Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 27, 2019

Εξαθλιωμένες Γυναίκες από τη Βουλγαρία Συνεχίζουν να Πωλούν τα Παιδιά τους στην Ελλάδα


Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μια γυναίκα 26 ετών από τη Βουλγαρία επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη για να γεννήσει. Στο μαιευτήριο βρισκόταν μαζί της ένα ζευγάρι Βούλγαρων, οι οποίοι δήλωσαν συγγενείς της και είπαν ότι τη βοηθούσαν με τη μετάφραση και τα διαδικαστικά της γέννας. Το «χαρμόσυνο γεγονός», όμως, παρακολουθούσαν από πολύ κοντά και οι undercover αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το VICE πληροφορείται ότι την Αστυνομία ενημέρωσε η κλινική, όταν η 38χρονη Βουλγάρα που συνόδευε την έγκυο, είπε στους γιατρούς ότι θα πλήρωνε η ίδια τα έξοδα τοκετού και νοσηλείας και πως ήταν καλύτερο, όπως είπε, το μωρό να μη δοθεί στη μητέρα αμέσως μετά τη γέννα, αλλά στην ίδια. Κάτι μάλλον δεν πήγαινε καλά.

Από τη δικογραφία που σχηματίστηκε προκύπτει ότι οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία Βούλγαροι ήταν μέλη κυκλώματος, το οποίο μεταφέρει νεαρές γυναίκες από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, ώστε να γεννήσουν κατά παραγγελία και στη συνέχεια να δώσουν τα παιδιά τους προς ιδιωτική υιοθεσία, φυσικά έναντι χρημάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στην τελευταία περίπτωση, η 26χρονη έγκυος θα έπαιρνε 5.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 3.000 ευρώ ήταν τα έξοδα για την κλινική και τα έγγραφα μητέρας και νεογνού. Δεν έχει γίνει γνωστό αν εντοπίστηκαν οι ανάδοχοι γονείς, που θεωρείται ότι είναι άτεκνο ζευγάρι Ελλήνων που κάλυψε όλα τα έξοδα. Από τα στοιχεία παλιότερων υποθέσεων που έχει εξιχνιάσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι μια παράνομη ιδιωτική υιοθεσία κοστίζει κατά μέσο όρο 20.000 ευρώ. Σε βάρος της 38χρονης και του συζύγου της σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση συμμορίας» και «μεσολάβηση σε απόπειρα παράνομης παράδοσης παιδιού σε υιοθεσία». Το νεογνό, με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέα Ανηλίκων, μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Η συνέχεια, όμως, ήταν περισσότερο αποκαλυπτική, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται ως ύποπτοι για μια ολόκληρη φάμπρικα παράνομων υιοθεσιών. Η 38χρονη φέρεται να ομολόγησε ότι είχε μεταφέρει τουλάχιστον άλλες δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, ώστε να γεννήσουν κατά παραγγελία. Η έρευνα επεκτάθηκε και έτσι διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της ίδιας -με το πατρικό της όνομα- εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Ηγουμενίτσας για το κακούργημα της «παράνομης παράδοσης παιδιού σε υιοθεσία» κατ’ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το ζευγάρι των Βουλγάρων είχε κατηγορηθεί για παρόμοια υπόθεση και στα Τρίκαλα. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν δικαστικές πηγές, να προκύψει ότι και η 26χρονη είχε έρθει ξανά στη Θεσσαλονίκη για να γεννήσει.

VICE Video: Παιδιά Προς Πώληση

Η δράση των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται νεαρές εγκύους για τοκετούς κατά παραγγελία δεν είναι καινούρια. Το ντοκιμαντέρ του VICE «Παιδιά προς Πώληση»είχε αποκαλύψει ένα ολόκληρο δίκτυο trafficking εγκύων γυναικών. Πρόκειται κυρίως για Ρομά από τις επαρχίες του Μπουργκάς και της Βάρνα στην Ανατολική Βουλγαρία. Είναι εξαθλιωμένες νεαρές γυναίκες, που πείθονται να γεννήσουν στην Ελλάδα, ώστε να δώσουν, με την εικονική συγκατάθεσή τους, τα παιδιά τους για ιδιωτική υιοθεσία - δηλαδή χωρίς τη μεσολάβηση του κράτους ή ιδρυμάτων.


Αυτό προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία, φυσικά όχι με χρήματα. Η έρευνα του VICE είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει τιμοκατάλογος: Ένα παιδί κοστολογείται από 15.000 έως και 30.000 ευρώ, ανάλογα με το φύλο του -συνήθως τα αγόρια πωλούνται πιο ακριβά-, το χρώμα της επιδερμίδας και των ματιών του. Η βιολογική μητέρα εισπράττει μόλις 1.500-5.000 ευρώ ή σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο το εισιτήριο επιστροφής στη Βουλγαρία. Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες έχουν γεννήσει επτά-οκτώ φορές στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μεγαλώσουν τα υπόλοιπα παιδιά τους πίσω στις παραγκουπόλεις της Βουλγαρίας. Στο κύκλωμα έχει αποκαλυφθεί ότι εμπλέκονται γιατροί, νοσηλευτές και δικηγόροι, που αναλαμβάνουν να εμφανιστεί η διαδικασία ως απολύτως νόμιμη.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει τις ιδιωτικές υιοθεσίες. Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε το 1996 και η βασική του φιλοσοφία ήταν η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης ετών στις υιοθεσίες μέσω κρατικών ιδρυμάτων. Ήδη από την ψήφιση του Νόμου, είχε διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι θα ευνοούνταν τα δίκτυα εμπορίας παιδιών. Όπως προκύπτει από υποθέσεις που έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί, αναπτύχθηκαν παράνομα δίκτυα αγοροπωλησίας βρεφών, αρχικά μέσω της Αλβανίας και χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται ότι έγινε πιο έντονο μετά το 2007 και την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε σταμάτησαν οι έλεγχοι στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

2.500 παιδιά σε ιδρύματα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος Νόμος που ψηφίστηκε το 2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία στην Ελλάδα, πρόκειται να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου με τη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας-μητρώου για παιδιά και γονείς. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς δεν θα υπερβαίνει τους οκτώ με δώδεκα μήνες, έναντι των έξι ετών που κατά μέσο όρο διαρκεί σήμερα η διαδικασία.

Το θέμα αυτό ήταν μέχρι σήμερα "πληγή" για όσους θέλουν ένα παιδί, την ώρα που περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα. Ακόμη και μέσα στο καλύτερο ίδρυμα στον κόσμο, δημιουργούνται τεράστιες στερήσεις, το καλύτερο ίδρυμα δεν υποκαθιστά μία ανθρώπινη αγκαλιά αποκλειστικά δική σου», δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όλα τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στα ιδρύματα θα αποκτήσουν έναν ηλεκτρονικό φάκελο, ώστε να υπάρχει πλήρης και διαφανής εικόνα. Το ίδιο ηλετρονικό μητρώο θα ενημερώνει τον κοινωνικό λειτουργό που παρακολουθεί τη διαδιασία και υπογράφει την έκθεση, ότι ο υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονιός είναι κατάλληλος γι' αυτό.

«Μια δεύτερη καινοτομία είναι η εκπαίδευση, από την οποία θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς. Γιατί δεν είναι απλό πράγμα να πάρεις ένα παιδί, που σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί κάποια τραύματα», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός. «Συγχρόνως, δημιουργούμε μονάδες απο-ιδρυματοποίησης, που θα παρακολουθούν όλη αυτή τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο, με εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς», είπε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου