος έλεγε: «αλίμονο σε μένα τον άθλιο και δυστυχή, εξαιτίας των Αγίων Εικόνων με χτυπάνε»!


Η Θεοδώρα εισήλθε στο δωμάτιο του Θεόφιλου, ξεχνώντας ότι είχε στα χέρια της την Εικόνα της Θεοτόκου.


Τότε ο Θεόφιλος πήρε την Εικόνα και την ασπάστηκε με δάκρια στα μάτια, παρακαλώντας την Μητέρα του Κυρίου να τον ελεήσει.


Το θαύμα έγινε, σε λίγες ημέρες έγινε εντελώς καλά.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός οδήγησε το Θεόφιλο να αλλάξει πολιτική.
Οταν απεβiωσε τον θρόνο του ανέλαβε ο μόλις τριών ετών γιός του Μιχαήλ, του οποίου την επιτροπεία, αντιβασιιλεiα είχε αναλάβει η Θεοδώρα.


Η Πρώτη της ενέργεια ήταν να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Εκκλησία και να αναστηλώσει στους ναούς τις Ιερές Εικόνες, τις οποίες είχαν αφαιρέσει οι εικονομάχοι και είχαν ασβεστώσει τις τοιχογραφίες.


Αφαiρεσε τον πατριαρχικό θρόνο από τον εικονομάχο Ιωάννη και ανέβασε τον Μεθόδιο.


Επiσης διέταξε να βγουν από τις φυλακές και να ανακληθούν από τις εξορίες όλοι οι ορθόδοξοι ομολογητές της ταραγμένης εκείνης εποχής.



Την Α΄ Κυριακή των νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία σήμανε τη λήξη μιας φοβερής διαμάχης στην Βυζάντινη αυτοκρατορiα


Σημαντικό ρόλο στην λήξη της εικονομαχίας διαδραματισε η η Αυγούστα Θεοδώρα.


Η αγiα ως επίτροπος του ανήλικου γιού της Μιχαήλ Γ΄, συγκάλεσε σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, θέτοντας τέλος στη θεολογική διαμάχη και στους διωγμούς των ορθοδόξων από τους φανατικούς εικονομάχους.


Στις 18 Φεβρουαρίου του 842, συγκεντρώθηκαν στον ναό της Αγίας Σοφίας όσοι πατέρες, μοναχοί, κληρικοί είχαν γλυτώσει από τους διωγμούς των εικονομάχων, με επικεφαλής την αυτοκράτειρα και τον υιό της Μιχαήλ και πλήθος πιστών έκαμαν την επίσημη ανακοίνωση λήξης της εικονομαχίας και την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.



Την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη περιφορά των Ιερών Εικόνων.


Σε ανάμνηση αυτής της περιφοράς, στο εξής περιφέρονται σε όλους τους ορθόδοξους ναούς οι Ιερές Εικόνες και εορτάζεται λαμπρά με ιδιαίτερο τελετουργικό το μεγάλο γεγονός ως τα σήμερα.




Μετά την αποκατάσταση των Εικόνων ο αδελφός της βασiλισσας, ο Βάρδας, και θεiος του Μιχαήλ δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο παλάτι.


Ανήθικος, ασεβής και ραδιούργος, όπως ήταν, παρέσυρε τον νεαρό αυτοκράτορα ανεψιό του σε πράξεις ακολασίας και ασέβειας, για τις οποίες η ευσεβής Θεοδώρα αντέδρασε.


Δυστυχώς ο Μιχαήλ συντάχτηκε με το Βάρδα και εναντιώθηκε στην ευσεβή και συνετή μητέρα του.



Ο Βάρδας αποφάσισε να θέσει στο περιθώριο την ενοχλητική αυτοκράτειρα.


Γι’ αυτό οργάνωσε συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της. Την κατηγόρησε για δήθεν κατάχρηση του αυτοκρατορικού ταμείου και για δήθεν απόπειρα δολοφονίας του υιού της, καταφέρνοντας να υπογράψει ο Μιχαήλ διάταγμα καθαίρεσής της από αυτοκράτειρα και τον βίαιο εγκλεισμό της στη Μονή των Γαστρίων, μαζί με τις κόρες της.


Εξανάγκασε τον αδελφό της Θεοδώρας Πετρωνα, να ντύσει μοναχές την ίδια και τις κόρες της, χωρίς να τη θέλησή τους, όπως προβλέπουν οι μοναχικοί κανόνες.




Η Θεοδώρα έζησε στη Μονή, ως την κοίμησή της, διαπρέποντας στη μοναχική ζωή. Με ταπείνωση και ανεξικακία αντιμετώπισε την απομόνωσή της, την οποία θεώρησε ως δώρο Θεού για τη σωτηρία της.


Κοιμήθηκε γαλήνια στις 11 Φεβρουαρίου του 867. Μετά από λίγα χρόνια έγινε ανακομιδή του σεπτού της λειψάνου, το οποίο βρέθηκε άφθαρτο και να ευωδιάζει, ποιώντας πολλά θαύματα.


Το σεπτό της σκήνωμα μεταφέρθηκε από τον Μέγα Φώτιο στην Κωνσταντινούπολη, όπου φυλασσόταν ως την άλωση. Το 1456 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται ακέραιο στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, ως πολύτιμο κειμήλιο, αγιάζοντας τους πιστούς.


Η μνήμη της τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γίνεται λιτανεία του στην πόλη της Κέρκυρας με κάθε μεγαλοπρέπεια.


Στο σημείο αυτό να περάσουμε να δούμε τι αναφέρει σχετικά ο κατά γενική ομολογία όλων των πατριωτών, κορυφαίος Έλληνας σε ηθική, παιδεία, θάρρος, αξιοπρεπεια, ευρηματικότητα-δημιουργικότητα, προσφορά την δεκαετία που διανύουμε ο Άγγελος Φ. Γιαννόπουλος :


Δυο φορες εγινε στην παγκοσμια ιστορια η αναστηλωση των ιερων εικονων και τις δυο φορες την αναστηλωση την εκαναν δυο κορες του Ιησου Χριστου και της παναγιας.

Δυο πολυ ηθικες γυναικες κρατησαν ορθια την Ελληνικη-ρωμαικη αυτοκρατορια.


Καταλυτικο ρολο ειχε στην αποκατασταση των εικονων,
στην σωτηρια της ορθοδοξιας και της Ελληνικης-Ρωμαικης αυτοκρατοριας η Ελληνιδα πιστη Χριστιανη -βασιλισσα Ειρηνη.


Για αυτο διαχρονικα θα πρεπει αναλογα με την ηθικη, την παιδεια και τις ικανοτητες τους, ολες οι γνησιες Ελληνιδες να εχουν σημαντικους ρολους ενιοτε και θεσεις.


Στην συγχρονη εποχη θα πρεπει να δινονται αρμοδιοτητες-θεσεις στις γυναικες.


Ολα αυτα με την απαραιτητη προυποθεση οτι ειναι πολυ ηθικες, αυστηροτατα μονογαμικες, να
ντυνονται χριστιανικα και να εχουν ηθικη, παιδεια και ικανοτητες.



Οι περιπτωσεις και τα επιτευγματα ειδικα της Ειρηνης, και εν συνεχεια της Θεοδωρας εφεραν το γυναικειο φυλο στο απογειο του.


Τοσοι γεναιοι και εξυπνοι ανδρες οι οποιοι πολεμουσαν καθημερινα στα πεδια των μαχων για να προστατεψουν την Ελληνικη-ρωμαικη αυτοκρατορια και ομως δεν επετυχαν να αποκαταστησουν της ιερες εικονες.

Οτι δεν εκαναν πολλες χιλιαδες γεναιοι Ελληνες στρατιωτικοι το καταφεραν δυο γυναικες οι Αυτοκρατειρες Ειρηνη και Θεοδωρα.


Αυτο που εκαναν οι δυο αυτοκρατειρες δεν ηταν σε καθολου τυχαιο, ενω μας δειχνει το ποσο ηθικες και το ποσο θεοσεβουμενες ηταν τοτε ολες οι γνησιες Ελληνιδες, ωστε να ειναι σε θεση να επιτυχουν θαυμαστα πραγματα και σωτηρια για το Ελληνικο εθνος.


Δεν ηταν απο συμπτωση η Ελλαδα στην κορυφη του κοσμου,κατα την εποχη του μεσαιωνα καθως τα θεμελια του Ελληνικου εθνους τα οποια ειναι οι ηθικες γυναικες και οι γυναικες με παιδεια ηταν η συντριπτικη πλειοψηφια.


Οι ενεργειες των δυο γυναικων μας δειχνουν το τεραστιο ηθικο και πολιτιστικο υποβαθρο και οτι οι ανθρωποι οι οποιοι υπεπεσαν σε σφαλματα η αμαρτηματα ηταν σε θεση να κανουν παρα πολυ σημαντικα πραγματα.


Σημαντικο ειναι οτι μεσα απο την χριστιανικη ηθικη αυτες οι γυναικες βιωσαν πιο εντονα τα θρησκευτικα συναισθηματα απο τους ανδρες, με αποτελεσμα να ειναι σε θεση να δωσουν τελος στον πιο θανατηφορο εμφυλιο ολων των εποχων για το Ελληνικο εθνος.


Οι περισσοτερες Ελληνιδες γυναικες εκεινη την εποχη ηταν εικονοφιλες.


Αυτο ειναι ενα ακομη ενδεικτικο στοιχειο.

Σε αυτο τον πιο σημαντικο ρολο επαιξε η πιστη στον σωτηρα Ιησου Χριστο, η μονογαμια εφ ορου ζωης, και ο κατα φυσιν ερωτας, των γυναικων αυτων.


Κοινα χαρακτηριστηκα και των δυο γυναικων ηταν η ισχυρη πιστη στον Χριστο, η μοναγαμια και η ηθικη.


Η θεοδωρα και η Ειρηνη ειχαν κατι ακομη κοινο καθως ηταν οι πιο δυναμικες γυναικες του μεσαιωνα, ενω ηταν και οι δυο πανεμορφες.


Για να γινοταν μια γυναικα αυτοκρατειρα εκεινη την εποχη επρεπε να ειναι πολυ ηθικη, πιστη στην Ορθοδοξια, να εχει υψηλη μορφωση και να ειναι ομορφη.


Η αυτοκρατειρα Ειρηνη και εν συνεχεια η Θεοδωρα αναστηλωσαν της ιερες εικονες του Χριστου και των αγιων.


Η βασιλισσα Ειρηνη και η αγια Θεοδωρα ειχαν κατι κοινο με ολες τις υπολοιπες Ελληνιδες γυναικες εκεινων των αιωνων.


Αυτο διοτι εκκλησιαζοταν συνεχεια.

Η ορθοδοξη εκκλησια αποτελουσε τροπο ζωης για της γνησιες Ελληνιδες και τους Ελληνες.


Οι Ελληνιδες συνεχεια παρεβρισκοταν σε εσπερινους, αγρυπνιες, λειτουργιες κλπ.


Ολους εκεινους τους αιωνες , κάθε εβδομαδα, γιατι οι ανδρες απουσιαζαν μονιμος στα πεδια των μαχων, οι Ελληνιδες εκαναν παντοτε φιλανθρωπιες.


Συνεχεια οι γνησιες Ελληνιδες επισκεπτοταν νοσοκομεια με φτωχούς, οι οποιοι δεν ειχαν κανεναν απολυτος συγγενή.


Εκει τους εκαναν παρεα, ενώ τους εδιναν παντοτε ελεημοσυνη.


Για τους ιδιους λογους, επισκεπτοταν τα φτωχοκομεία, εκαναν παρεα στους φτωχους και τους εδιναν ελεημοσυνη, ενω πηγαιναν και σε κρατουμενους.



Από αυτές της εξαιρετικες, μονογαμικες, ηθικες Ελληνιδες, γεννηθηκαν τα εκατομμύρια των Ελλήνων ηρωων αυτοκρατορων, στρατηγων, ανωτατων αξιωματικων, στρατιωτών του μεσαιωνα.


Για αυτό τοτε είμασταν παγκοσμια αυτοκρατορια.


Αντιθετα στην εποχη μας εξαιτιας της σεξουαλικης διαφθορας ,σβηνουμε αργα και σταθερα.


Διαχρονικα οι κορες Χριστου, είναι ευλογια για την Ελλαδα, είναι ευλογια για την κοινωνια.



Ειναι απολυτως σιγουρο οτι η Θεοδωρα ειχε ως προτυπο της την Ελληνιδα αυτοκρατειρα Ειρηνη.

Αλλωστε η Ειρηνη εφυγε απο την ζωη το 802 μ.χ., και η Θεοδωρα το 843 μ.χ., εκανε την δευτερη και οριστικη αποκατασταση των ιερων εικονων.


Ειναι δεδομενο οτι η επιρροη και τα επιτευγματα της Ειρηνης ηταν παρα πολυ εντονα.


Η Θεοδωρα ως θαυμαστρια της Ειρηνης, επικυρωσε τα πρακτικα απο την ζ οικουμενικη συνοδο την οποια ειχε συκγαλεσει η Ελληνιδα Ειρηνη και αποκατεστησε για δευτερη φορα στην ιστορια της ιερες εικονες.


Το μεγαλυτερο βαρος και το μεγαλυτερο μερος στην επιτυχια στην αποκατασταση των ιερων εικονων το εχει η Ελληνιδα αυτοκρατειρα Ειρηνη.


Η Αυτοκρατειρα Θεοδωρα απλα επικυρωσε τα πρακτικα απο την ζ Οικουμενικη συνοδο.



Η Αγια Θεοδωρα οπως ειναι γνωστο παντρευτηκε τον αυτοκρατορα Θεοφιλο.


Οταν εγινε αυτοκρατειρα διορισε τα αδερφια της στις πιο σημαντικες θεσεις του Ελληνικου κρατους.


Ο Αδερφος της ο Βαρδας εγινε Καισαρας ενω ο αδερφος της ο Πετρωνας διοριστηκε δομεστικος των σχολων .


O Πετρωνας αποδειχτηκε ικανος στρατηγος και προστατεψε την Ελληνικη-ρωμαικη αυτοκρατορια.


Η αυτοκρατειρα ανοιξε τον δρομο για να ερθει ο μεγας Φωτιος στον πατριαρχικο θρονο και εν συνεχεια υπο την ιερη καθοδηγηση του Φωτιου, οι Κυρριλλος και Μεθοδιος πηγαινουν στην Σερβια για να εκχριστιανισουν τους Σερβους.



Ο μεγας πατριαρχης ειναι ισως ο πρωτος ο οποιος ειδε οτι εκτος απο τους Σερβους οτι επρεπε να γινουν Χρριστιανοι και οι ρωσοι ωστε να μειωθουν με αυτον τον τροπο οι πολλοι εξωτερικοι εχθροι της Ελληνικης-ρωμαικης αυτοκρατοριας.




Μεταξυ πολλων αλλων αγια Θεοδωρα εγινε η αιτια να ιδρυθει η
η ανωτατη
πανεπιστημιακη φιλοσοφικη σχολη των Μαγγανων.


Εκει διδασκοταν το μαθημα της φιλοσοφιας, ακριβως με τον ιδιο τροπο που διαδασκοταν στην αρχαια Ελλαδα, οπου οι σπουδαστες των πανεπιστημιακών σχολων Κωνσταντινουπόλεως μαθαιναν μουσικη, γεωμετρια, αστρονομια, φιλοσοφια, φιλολογια.



Η Ελληνιδα Θεοδωρα ειναι εκεινη η οποια εγινε η αιτια για να ξεκινησει η β φαση ακμης της Ελληνικης-ρωμαικης-αυτοκρατοριας.


Εαν συνεχιζοταν η εικονομαχια το Ελληνικο-ρωμαικο κρατος θα ειχε καταρρευσει πανευματικα-ηθικα ενω στην συνεχεια θα επακολουθουσε η πολιτικη, η στρατιωτικη και η κοινωνικη διαλυση εθονυς με συνεπεα να το κατακτουσαν οι αραβες.


*Η Ειρήνη Κομνηνού ειναι γυμνάστρια-Personal Trainer καi απόφοιτη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.    


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ
ΡΑΤΣΙΣΜΟ.



ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ-ΑΡΘΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

*Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ 
ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ. 

ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΠΩΣ 
ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 
ΛΑΟΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου