Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 06, 2019

Ο 28χρονος Έλληνας Χημικός που Έφτιαξε Ένα Τεστ Τσέπης για Ποτά «Μπόμπες»

«Το τεστ μπορεί να σώσει ζωές, αλλά και την ελληνική οικονομία».

Τον Οκτώβριο του 2009, ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης ήταν πρωτοετής φοιτητής στο
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Ένα βράδυ βρισκόταν με παρέα σε κλαμπ και παρήγγειλαν βότκα. Ο μπάρμαν άνοιξε καινούριο σφραγισμένο μπουκάλι και ο νεαρός φοιτητής πρόλαβε να πιει μόλις μισό ποτήρι - μετά άρχισε να ζαλίζεται. Την επόμενη μέρα ξύπνησε κανονικά, όμως το μεσημέρι αισθάνθηκε ίλιγγο και η όρασή του θόλωσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο. Δύο χρόνια αργότερα, ο ίδιος βρισκόταν πάλι σε μπαρ. Το ποτό που είχε στα χέρια του, μια μπλε βότκα, είχε αλλοιωμένο χρώμα και μύριζε χειρότερα από τσίπουρο. Σε λίγα λεπτά παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο, την επόμενη μέρα είχε ξανά ιλίγγους και θολή όραση.


«Μετά και από αυτό, πείστηκα ότι έπρεπε κάτι να γίνει. Άρχισα να σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύτιμο ένα τεστ ανίχνευσης νοθευμένου αλκοόλ - φορητό, φθηνό και εύχρηστο και κυρίως να δείχνει άμεσα το αποτέλεσμα», εξηγεί σήμερα ο 28χρονος κ. Κουρμουλάκης. Από την άνοιξη του 2017, ο ίδιος πέρασε πολλές ώρες στο εργαστήριο, με μετρήσεις, προσομοιώσεις στην υπολογιστή και πειράματα. Και πριν λίγους μήνες, είχε έτοιμο το πρώτο κιτ, που ονόμασε Cleardrink.


«Η ύπουλη ουσία στα αλκοολούχα ποτά είναι η μεθανόλη, τοξική ουσία που επιτρέπεται σε ανώτερη συγκέντρωση 0,75%, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ειδικοί με τους οποίους μίλησα κατά τη διάρκεια της έρευνας, μου είπαν ότι στα νοθευμένα ποτά ανιχνεύεται μεθανόλη κατά μέσο όρο στο 4% -στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και ποτά με 8%- συγκέντρωση που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, ακόμη και στον θάνατο», λέει ο κ. Κουρμουλάκης. Οι παραγωγή νοθευμένων ποτών επιλέγουν τη μεθανόλη γιατί ως βιομηχανικό προϊόν είναι φθηνή και δεν εμπίπτει σε υψηλή φορολόγηση. Η χημική ουσία χαρακτηρίζεται «ύπουλη», γιατί τα τρομερά συμπτώματά της εμφανίζονται έως και 24 μετά την κατανάλωση του νοθευμένου ποτού.

Ο τρόπος λειτουργίας του τεστ Cleardrink είναι σχετικά απλός. Το κιτ αποτελείται από δύο μικρά φιαλίδια, στο μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων, τα οποία συνδέονται με ένα σωληνάριο. Σε κάθε φιαλίδιο υπάρχουν αντιδραστήρια, δηλαδή χημικές ουσίες που κάνουν αντίδραση όταν έρθουν σε επαφή με τη μεθανόλη. Αυτή μετατρέπεται σε αέριο διοξείδιο του άνθρακα, περνά στο δεύτερο φιαλίδιο, που περιέχει υγρό αντιδραστήριο, χρώματος ροζ, το οποίο αποχρωματίζεται ανάλογα με το πόσο νοθευμένο είναι το ποτό – αν είναι καθαρό, το χρώμα θα παραμείνει ροζ, αν είναι όμως «μπόμπα», τότε γίνεται διάφανο σαν νεράκι.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου